x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consilierii de probațiune intră din nou în greva foamei. De 10 ani au veniturile diminuate ilegal

Consilierii de probațiune intră din nou în greva foamei. De 10 ani au veniturile diminuate ilegal

de Diana Scarlat    |    29 Mar 2024   •   06:40
Consilierii de probațiune intră din nou în greva foamei. De 10 ani au veniturile diminuate ilegal

Ministerul Justiției ignoră în continuare Serviciul de Probațiune, deși nu a rezolvat problemele celor circa 600 de angajați, nici măcar după ce ministrul Alina Gorghiu a anunțat că „i-a îndestulat”.

Salariile consilierilor de probațiune nu s-au plătit integral și nu au crescut de 10 ani, iar condițiile de lucru sunt ca în fabricile din perioada comunistă, în unele județe. Anul trecut au intrat în greva foamei 130 de angajați ai acestui serviciu, dar au și lucrat în timpul grevei, însă li s-au tăiat salariile, chiar dacă au fost la serviciu. Această categorie de angajați scutește statul român de plata unor sume colosale pentru detenție, contribuind și la reintegrarea în societate a condamnaților, dar riscurile pe care și le asumă pentru circa 3.500 de lei pe lună nu sunt luate în calcul. Protestele au fost reluate de membrii sindicatului, unii consilieri au intrat din nou în greva foamei și urmează să iasă în stradă.

Condițiile în care lucrează consilierii de probațiune din România sunt inimaginabile pentru angajații din același domeniu din alte țări europene: fără pază la sedii, deși lucrează cu persoane condamnate și pentru fapte cu violență, fără veceuri în unele sedii, fără consumabile, fără mașini pentru deplasarea pe teren, dar și fără salarii plătite integral, de un deceniu. 

Sindicaliștii din acest domeniu au aflat că Ministerul Justiției a alocat bani pentru a se cumpăra mașini de serviciu, dar acestea nu se află la dispoziția celor care lucrează în sistem și nici despre banii alocați nu se știe unde au ajuns. Când au încercat să afle unde sunt mașinile de serviciu, un coleg din minister le-a spus că ar trebui să nu mai pună întrebări și nu e cazul să facă vreo plângere penală, pentru că faptele oricum s-au prescris.

În timp ce banii dispar astfel din Ministerul Justiției, consilierilor de probațiune li se plătesc salariile diminuate ilegal și sunt puși să lucreze în condiții de insecuritate și în mizerie.

Paza încă lipsește, în 9 sedii

După o serie de scandaluri care au ajuns în presă, Ministerul Justiției a reușit să asigure paza sediilor, dar încă au rămas 9 care nu sunt păzite nici astăzi. Unul dintre acestea este chiar în București, la sediul central al Serviciului de Probațiune, la etajele 1 și 3, iar celelalte sunt în Hunedoara, Vrancea, Teleorman, Sibiu, Prahova, Bacău și Timiș. 

„Lucrăm cu foarte multe persoane care au condamnări pentru fapte cu violență, inclusiv tâlhării, violuri, pedofilie, iar mulți dintre noi primim amenințări, însă nu ni se asigură nici măcar paza sediilor în care ne desfășurăm activitatea. Nu mai suntem 700 de angajați, pentru că din luna ianuarie, de când ni s-au luat drepturile salariale care ni se plătiseră la finalul anului trecut, mulți colegi și-au dat demisia. Oamenii s-au săturat să aștepte să li se plătească salariile corect, după toate protestele. Noi nu am cerut majorări salariale, deși avem dreptul măcar la indexarea cu rata inflației. Cerem doar să ni se dea drepturile salariale care nu ni s-au plătit integral de 10 ani și cerem condiții decente de muncă”, a explicat, pentru Jurnalul, Andreea Faur, liderul sindicatului din Serviciul de Probațiune.

Le-au tăiat salariile ca să stea cuminți

Conducerea acestui serviciu s-a poziționat întotdeauna în conflict cu angajații, iar după grevele de anul trecut s-a luat decizia tăierii salariilor celor care au protestat, fără măcar să se țină cont de faptul că aceștia au prestat orele de muncă, deși au declarat grevă. 

Angajații spun că sunt efectiv pedepsiți de conducere și li se transmite permanent să-și țină gura, să nu mai dea declarații presei și „să stea cuminți”, dacă mai vor să primească salariile, chiar și diminuate, cum sunt.

„Directoarea noastră i-a scris unei colege că ne-au tăiat salariile ca să stăm cuminți, spunând că dacă mai facem gălăgie trebuie să ne asumăm să ni se taie din nou salariile. Când colegii mei au văzut și mesajele prin care ni se cere să ne liniștim, toată lumea a luat foc și vom ieși în stradă, ca să arătăm cum ne-am liniștit”, a mai declarat liderul de sindicat. 

Unul dintre greviști a fost pedepsit pentru îndrăzneala de a protesta, primind doar 60 de lei pe luna în care a fost declarată grevă. În plus, din partea conducerii au primit mesaje prin care li se spune că e vina lor pentru lipsa banilor de salarii, pentru că au deranjat conducerea ministerului și nu li s-au mai alocat fondurile. 

Ministrul a fost dezinformat

După ce li s-a pus în plată salariul din luna noiembrie, cu diferențele din lunile august, septembrie și octombrie, li s-au tăiat din nou veniturile din luna ianuarie, spunându-li-se că nu sunt bani la buget și li s-a mai spus că vor fi plătiți când vor fi fonduri, deși nu li s-a explicat când vor fi în plată salariile corect calculate, integral. 

Liderul sindicatului spune că după ce li s-a dat această explicație au apelat la Avocatul Poporului, dar nici această instituție nu le-a făcut dreptate, deși statul le-a dat salarii mai mici, în mod nedrept. Apoi oamenii au aflat că fonduri sunt, da fapt, dar în continuare doar lor nu li se alocă pentru plata integrală a drepturilor salariale, fără nicio justificare, în timp ce toate celelalte categorii de angajați din sistemul de justiție au primit inclusiv majorări, de anul acesta.

„I-au suspendat pe oameni din funcții, după greva din vara anului trecut, apoi ne-au  transmis să ne liniștim, dacă mai vrem să luăm banii. Doamna ministru a declarat că ne-a îndestulat, dar probabil că a fost dezinformată”, mai spune liderul sindicatului. 

Protestul consilierilor de probațiune va avea loc marți, pe 2 aprilie, în fața Guvernului, între orele 11.00-13.30, iar participanți vor veni din toată țara.

 

×
Subiecte în articol: consilieri probatiune greva foamei