x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Constantin Răuţă şi-a redobândit cetăţenia română.

Constantin Răuţă şi-a redobândit cetăţenia română.

de Marina Constantinoiu    |    14 Iun 2011   •   12:39
Constantin Răuţă şi-a redobândit cetăţenia română.

Constantin Rauta, fost agent al DIE (Departamentului de Informatii Externe, serviciu de spionaj al Romaniei socialiste), si-a redobandit cetatenia romana, dupa o lupta de ani buni cu autoritatile romane. Daca n-am sti cat de adevarate sunt fiecare dintre etapele pe care Rauta le-a parcurs pana la acest moment si ce eforturi a depus o parte din presa din Romania pentru a-l sustine in demersurile sale, am putea crede ca Rauta este un personaj de literatura science-fiction.

Absolvent in 1966 al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, Rauta a fost racolat ca inginer electronist la Directia de Informatii Externe. Dorinta sa era insa alta: sa poata pleca din Romania la specializare in lumea libera, dupa ce castigase o bursa IBM, dar nu primea pasaport, pentru a iesi din tara. In 1973 i s-a ivit ocazia. Seful statului, Nicolae Ceausescu, avea sa efectueze o vizita la Casa Alba, iar Constantin Rauta a fost trimis din timp la Washington, pentru a pregati vizita din punctul de vedere al serviciului roman de spionaj. Ajuns in SUA, Rauta a solicitat – si primit – azil politic la Washington. La Bucuresti, in 1974, Rauta era condamnat la moarte. Iar regimul Ceausescu a avut doua tentative de a-l asasina.

Dupa 1973, a organizat si participat la numeroase proteste impotriva incalcarii drepturilor omului in Romania, a fost prezent la audieri in Congreul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii si Radio Europa Libera, devenind figura emblematica a emigratiei romanesti. In ianuarie 1990, dupa Revolutia din decembrie 89 din Romania, cand s-au redeschis Ambasada si Consulatul Romaniei la Washington, a intrebat daca regimul Ceausescu a emis vreo sentinta impotriva sa sau i-a anulat cetatenia romana. La acel moment i s-a spus ca nu exista nici o condamnare impotriva sa, ca nu i-a fost retrasa cetatenia si i-a fost eliberat un pasaport de cetatean roman domiciliat in strainatate. Prelungit, ulterior, pana in 1995. Cu acest pasaport a calatorit si chiar votat la alegerile din Romania.

Dupa ramanerea in SUA, timp de 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA Goddard Space Flight Center Greenbelt din Maryland, iar alti 10 ani a fost implicat in dezvoltarea sistemului de protectie antirachete balistice (sistemul SM-3), care va fi amplasat si in Romania.

In 2005, cand a cerut reinnoirea pasaportului, a fost informat de Oficiul Pasapoarte ca ii fusese anulata cetatenia romana. In 2008, cand a cerut anularea condamnarii la moarte, seful Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, Mihai Hondor, a decis sa mentina condamnarea la moarte pronuntata de regimul comunist. De data aceasta, condamnarea era mentinuta intr-o tara care abolise pedeapsa cu moartea in 1990. Absurdul a continuat, pentru ca si aceasta decizie a fost reconfirmata de Instanta Suprema prin Decizia nr. 293/ianuarie 29, 2009. Rauta a trimis cazul sau la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), "pentru incalcarea dreptului la viata, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de catre justitia romana comunista, dar si de cea post-decembrista", cazul fiind acum la Sectia III a CEDO.

In ianuarie 2010, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti (TMTB), instanta de executare in cazul Rauta, a anulat mandatul de executare a sentintei de condamnare la moarte. A fost astfel anulat mandatul de executare a pedepsei ce fusese constatata valida de instanta suprema prin respingerea la 30 ianuarie 2009 a cererii de revizuire inaintata de avocatii lui Constantin Rauta. "Aceasta sentinta a Tribunalului Militar nu constituie decat un foc de paie, o momeala aruncata unor persoane pentru a le face sa creada ca justitia romana a evoluat in asemenea masura incat sa poata sa-si autocorecteze erorile judiciare. Desi aparent aceasta sentinta ar anula un mandat prin care s-a dispus condamnarea la moarte a lui Constantin Rauta, nu poti sa anulezi un mandat care a fost nelegal emis. Noi nu recunoastem nici sentinta din 1974, nici pe cea din ianuarie 2009 a instantei supreme si nici pe aceasta a TMTB emisa din mai 2009 si tinuta bine la sertar pana acum", ne-a precizat, la acel moment, unul dintre aparatorii lui Constantin Rauta, avocatul Bogdan Cimbru. Constantin Rauta merge mai departe cu procesul intentat statului roman la CEDO. Numele lui Constantin Rauta figureaza in "Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania', alaturi de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din Romania le-a considerat vinovate de tradare.

Marti dimineata, Constantin Rauta a depus juramantul la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Bucuresti, jurand, de data aceasta, sa fie "devotat patriei si poporului' sau, sa apere drepturile si interesele nationale, sa respecte "Constitutia si legile Romaniei'.

"Este o decizie fireasca, practic, un act reparatoriu pe care institutia noastra tanara, creata abia in 2009, a inteles s-o faca pentru toti cetatenii romani care n-au avut cetatenie romana si o merita, care au avut cetatenia romana si pentru aceia care practic au avut-o si trebuia s-o aiba indiferent de etapele vietii lor sau evolutiei tarii noastre si indiferent unde acestia se gaseau', a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Nicoleta-Ecaterina Eucarie.

In aprilie 2008, cand Romania organiza pentru prima oara un summit al Aliantei Nord-Atlantice, Jurnalul National scria despre imposibilul protest al lui Constantin Rauta. Atunci, cetateanul american Rauta dorea sa protesteze – legal, depunand cerere la Primarie in acest scop – pentru a-si face cunoscuta situatia.

Ar fi vrut sa protesteze pasnic intr-un loc vizibil, intre orele 10 si 18, in perioada 2-4 aprilie, la gura de metrou de la Piata Victoriei, prin afisarea unor inscrisuri in care sa-si prezinte situatia de condamnat la moarte in Romania. Sa fi fost vizibil la trecerea coloanelor oficiale, inclusiv cea purtandu-l pe presedintele de atunci al Statelor Unite – deci si al sau – George W. Bush. Ca doar asa se poate protesta oriunde in lume, cand este cate un eveniment de acest gen. A depus cerere, a capatat numar de inregistrare, dar raspunsul a venit la modul general: interzis la proteste. Intre timp, Rauta si-a recapatat cetatenia romana si, cu ajutorul lui Dumnezeu, nici ca il va lovi, arc peste timp, condamnarea la moarte a lui Ceausescu.

Cititi toate articolele despre cazul lui Constantin Rauta

×