x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consulat SRL - Averea PCR, pe mana arabilor

Consulat SRL - Averea PCR, pe mana arabilor

de Diana Rucinschi    |    16 Noi 2006   •   00:00
Consulat SRL - Averea PCR, pe mana arabilor

O proprietate localizata in Predeal si care a apartinut fostei gospodarii de partid a ajuns in imprejurari controversate pe mana Consulului Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei. Diplomatul, care si-a inchiriat vila lui insusi, nu vrea s-o elibereze, in ciuda unei decizii finale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

O proprietate de 13.000 mp si o vila cocheta, apartinand fostei gospodarii de partid, sunt marul discordiei intr-un caz cu implicatii externe. Dupa ce a pus mana in conditii extrem de avantajoase pe imobil, consulul onorific al Iordaniei vrea sa acapareze si terenul la un pret de cel putin zece ori mai mic decat cel al pietei. Iar pentru aceasta nu s-a sfiit sa faca un contract de inchiriere intre el si el insusi.

La periferia Predealului, pe partea dreapta a drumului catre Brasov, ferita de o perdea de arbori de ochii curiosilor, este o vila. O inscriptie cu "Nu intrati, caine rau!" reteaza orice chef de a patrunde iar pe poarta zavorata cu un lacat troneaza o emblema: "Consulatul onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei".

O amplasare bizara pentru o institutie despre care se presupune ca trebuie sa fie foarte accesibila. Vila Timis 7, caci asa se numeste imobilul, are o poveste foarte incalcita. Totul a inceput in 1998 cand societatea SC Robinson SA (constituita pe o parte din ruinele fostei gospodarii de partid si unde, la vremea respectiva, avea actiuni si FPS-ul) a incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Crown International Import-Export. Unicul actionar al SC Crown International Import-Export era si este cetateanul iordanian Raed Dahabreh. In mai 1999, contractul a fost transformat intr-unul de leasing imobiliar. Mai exact, SC Crown International Import-Export urma sa plateasca timp de trei ani o redeventa lunara de 20 de milioane de lei vechi, iar la sfarsitul termenului devenea proprietarul vilei. O afacere mai mult decat avantajoasa pentru Raed Dahabreh.

DOCUMENTELE. La finalizarea celor trei ani de redeventa, la 25 februarie 2002, cele doua societati au semnat si contractul propriu-zis de vanzare-cumparare a imobilului (din care faceau parte si anexele: locuinta de serviciu, magazia, bazinul de inot, pista de popice, statia reglare gaze, etc). Intre timp, in 2001, in locul FPS-ului, la SC Robinson venise Ministerul Turismului (inglobat in prezent in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului).

Noul contract angaja si viitorul terenului. Astfel, vanzatoarea trebuia sa comande, dupa majorarea capitatului social cu valoarea terenului, o "expertiza extrajudiciara pentru stabilirea valorii de piata a terenului, ale carei concluzii (foarte important!) sunt insusite anticipat de cumparatoare". SC Robinson trebuia sa comunice aceasta valoare in termen de sapte zile de la inregistrarea expertizei, iar SC Crown International Import-Export trebuia sa achite banii in 30 de zile. Consecintele nerespectarii acestui algoritm erau, de asemenea, foarte clare: "in cazul in care cumparatoarea nu plateste pretul de la litera c), in conditiile de la litera d), intregul contract de vanzare-cumparare, care are ca obiect constructiile si terenul aferent, este rezolvat deplin drept si fara nici o formalitate." Obiectul contractului era "unic si indivizibil". Adica, sau vila plus terenul sau nimic.

CONFLICTUL. SC Robinson SA a comandat o expertiza, a majorat capitalul social cu valoarea terenului si a transmis la 9 mai 2003 expertiza care fixa un pret total de 265.000 $ firmei SC Crown International Import Export SRL. Acesta a fost momentul in care a inceput furtuna. SC Crown International i-a informat la 19 mai ca nu accepta pretul. "Raed sustinea ca vrem sa-l pacalim si ca el este dispus sa plateasca doar 3,5 euro pe mp. Expertiza stabilise pretul pe la 20 de euro mp, iar in zona s-a vandut si cu mai mult". povesteste Gheorghe Popica, directorul general al SC Robinson SA. "Eu raspund in fata actionarilor, nu ii puteam pacali. Am incercat sa ii oferim alte avantaje: sa plateasca suma esalonat, pe cativa ani, asa cum a fost si cu leasingul imobiliar. Nu a acceptat nici asa. De fapt, ne-a spus foarte transant ca nu da mai mult de 3,5 euro pe mp", afirma directorul general. Gheorghe Popica nu a dorit sa comenteze acest aspect, dar surse bine informate sustin si ca iordanianul ar fi incercat sa-l "imbuneze" oferindu-i 300 de milioane de lei vechi. Targul nu a fost acceptat iar SC Robinson a dat in judecata firma iordanianului pentru a rezilia contractul. Atat Tribunalul cat si Curtea de Apel au dat castig de cauza societatii brasovene, a doua instanta hotarand evacuarea firmei SC Crown International din Vila Timis 7.

HOP SI CONSULATUL! Prin urmare, la 5 iulie 2004, conducerea SC Robinson, impreuna cu executorul judecatoresc, politia si jandarmii au purces la evacuare. La fata locului insa, surpriza! "Am evacuat firma, dar am gasit acolo Consulatul Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei. La vila era un domn care s-a recomandat a fi consilier economic al consulului si o domnisoara care s-a prezentat drept asistenta consulului. Ne-au aratat un contract de inchiriere intre firma Crown International si Consulatul onorific. Noi habar nu aveam de acest contract prin care Raed Dahabreh ii inchiria vila lui Raed Dahabreh. Pentru 500 de $ pe luna. Actul nu era autentificat la notar, nu era inregistrat la DGFP Brasov. Pur si simplu era facut pe calculator", isi aminteste directorul general al SC Robinson. Cu toate ca nu avea nici o legatura contractuala cu Consulatul, firma brasoveana a mai acordat o luna pentru eliberarea vilei. Evident ca nu s-a intamplat nimic.

In timpul acela, Crown International a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie care i-a si dat castig de cauza la prima strigare. "Am facut contestatie in anulare si a fost acceptata. Mai mult, Inalta Curte si-a revocat propria decizie si am castigat noi. Nu se intampla foarte des ca Inalta Curte sa isi renege propriile decizii", sustine Popica.

MAE SE CONTRAZICE. Halucinantul contract de inchiriere intre Raed Dahabreh in calitate de consul si SC Crown International, firma in care Raed Dahabreh este unic actionar, contine si o "soparla". Documentul prevede ca "spatiul inchiriat are destinatia de resedinta a consulatului onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei si este supus prevederilor articolelor 59 si 60 din Conventia de la Viena cu privire la relatiile consulare, din 26 aprilie 1963, ratificata prin Decretul nr. 481/ 1971". Articolele invocate stabilesc protectia si scutirea fiscala asigurate de statele de resedinta localurilor consulare. "Dar este vorba de obligatii ale statului. Noi suntem o societate comerciala. Este si statul actionar prin MTCT, dar sunt si actionari particulari (cupoanele, o firma privata). Ei nu au nici o obligatie vizavi de consulate", considera directorul SC Robinson. Gheorghe Popica a cerut un punct de vedere si Ministerului Afacerilor Externe care nu a catadicsit sa raspunda oficial.

Ministerul a furnizat un raspuns Jurnalului National, dar informatiile se contrazic cu o serie de date de pe propriul site. Astfel, MAE sustine ca "la solicitarea autoritatilor iordaniene, conducerea MAE a aprobat, in anul 2000, deschiderea Consulatului onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei, cu sediul la Brasov. Consulul onorific a notificat la MAE sediul consulatului in Brasov (str. Muresenilor nr.14), iar resedinta sa in localitatea Timisul de Jos, Vila nr.7". Pe site-ul Ministerului, consulatul apare insa chiar la adresa cu probleme: "Cancelaria: 2200 Brasov, Timisul de Jos, Vila nr.7".

JOCUL CONTRACTELOR
In discutia avuta cu reporterul Jurnalului National, Raed Dahabreh a insistat pe relatiile foarte bune dintre Romania si Iordania, care "ar fi pacat" sa fie stricate (sic!). Cat despre afacerea Vila Timis 7, consulul onorific a bagat la inaintare acel contract de inchiriere dintre consulat si SC Crown International: "SC Robinson nu a castigat cu consulatul. A castigat cu firma. Firma avea contract cu Robinson, a cumparat imobilul dar terenul nu era al lor atunci. Intre timp, au fost probleme intre cele doua firme. Consulatul este chirias, nici nu conteaza cine este proprietarul, noi ne platim chiria". In tot timpul discutiei, consulul a vorbit despre firma ca si cum i-ar fi fost total straina, cu toate ca este, asa cum va spuneam, unic actionar. Ba chiar intrebat de reporter ce stie despre SC Crown International, a sustinut inocent ca este o firma OK.

×