Una dintre cele mai periculoase tulpini ale coronavirusului, care în prezent afectează America de Sud, a început să se răspândească și în unele zone din Statele Unite. Tulpina Lambda a stârnit îngrijorări în lumea medicală și științifică, deoarece aceasta poate ocoli atât răspunsul imunitar declanşat de o infecţie anterioară, cât și anticorpii produși de organism după vaccinare. Experții sunt, deocamdată, precauți cu privire la cât de departe s-ar putea răspândi aceasta în SUA, unde se află în competiție cu mult mai contagioasa tulpină Delta, dominantă pe continentul nord-american.
Cea mai recentă „variantă de interes” de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina Lambda a coronavirusului SARS-CoV-2, a ajuns și se răspândește în California, a declarat dr. Peter Chin-Hong, specialist în boli infecțioase la Universitatea din San Francisco, citat de msn.com. Tulpina Lambda a fost detectată pentru prima dată în Peru, în vara anului 2020, și afectează în prezent mai multe țări din America de Sud. Este mai transmisibilă decât virusul inițial, dar nu la fel de contagioasă ca varianta Delta.
Doctorul Chin-Hong spune că tulpina indiană (Delta) se răspândește atât de repede încât varianta Lambda a fost oprită să ia avânt și tot Delta ar putea să o oprească să devină prea puternică și să-i frâneze răspândirea și în continuare.
Mutațiile, în competiție una cu alta
De aceeași părere este și dr. Anna Durbin, profesor la Departamentul de Sănătate Internațională de la Școala de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg (JHSPH), care a afirmat că, probabil, varianta Lambda nu se va răspândi rapid din cauza tulpinii indiene. Potrivit expertului, aceste tulpini ale coronavirusului sunt în competiție una cu alta, pentru supraviețuire. Se cunoaște faptul că unele dintre mutațiile depistate la Lambda sunt similare cu cele ale variantei Delta, așa că rămâne de văzut care va câștiga, până la urmă, supremația.
„O potenţială ameninţare”
Sunt însă și voci care consideră că varianta detectată în Peru ar trebui privită cu mai multă îngrijorare. „Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertiza, cu câteva săptămâni în urmă, Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo.
În experimentele de laborator, cercetătorii japonezi au descoperit că trei mutații ale proteinei Spike ajută tulpina Lambda să reziste în fața anticorpilor produși de vaccinurile anti-COVID. Mai mult, aceștia atrăgeau atenția că Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să actualizeze listele cu tulpinile aflate sub observație și să treacă Lambda din categoria „variante de interes” (VOI), la „variante de îngrijorare” (VOC).
Cu toate acestea, OMS a transmis la momentul respectiv că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă.
Specialiștii spun însă că vaccinarea rămâne cea mai bună modalitate de a ține la depărtare variantele coronavirusului.