x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Contraceptive uzuale periculoase: cresc riscul de tumori la creier

Contraceptive uzuale periculoase: cresc riscul de tumori la creier

de Monica Cosac    |    28 Mar 2024   •   23:55
Contraceptive uzuale periculoase: cresc riscul de tumori la creier

​​​​​​​Utilizarea pe termen de un an sau mai mult a anumitor medicamente hormonale progestative, în special a unor contraceptive utilizate pe scară largă, este asociată cu un risc crescut de apariție a unui tip de tumoare cerebrală cunoscută sub numele de meningiom intracranian, arată un studiu realizat de oamenii de știință din Franța și publicat, zilele trecute, în British Medical Journal. Cercetătorii spun că acest studiu este primul care evaluează riscul asociat cu progestativele utilizate de milioane de femei din întreaga lume și sunt necesare urgent studii suplimentare pentru a înțelege mai bine acest risc.

Progestogenii sunt hormoni sintetici care se comportă precum hormonul natural progesteron și sunt utilizați pe scară largă pentru boli precum: endometrioza și sindromul ovarului polichistic, dar și în terapia hormonală la menopauză sau în contraceptive.

Meningioamele sunt în mare parte tumori non-canceroase, care se formează în meninge, adică în straturile de țesut, care acoperă creierul și măduva spinării, și reprezintă 40% din tumorile primare ale sistemului nervos central. Factori precum vârsta înaintată, sexul feminin și expunerea la doze mari de anumiți progestogeni (nomegestrol, clormadinonă și acetat de ciproteron) sunt deja cunoscuți pentru o creștere a riscului de meningiom. Însă, există mulți alți progestogeni pentru care riscul de meningiom asociat nu a fost estimat individual, până acum, iar asta au vrut să afle cercetătorii francezi. 

Studiul observațional și bazat pe populație, care a fost publicat, miercuri, în revista de specialitate British Medical Journal, este primul care asociază utilizarea îndelungată a anumitor progestogeni cu un risc crescut de apariție a unei tumori pe creier. 

Riscul crește de peste 5 ori în cazul Depo-Provera

Cercetătorii de la Agenția franceză pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) au examinat date de la 108.366 de femei, dintre care 18.061 au suferit o intervenție chirurgicală pe creier pentru a îndepărta un meningiom intracranian, în perioada 2009 - 2018. Datele au fost extrase din Sistemul Național de Date de Sănătate din Franța (SNDS) și fiecare caz a fost comparat cu cinci indivizi de control. Progestogenii incluși în cercetare au fost: hidroxiprogesteron, progesteron, medrogestone, didrogesteron, promegestone, acetat de medroxiprogesteron, levonorgestrel și dienogest. Vârsta medie a participanților a fost de 58 de ani, iar cel mai frecvent loc de apariție a tumorii a fost baza craniului (56%). Majoritatea cazurilor au fost tumori benigne (92%), circa 6% tumori atipice și 2% tumori maligne.
Astfel, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită (pentru un an sau mai mult) a injecției cu acetat de medroxiprogesteron a fost asociată cu un risc crescut de 5,6 ori mai mare de meningiom intracranian care necesită intervenție chirurgicală. De asemenea, utilizarea prelungită a două pilule orale, medrogestone și promegestone, a fost asociată cu un risc de 4,1 ori și, respectiv, de 2,7 ori mai mare de meningiom. 

Nu a fost găsit niciun risc excesiv pentru progesteron, didrogesteron sau pentru sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă.

Deoarece studiul este unul observaţional, nu poate dovedi categoric că hormonii cauzează tumorile. Prin urmare, cercetătorii francezi solicită mai multe studii privind siguranţa acestor hormoni, în special a acetatului de medroxiprogesteron injectabil. Aceste injecţii sunt rar folosite în Marea Britanie şi în restul Europei, însă, la nivel global, circa 74 de milioane de femei primesc astfel de contraceptive.

„Femeile să nu întrerupă utilizarea pilulelor fără a se consulta cu medicul”

Profesorul Paul Pharoah, un cercetător în domeniul cancerului, care a petrecut 20 de ani la Universitatea Cambridge studiind cancerele legate de hormoni înainte de a înființa un laborator la spitalul Cedars-Sinai din California, a declarat că există multe tipuri diferite de progestative și că nu au fost găsite asocieri cu meningiomul. 

„Asta înseamnă că femeile care iau pilulele contraceptive utilizate în mod obișnuit sau terapie de substituție hormonală nu prezintă un risc crescut de a face meningiom. Este important ca femeile să nu întrerupă utilizarea pilulelor contraceptive fără a se consulta cu medicul lor”, recomandă specialistul britanic, care nu a fost implicat în studiul francez.

„Excepția notabilă este acetatul de medroxiprogesteron (cunoscut și ca Depo-Provera), care este uneori folosit ca formă injectabilă de contracepție în Marea Britanie. Utilizarea acetatului de medroxiprogesteron pentru mai mult de un an a fost asociată cu o creștere de cinci ori a riscului de meningiom”, a precizat prof. Pharoah, potrivit Science Media Centre.

Într-o declarație citată de The Guardian, Pfizer, producătorul medicamentului Depo-Porvera, a spus: „Suntem conștienți de acest risc potențial asociat cu utilizarea pe termen lung a progestogenilor și, în colaborare cu agențiile de reglementare, suntem în proces de actualizare a etichetelor produselor și a prospectelor cu informații pentru pacienți cu o formulare adecvată”.

După publicarea acestui studiu, experții au sugerat că descoperirile ar putea să crească înțelegerea cauzei apariției acestor tumori și, totodată, „să deschidă porțile cercetării privind măsurile preventive”.

Milioane de femei din întreaga lume, care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepție sau pentru a trata diverse afecțiuni ginecologice, pot avea un risc crescut de tumori cerebrale rare, care de obicei sunt benigne (necanceroase), dar necesită intervenții chirurgicale foarte riscante, spun cercetătorii.

Meningioamele reprezintă 40% din tumorile primare ale sistemului nervos central și sunt mai frecvente la femei și afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 35 de ani. 



 

×
Subiecte în articol: contraceptive risc tumori creier