x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cosmar in Asia - Seism de 8,7 grade pe scara Richter in Sumatra

Cosmar in Asia - Seism de 8,7 grade pe scara Richter in Sumatra

29 Mar 2005   •   00:00

Zeci de morti si de raniti / Risc de producere a valurilor tsunami
Un puternic seism, cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter, s-a produs, luni, in apele Oceanului Indian si a atins Insula indoneziana Sumatra, la numai trei luni de la catastrofa din decembrie anul trecut, soldata cu moartea si disparitia a mai bine de 270.000 de oameni. Potrivit primelor informatii, seismul s-a soldat cu "zeci de morti si de raniti".

  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • ULTIMA ORA
  • Tragedia din decembrie s-a produs in cea de-a doua zi a Craciunului, iar cutremurul de ieri in cea de-a doua zi a Pastelui catolic. Seismul din decembrie, urmat de valuri seismice de o putere nemaiintalnita, s-a produs in cursul zilei, iar cutremurul de ieri, considerat de specialisti drept o replica a seismului de anul trecut, care a avut 9 grade pe scara Richter, s-a produs in cursul noptii, la ora locala 23:09 (19:09 ora Romaniei).

    "Pot spune ca zeci de persoane au murit, dar nu sunt sigur", a declarat Agus Mendrogfa, reprezentant al autoritatilor din insula Nias. El a precizat ca sute de locuinte au fost distruse in capitala insulei, Gumung Sitoli. Numerosi localnici au fost prinsi sub daramaturi si mii de sateni au fugit in zonele de deal, de teama crearii valurilor seismice.

    Serviciile meteorologice au comunicat, pana la ora difuzarii acestei informatii, ca nu exista semnale care ar indica producerea de valuri tsunami. In afara de Sumatra, cutremurul a fost resimtit puternic in Malaezia, dar si in aripelagurile indiene Andaman si Nicobar, in estul Oceanului Indian. Agentia Statelor Unite de prevenire a valurilor uriase a cerut autoritatilor din vecinatatea epicentrului cutremurului sa ia masuri imediate care pot merge pana la evacuarea oamenilor din zonele de coasta. Alerte privind producerea de tsunami au fost lansate in Indonezia, Sri Lanka, India si Thailanda.

    Expertii au anuntat ca, desi nu a fost la fel de puternic in intensitate precum cel din decembrie 2004, cutremurul poate provoca valuri uriase si au avertizat autoritatile din Asia sa ia masuri urgente de evacuare a populatiei.

    Departamentul de Stat american si-a pus in alerta misiunile diplomatice pentru a putea raspunde cu promptitudine eventualelor consecinte, chiar daca Institutul de Fizica a Pamantului din Franta a anuntat ca energia degajata de seismul de ieri a fost de 30 de ori mai mica decat cea a seismului din decembrie 2004. In Thailanda si in India a fost declarata alerta privind producerea de valuri uriase, iar autoritatile au cerut oamenilor sa plece de la casele lor.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment