x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Craciunul creste afaceri

Craciunul creste afaceri

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
Ce cadou este mai potrivit pentru cei dragi, pentru prieteni sau pentru cunostinte? Opiniile sunt impartite, toate marfurile de sezon inregistreaza vanzari de peste 50%.
DANIELA IVAN

DORINTA. Lumanarile parfumate si decoratiunile pentru masa de Craciun sunt cele mai bine vandute cadouri
Comerciantii sustin ca exista cel putin doua tipuri de daruri pe care romanii si le fac unii altora de Craciun. Cele pentru familie care se axeaza pe lucruri mai practice - imbracaminte, dulciuri, cosmetice, jucarii - si cele pentru cunostinte sau prieteni. Si cele pentru prieteni care sunt mai atent cautate, mai pline de semnificatii. Din acest ultim tip fac parte: decoratiunile, ornamentele, parfumurile, podoabele pentru mesele festive.

DECORATIUNI. "Vindem multe decoratiuni facute special pentru Craciun", declara reprezentantul magazinului Bam Boo. Acestea sunt compuse din farfurioare sau boluri de sticla sau ceramice in care se pun plante parfumate, conuri de pin, lumanari parfumate, globulete. Oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca pentru un asemenea cadou intre 500.000 - 1.500.000 de lei, sustin cei de la Bam Boo. Insa exista si oameni care sar de 3.000.000 de lei. Hypermarket-urile sustin si ele ca printre cele mai vandute produse se afla decoratiunile si ornamentele de Craciun.

JUCARII SI DULCIURI. Importatorii de jucarii isi dubleaza cifra de afaceri in decembrie. Cu siguranta, Mos Craciun este raspunzator pentru asta. Bucatarie Ecoiffier cu diverse accesorii la 399.900 lei, masini radiocomandate la 299.900 lei, castel medieval diverse accesorii si figurine 75x62cm la 699.900 lei, circuit tren electric la 599.900 lei, papusa Barbie X’mas cu un cadou special la 499.900 lei, papusa bebe muzicala la numai 149.900 lei, au fost in topurile de vanzari la jucarii in hypermarket-uri. Cei cu dare de mana au putut sa cumpere pentru copiii lor toata casa de pitici cu Alba ca Zapada cu tot, pentru 2.000.000 de lei. O mare parte dintre romani se orienteaza si catre darurile dulci. Fie ca sunt cozonaci, nenumarate feluri de bomboane, figurine sau tablete de ciocolata. Exista seturi de patru globulete care costa 34.000 de lei.

CD-URI. In ciuda asteptarilor, CD-urile cu muzica, jocurile pe computer sau filmele nu au figurat printre cadourile preferate de multi romani. Vanzarile nu au inregistrat cresteri semnifictive, ne-au declarat mai multi comercianti. Cu siguranta ca unul dintre principalele motive este pirateria foarte mare, care la muzica si jocuri atinge 75%. De ce sa faci cadou un CD, pe care copilul sau prietenii pot sa-l ia gratis de pe Internet?

Tot electrocasnicele sunt in top

STATISTICA. Televizorul este cel mai cautat produs
Si in acest an electronicele, electrocasnicele, produsele IT si multimedia continua sa fie printre cadourile preferate de multe familii de romani. Acesta este motivul pentru care marile grupuri Altex, Flanco sau Domo au declansat o adevarata "olimpiada" a Sarbatorilor de iarna. "Fiecare retailer oferteaza extrem de intens in acest interval, incercand sa castige medalia de aur pentru volumul de vanzari realizat", a declarat Andreea Popa, director de marketing la Flanco.

RECORD. In luna decembrie, toate produsele inregistreaza cresteri semnificative in comparatie cu lunile anterioare insa exista marfuri al caror volum de vanzari creste cu mai mult de 50%, spun reprezentantii marilor lanturi de retail. "Televizoarele, produsele audio, camerele video, aparatele foto digitale, telefoanele mobile, calculatoarele, dar si produsele electrocasnice mici, cuptoare cu microunde, aparate de cafea, aspiratoare sunt in topul vanzarilor", a precizat Mugur Stefan, director achizitii la Flanco. El a mai opinat ca la aceasta categorie de produse cresterile pot depasi chiar si 50%.

ELECTRONICE. Mobilele si computerele, impreuna cu accesoriile sunt considerate de catre lanturile de electrocasnice cadourile preferate de romani. Vanzarile la produsele din gama IT&C se inscriu pe o linie ascendenta, tendinta explicabila si prin faptul ca acestea reprezinta, fara exceptie, unele dintre cele mai apreciate cadouri ce pot fi oferite de Craciun, sustin reprezentantii grupului Altex. Majoritatea comerciantilor spun ca ultima luna a anului este foarte importanta, deoarece ea poate reprezenta o pondere de circa 20% din totalul vanzarilor anuale.

Pentru a atrage cat mai mult din banii pe care romanii sunt dispusi sa-i cheltuie de Sarbatori, marile lanturi de electrocasnice se bat in promotii. In aceasta perioada, toti retailerii pun la dispozitia clientilor produse la preturi promotionale.

ORNAMENTE
Ornamentele pentru brazi, instalatiile electrice de interior sau de exterior, globuri mari si mici, ghirlande si beteala, acestea sunt produse foarte cautate in aceste zile. Aproape toate magazinele au nenumarate feluri de globulete, de betele, de instalatii pentru pom. Fiecare cumpara dupa gust si buget. Ghirlanda verde decorata la 99.990 lei, coronita decorata la 149.900 lei, instalatii simple, muzicale, jocuri de lumini cu preturi incepand de la 29.900 lei, spray decorativ de Sarbatori la 44.900 lei, set 6 globuri decorate la 69.900 lei, set 10 globuri diverse culori la 36.900 lei sunt doar cateva dintre cele mai vandute produse. In magazine se mai gasesc si alte oferte tentante. De exemplu, set 3 globuri disco la doar 17.900 lei, beteala gofrata color la 32.900 lei, beteala simpla 2m la doar 9.990 lei, set 12 figurine la 99.900 lei sau globuri de sticla pictate manual la 34.900 lei. Mare succes au avut caciulitele de Mos Craciun. La numai 11.900 lei exista caciulite simple, iar la 49.900 lei se comercializeaza caciulite decorate cu blana si glitter.
×
Subiecte în articol: craciun special