x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Crimă în bucătăria lui Ptolemeu

0
Autor: Simona Lazar Maria Belu-Burtea 13 Iun 2010 - 00:00
Crimă în bucătăria lui Ptolemeu Victor Stroe/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto


Până şi "temutei" Agatha Christie i-ar fi plăcut să scrie o carte cu o intrigă atât de interesantă cum este... "Crimă în bucătăria lui Ptolemeu".

Deşi localizată tot în Egipt, spre deosebire de romanul Agathei Christie, acţiunea cărţii scriitorului grec Iannis Lemonis se petrece nu într-un prezent relativ, ci departe în trecut, acum 2.300 de ani, în timpul dinastiei Ptolemeilor. Intriga are însă un aer cât se poate de modern, cu toate că personajele se îmbracă, vorbesc şi mănâncă exact ca acum două milenii şi jumătate.

Până şi reţetele despre care pomeneşte autorul - şi pe care ni le dezvăluie adeseori cu deliciile unui gurmand pe care şi pomenirea savorilor unui fel de mâncare sau a unei licori îl aduce la extaz - sunt tot ale acelor timpuri. Scriitorul mărturiseşte că s-a documentat vreme de patru ani, atât în Grecia, cât şi în Egipt, răscolind bibliotecile şi muzeele, pentru a reconstitui cât mai fidel timpurile despre care avea să scrie. Pentru a fi sigur de valabilitatea reţetelor ce urmau să intre în carte, prozatorul a "probat" mâncărurile, mai întâi pe "gura şi stomacul" prietenilor, apoi în mijlocul unei competiţii culinare dedicate profesioniştilor şi amatorilor pasionaţi.

Coincidenţă sau nu - asta vor decide, cândva, cititorii români ai cărţii -, această competiţie a avut loc la Bucureşti. Este vorba despre recenta ediţie a Campionatului de Gătit în Aer Liber, unde Iannis a fost însoţit în temerara sa acţiune gastronomică de Nela Tianu Adamopoulu, cea care va traduce romanul pentru publicul român. Să mai rămânem puţin în zona culinară şi să vorbim despre bucatele gătite de cei doi în competiţia din Capitală: prima reţetă cunoscută de muştar, din istorie, preparată din boabe de muştar, stafide din struguri albi, oţet; creveţi la grătar în frunze de smochin, pastă de usturoi cu praz, caracatiţă la grătar.

Ineditul reţetelor, patosul cu care le-au gătit, ca şi aura de mister (de, vorbim despre autorul unei cărţi poliţiste totuşi!) care l-a înconjurat pe grec au adus echipei Marele Premiu Cupa "Radu Anton Roman", precum şi alte câteva medalii de aur, semn că, în bucătărie, tot ce vine din vechime are nobleţe!
Acum, că v-am făcut curioşi, să încercăm să ridicăm puţin zăbranicul de pe povestea pe care ne-o promit autorul şi traducătoarea în limba română a cărţii, despre care Nela Tianu Adamopoulu ne-a mărturisit: "Romanul se adresează tuturor: de la copii până la pensionari. Are toate elementele de suspans ale unui bun roman poliţist, combinat cu un roman istoric şi ceva în plus. Toţi îl vor citi cu plăcere, iar gurmanzii îl vor adora"...

Povestea începe într-o dimineaţă de primăvară din anul 269 î.Hr., când Formion, un marinar din Atena, călătoreşte cu corabia sa comercială spre Rhodos. El transportă provizii pentru negustorul Maneas, dar şi pentru vărul său, Kallias, care este unul dintre cei mai vestiţi bucătari ai vremii. Kallias munceşte în casa sculptorului Chares, cel care în urmă cu câţiva ani construise statuia zeului Helios, vestitul Colos, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Una dintre scenele cărţii, de altfel, se petrece în Rhodos - supranumit "Parisul lumii antice", vestit pentru frumuseţea lui. În casa lui Chares îi vom cunoaşte, alături de Kallias - personajul principal şi, totodată, victima - pe Appolonius, vestitul poet, şi pe hetaira Gnathaina, celebra curtezană a Greciei antice. Cei trei compară arta gătitului cu poezia şi sculptura, ridicându-le pe aceeaşi treaptă.

Cât adevăr stă în asta vom vedea şi noi desfătându-ne cu paginile în care Kallias pregăteşte cu înfrigurare, un festin pe care Chares vrea să-l ofere arhonţilor Cetăţii Rhodos. În paranteză fie spus, unele dintre aceste feluri de mâncare am avut şi noi prilejul să le degustăm în timpul competiţiei de la Bucureşti; altele, precum bastonaşele din aluat de pâine sau mielul cu prune uscate aromate cu scorţişoară, le vom încerca, poate, după ce vom fi citit cartea. Şi tot atunci vom afla şi argumentele prin care Kallias a susţinut cum bucătarii au contribuit la dezvoltarea ideii de democraţie...

Pledoaria lui îi convinge pe arhonţi să-l declare cel mai bun bucătar din lume, însă, cum de faţă e şi ambasadorul faraonului Ptolemeu, totul avea să ducă la provocarea unui concurs de gătit la Alexandria, la care să fie invitaţi cei mai buni bucătari ai lumii... Parcă mustăceşte cineva: cam ca la Concursul de Gătit în Aer Liber de la Bucureşti, care va să zică? Mda, cam aşa...

Kallias călătoreşte spre Alexandria pe aceeaşi corabie a lui Formion, cea despre care se vorbeşte la începutul cărţii. În pântecele lui, vasul avea să transporte şi o preţioasă încărcătură: biblioteca lui Aristotel, care până atunci se aflase la Pireu. Un amănunt istoric de ţinut minte, mai ales că ştim că manuscrisele învăţatului grec aveau să piară câteva secole mai târziu, în incendiul Bibliotecii din Alexandria.

Agreată de Ptolemeu, competiţia gastronomică a fost organizată de ambasadorul Dimocharis (care, pentru o vreme, îl ia în slujba sa pe Kallias ca şef al bucătăriilor), iar de faţă au fost, între alţii, faimosul poet Theokritos, ambasadorul Alexandriei, Apollonios, ca şi Vilistiche, amanta faraonului. Ptolemeu se întâlnea adeseori cu ea şi luau cina sub măslini, ocazie cu care făceau, între altele, şi schimb de reţete. Aceasta îl roagă pe Kallias să gătească pe vasul regal, în timpul unei călătorii pe Nil. Şi... da, aici apare nuanţa agathachristieană a romanului, pentru că, şi la Iannis Lemonis, moartea vine pe Nil...!

Banchetul e o reuşită, bucatele sunt fantastice, cei mai de vază cetăţeni ai Alexandriei sunt în extaz! Bucătarul, artistul, e chemat la rampă pentru a se închina un pahar în onoarea lui. O mână îi întinde lui Kallias potirul otrăvit... Se va dovedi mai apoi că fusese o crimă din gelozie. Dar nu o crimă din amor! Ucigaşul era Theodoros, bucătarul lui Ptolemeu, care se temea că va pierde preţuirea stăpânului său şi poate chiar propria-i slujbă. Le va pierde, chiar şi aşa, odată descoperit, iar Kallias va fi proclamat post-mortem cel mai bun bucătar al lumii! Al acelei lumi! Azi, competiţiile sunt mai puţin mortale! Slavă Domnului!


Călătorie în Grecia antică
5757-123036-vst_7647.jpgRomanul "Crimă în bucătăria lui Ptolemeu" este o lucrare originală construită pe patru niveluri în acelaşi timp. Mai întâi este vorba despre un roman istoric în care este prezentată viaţa cotidiană, în anul 269 î.Hr., în câteva dintre cele mai importante oraşe ale lumii elenistice. În al doilea rând, este vorba despre un roman poliţist, de vreme ce în cadrul acelei epoci un personaj al romanului încearcă şi, după multe peripeţii, reuşeşte să rezolve o crimă. În al treilea rând, este o carte în paginile căreia este prezentată o mare parte din literatura din Grecia antică referitoare la mâncare şi obiceiuri legate de aceasta. 

Personajul cel mai adesea hoinăreşte prin pieţele oraşelor pe care le vizitează şi plin de curiozitate observă produsele pe care le găseşte. Zahărul, orezul, piperul sunt câteva dintre produsele care au început să pătrundă pe pieţele greceşti de pe vremea lui Alexandru. De asemenea, eroul merge mereu la ospeţe, unde sunt descrise în amănunt mâncărurile, modul de servire, dar şi banchetul care urmează, cu vin, jocuri, concursuri de poezie şi dialoguri.

În timpul acestor dialoguri, autorul introduce numeroase fragmente din textele arhaice referitoare la mâncăruri, dar şi numeroase reţete. Unele dintre acestea sunt originale, aşa cum s-au păstrat până în zilele noastre în texte, iar altele sunt "vechi, tradiţionale", care au supravieţuit aproape în întregime până în zilele noastre, risipite prin diferite colţuri ale Greciei, ca şi în toată Mediterana. În al patrulea rând, este un ghid de călătorie al acelei epoci, de vreme ce personajul, în încercarea de a-l găsi pe criminal, călătoreşte în unele dintre cele mai mari şi mai vestite oraşe ale lumii antice. Cele mai multe dintre acestea sunt greceşti, cu excepţia Karchedoniei şi Pattalei din India.

Citeşte mai multe despre:   editorial

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-a răsplătit PLUS-ul lui Cioloș sponsorii cu funcții la stat

Cum și-a răsplătit PLUS-ul lui Cioloș sponsorii cu funcții la stat
Galerie Foto Pe model PNL, dar la o scară mai mică, Partidul PLUS, formațiune condusă de Dacian Cioloș, aflată, în prezent, la guvernare dă dovadă de „obraz” când e vorba de cei care au contribuit cu donații în anul...

CCR: Prelungirea sine die a mandatului președintelui Consiliului Concurenței încalcă legea și Constituția

CCR: Prelungirea sine die a mandatului președintelui Consiliului Concurenței încalcă legea și Constituția
Decizia prin care Curtea Constituțională a stabilit că prelungirea sine die a mandatului președintelui Consiliului Concurenței, peste durata prevăzută de normele în vigoare, este atât neconstituțională, cât...

Tanti Florica. Lecții de viață de la înălțimea a 100 de ani

Tanti Florica. Lecții de viață de la înălțimea a 100 de ani
Apropiații îi spun cu drag „Tanti Florica”, dar în realitate este o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, o aristocrată autentică, apariție rară în peisajul dâmbovițean. Distinsă, tonică, de o...

Vlad Voiculescu a primit clasare de la DNA în dosarul „diplomei de la Viena”

Vlad Voiculescu a primit clasare de la DNA în dosarul „diplomei de la Viena”
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție a dispus, la sfârșitul lunii trecute, clasarea unui dosar penal privind infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în declarații și instigare la...

7 ani de pușcărie cu executare în sufragerie  

7 ani de pușcărie cu executare în sufragerie  
Galerie Foto Munca de acasă, împământenită anul trecut odată cu instaurarea stării de urgență, le-a dat unor parlamentari idei năstrușnice. Cum ar fi aceea de a vota online un proiect de lege născocit de senatoarea...

Tinerii din diaspora întorc spatele guvernului

Tinerii din diaspora întorc spatele guvernului
Măsura 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, componenta diaspora, se dovedește a fi un eșec pentru Guvern. Tinerii plecați la muncă în străinătate sunt neinteresați de oferta financiară a autorităților de la...

Unul din patru deputați a vorbit o singură dată de la preluarea mandatului. Mai multe județe, nereprezentate de la tribuna oficială

Unul din patru deputați a vorbit o singură dată de la preluarea mandatului. Mai multe județe, nereprezentate de la tribuna oficială
Puțin mai mult de un sfert din totalul deputaților aleși în funcții au luat cuvântul o singură dată în plenul Camerei, în cele aproape șase luni care s-au scurs de la validarea alegerii lor, în urma...

Scafandri înecați cu fonduri europene

Scafandri înecați cu fonduri europene
Galerie Foto Programul pentru lărgirea plajelor pe litoralul românesc este îndoliat de moartea unor specialiști angajați în proiect. În urmă cu  patru săptămâni, în 9 aprilie, a fost raportat decesul a doi scafandri...

Un prinț austriac a împușcat cel mai mare urs din Europa sub nasul autorităților române

Un prinț austriac a împușcat cel mai mare urs din Europa sub nasul autorităților române
Două organizații de apărare a drepturilor animalelor au semnalat autorităților române că un prinț austriac a împușcat ilegal cel mai mare urs din Europa, în apropierea orașului Covasna. Cu toate acestea,...

Firmele de casă ale PNL, sponsori pentru partid în anul pandemiei. Legături cu funcții sau cu contracte la stat

Firmele de casă ale PNL, sponsori pentru partid în anul pandemiei. Legături cu funcții sau cu contracte la stat
Galerie Foto În Raportul pe care Autoritatea Electorală Permanentă l-a întocmit cu privire la cuantumul veniturilor Partidului Național Liberal obținute în anul 2020 regăsim o listă cu 20 de societăți comerciale care au co...

Ce a văzut Sala Palatului înainte de vaccinarea lui Gheorghiță

Ce a văzut Sala Palatului înainte de vaccinarea lui Gheorghiță
Galerie Foto Sala Palatului se va umple în acest weekend de medici, asistente și seringi, în loc de spectatori și mari artiști, cum era tradiția. Un „spectacol” nemaivăzut la București, dar implementat cu succes la...

Nu există niciun sport, nicio metodă de a-l face pe copil mai înalt

Nu există niciun sport, nicio metodă de a-l face pe copil mai înalt
Galerie Foto Cele mai frecvente motive de solicitare a cabinetului medicilor, în lume, conţin pe primul loc durerile de spate. Este o autodiagnosticare prea deasă: „mă doare spatele, am hernie de disc”! Despre problemele...

Edilul Ciprian Ciucu, „luat la mișto” și de polițiști, și de cetățeni

Edilul Ciprian Ciucu, „luat la mișto” și de polițiști, și de cetățeni
Galerie Foto Poliția Rutieră a Capitalei a transmis, ieri, că face verificări, după ce primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a scris pe o rețea de socializare că a fost „luat la mișto” de ofițerul de serviciu și că i...

Legea care ia de la patroni și dă la muncitori așteaptă votul Camerei Deputaților

Legea care ia de la patroni și dă la muncitori așteaptă votul Camerei Deputaților
Patru deputații PDS și un deputat independent, intrat însă în Parlament pe listele USR, s-au gândit anul trecut că ar fi bine ca patronii să împartă până la 25% din profitul net obținut cu angajații....

Renovarea WC-urilor la Banca Națională: o jumătate de hectar de faianță, 11 kilometri de conducte!

Renovarea WC-urilor la Banca Națională: o jumătate de hectar de faianță, 11 kilometri de conducte!
Galerie Foto O achiziție de lucrări la sediul central al Băncii Naționale, făcută la finalul lunii trecute, arată, în documentația de atribuire, că, practic, grupurile sanitare ale acestei instituții fundamentale a...
Serviciul de email marketing furnizat de