x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crime pasionale - I-a facut pe curcani de rasul curcilor

Crime pasionale - I-a facut pe curcani de rasul curcilor

de Traian Tandin    |    16 Dec 2006   •   00:00
Crime pasionale - I-a facut pe curcani de rasul curcilor

In ziua de 9 decembrie 1970, printre evenimentele raportate la Militia judetului Suceava de organele si formatiunile din subordine, a fost si cazul semnalat de Militia orasului Vatra Dornei din care rezulta ca, in noaptea de 8 spre 9 decembrie 1970, autori necunoscuti s-au introdus cu ajutorul unor chei potrivite in Postul de Militie TF Vatra Dornei, de unde au furat o parte din armamentul si munitia aflate in dotarea subofiterilor de la acest post.

Pentru elucidarea acestui caz au fost numiti cei mai competenti ofiteri din cadrul Militiei judetului Suceava, care au efectuat cercetari la fata locului, executand o examinare atenta si minutioasa, studiind si observand cele mai mici amanunte din cele doua camere, ce formau un singur corp de cladire, situat la 40 de metri de statia CFR Vatra Dornei, ocupat de Postul de Militie TFK.

La usa de intrare, lacatul a fost gasit incuiat si intact, fara urme de violenta, ceea ce a permis sa se traga concluzia ca autorii au folosit chei potrivite. Pe usa fisetului metalic in care se pastrau armamentul si munitia s-au gasit urme de fortare si cateva fragmente de urme digitale, ce au fost relevate si ridicate in vederea compararii.

Din fisetul respectiv s-a constatat ca lipseau un pistol-mitraliera cu 300 de cartuse, un pistol TT cu 24 de cartuse, doua port-incarcatoare, o baioneta a pistolului-mitraliera si o centura tip militar cu diagonala.

Ipoteze elaborate

Concomitent cu cercetarea la fata locului s-au elaborat mai multe ipoteze, potrivit carora scopul urmarit de infractori ar fi fost:
  • comiterea de talharii asupra persoanelor insarcinate cu transportul si pastrarea valorilor monetare;
  • folosirea armamentului in vederea trecerii frontierei de stat, cu diferite mijloace;
  • intrebuintarea lui impotriva persoanelor cu munci de raspundere politice si de stat;
  • savarsirea de omoruri din razbunare, gelozie sau din alte motive;
  • comiterea unor acte de braconaj, localitatea Vatra Dornei aflandu-se intr-o zona muntoasa, unde numerosi cetateni au pasiune pentru vanatoare;
  • savarsirea altor fapte cu un grad de pericol social deosebit.

    Alarma de gradul zero

    Ca urmare a ipotezelor elaborate au fost puse in stare de alarma de gradul zero toate efectivele Militiei judetului Suceava, iar in colectivul insarcinat sa identifice si sa prinda autorii au fost cooptati si ofiteri de Securitate din judetul Suceava. Evenimentul a fost raportat imediat conducerii Ministerului de Interne si totodata s-a solicitat sprijin organelor de militie limitrofe.

    Activitatea cea mai grea si complicata pentru ofiterii de judiciar a fost stabilirea cercului de banuiti si verificarea acestora intr-un termen cat mai scurt, pentru a se ajunge la autori si a-i impiedica sa puna in pericol viata cetatenilor, avutul obstesc si personal.

    In procesul verificarii au fost cuprinsi 200 de suspecti, fosti condamnati, minori si tineri, dar mai ales cei care au actionat prin folosirea de chei mincinoase. In primele ore dupa savarsirea faptei au fost verificati cei care aveau domiciliul in orasul Vatra Dornei si localitatile din imprejurimi.

    Formandu-se echipe speciale, concomitent cu stabilirea preocuparilor elementelor din cercul de banuiti in perioada evenimentului, s-a facut si compararea amprentelor digitale cu fotogramele urmelor ridate de la locul faptei. Actiunea era anevoioasa, deoarece multi dintre banuiti lipseau de la domiciliu, fara a li se cunoaste adresa exacta, fiind necesara deci compararea fotogramelor cu fisele dactiloscopice, existente la evidenta operativa a persoanelor condamnate.

    Depistarea si cunoasterea suspectilor de catre ofiterii judiciari au constituit examenul cel mai dificil, intrucat se punea problema operativitatii, a economiei de timp si forte, trebuind sa fie selectionati cu exactitate si repeziciune maxima.

    Aventurierul

    Printre banuiti a fost inclus si Vasile Pop din comuna Iacobeni, situata la o distanta de 20 km de Vatra Dornei, cunoscut element aventurist, fost condamnat pentru furturi cu chei potrivite, capabil de a savarsi o asemenea fapta. Banuiala asupra lui era destul de vaga, deoarece se cunostea ca in acea perioada satisfacea serviciul militar la o unitate din Focsani. Se stia ca dezertase in doua randuri si de fiecare data fusese prins si predat unitatii respective.

    Pentru o verificare completa, s-a luat legatura cu Unitatea militara nr. 01617 Focsani si cu aceasta ocazie s-a aflat ca Vasile Pop dezertase din nou. Totodata, examenul dactiloscopic a scos in evidenta ca urmele gasite cu ocazia cercetarii la fata locului pe fisetul din Postul de Militie TF Vatra Dornei au fost create de Vasile Pop. Toate aceste date s-au obtinut in primele 24 de ore de la comiterea furtului de armament, timp in care s-a lucrat fara intrerupere.

    Pe urmele infractorului

    In continuare, in fata colectivului de ofiteri s-a pus problema prinderii infractorului, operatie destul de grea, deoarece suprafata comunei Iacobeni este foarte intinsa, relieful fiind format din munti acoperiti cu paduri dese, numeroase paraie si povarnisuri.

    Folosind munca informativa si investigatiile operative, ofiterii de judiciar au cules date din care rezulta ca Vasile Pop intentioneaza, cu armamentul furat, sa-si ucida sotia legitima, pe nume Mina Pop, care parasise domiciliul din Iacobeni si se adapostea la parintii ei din orasul Borsa, judetul Maramures, unde avea si un concubin, lucru cunoscut de cel urmarit.

    Cu ocazia investigatiilor facute, cadrele de militie au primit un substantial sprijin din partea populatiei, fiecare cetatean manifestand interes in a informa organele de militie cu orice date pe care le cunostea. S-a organizat controlul tuturor cailor de acces ce fac legatura intre judetele Suceava si Maramures, in mod special a soselei nationale Iacobeni - Viseul de Sus, ce trece peste pasul Prislop. S-a stat de vorba cu sute de cetateni, padurari, cantonieri, vanatori, muncitori la minele de mangan Iacobeni si Baile Borsa, muncitori forestieri, soferi si alte categorii de persoane.

    Echipele de ofiteri insarcinati cu efectuarea de investigatii si cu controlul actelor de identitate ale cetatenilor aveau asupra lor si fotografia cu semnalmentele lui Vasile Pop, pe care o prezentau celor verificati. Astfel s-a ajuns la conducatorul Ioan Nistor, care transporta material lemnos pe ruta Sesuri - Carlibaba (judetul Suceava) - Borsa (judetul Maramures). Acesta, observand atent fotografia, a declarat ca a transportat o asemenea persoana cu o zi inainte de la Iacobeni pana aproape de complexul Borsa, unde a coborat (in padure).

    Deplasarea lui Vasile Pop spre orasul Borsa, asociata cu rezultatele investigatiilor, potrivit carora acesta purta o ura neimpacata impotriva sotiei din motive de gelozie, a impus sesizarea Militiei judetului Maramures, facandu-se propunerea de a actiona in comun pentru prinderea lui.

    Printre masurile luate a fost si aceea de a instala un numar de 12 posturi de panda la trecerile obligatorii si in mod special la locuinta parintilor Minei Pop, a concubinului ei si in alte locuri. Echipele au fost temeinic instruite asupra modului de actiune in vederea prinderii infractorului.

    In noaptea de 15/16 decembrie 1970, Vasile Pop, avand asupra sa doua pistoale T.T cu 24 de cartuse, dupa ce toata ziua a stat ascuns dupa o stanca, pe intuneric, s-a apropiat de locuinta lui Vasile Pican, concubinul sotiei sale, unde se gasea la ora respectiva si Mina Pop. Cu un pistol in mana, incarcat cu cartus pe teava, Vasile Pop a ajuns pana aproape de locuinta, moment in care a fot somat sa se predea si sa arunce arma. Acesta nu s-a supus, incepand sa traga focuri de pistol in directia in care a fost somat, ranind usor pe locotenentul-major Ioan Teleptean in regiunea pieptului si pe plutonierul Ioan Bota la picior. In timpul schimbului de focuri a intervenit si concubinul Minei Pop, reusise sa-i aplice lui Vasile Pop lovituri in cap cu o sticla si sa-l aduca in stare de inconstienta. In felul acesta infractorul a fost imobilizat si retinut, Mina Pop scapand cu viata.
    Asadar, cu pretul sacrificiilor facute de cadrele militiei a fost prevenit un omor...

    Marturisiri socante

    Cu ocazia perchezitiei corporale s-au gasit si ridicat cele doua pistoale T.T. fara nici un cartus, deoarece le consumase in intregime in schimbul de focuri cu militienii. Prins in flagrant, Vasile Pop a fost nevoit sa recunoasca chiar de la inceput faptele savarsite. Din declaratia sa au rezultat urmatoarele aspecte mai importante pline de invataminte pentru militienii pe care i-a fraierit si pe care chiar i-a furat de armament:

    La inceputul lunii decembrie 1970 a dezertat din Unitatea Militara nr. 1617 Focsani, de unde, cu mijloace de ocazie, s-a deplasat la Brasov. Aici a inceput sa se indeletniceasca cu specula de articole de imbracaminte pe care le aducea de la Timisoara. Fiind prins de militia municipiului Brasov cu obiecte ce nu le putea justifica, a fost condus la sediul organului si cercetat de un ofiter din formatiunea judiciara cu scopul de a stabili daca lucrurile respective proveneau din furturi. Ofiterul care il cerceta, dand dovada de lipsa de vigilenta, l-a lasat singur intr-un birou, de unde Vasile Pop a furat dintr-un sertar un pistol T.T., pe care l-a ascuns in san.

    Stabilindu-se ca obiectele nu proveneau din furt, dar ca Vasile Pop era dezertor, el a fost predat garnizoanei militare din Brasov, unde a fost introdus in arest fara a fi perchezitionat corporal. Fiind scos la lucru in curtea unitatii militare si lasat nesupravegheat, infractorul, avand pistolul asupra lui, s-a ascuns in lada unui autovehicul in care se transporta paine pentru militari. Conducatorul auto a plecat cu autovehiculul respectiv in oras, fara a verifica daca in lada este vreo persoana. Ajungand la fabrica de paine, Vasile Pop a coborat si a disparut.

    Din nou liber, el si-a reluat activitatea infractionala, ocupandu-se in continuare cu specula de articole de imbracaminte provenite din contrabanda, de data aceasta facandu-si aparitia in orasul Piatra Neamt.

    Fiind un strain de localitate, fara acte de identitate si cu obiecte pe care nu le putea justifica, a fost prins de organele de militie si condus la postul de Militie TF Piatra Neamt, unde, de asemenea, nu a fost perchezitionat corporal, astfel ca a continuat sa ramana cu pistolul asupra lui. Subofiterii respectivi nu au cerut verificarea acestuia si, neputand sa-i retina in sarcina vreo infractiune, l-au pus in libertate.

    Rezolutia criminala

    Intamplarea a facut ca dupa ce a fost lasat liber din greseala subofiterilor de la postul T.F. Piatra Neamt, Vasile Pop sa se intalneasca cu un consatean in oras. Acesta i-a confirmat ca sotia lui, Mina Pop, parasise casa din Iacobeni si s-a mutat la Vasile Pican, noul concubin din Borsa. Din acel moment, Vasile Pop a vazut numai negru inaintea ochilor si a luat hotararea sa-i ucida pe cei doi prin impuscare. Numai ca nu putea folosi pistolul furat de la militia din Basov pentru ca nu avea cartuse. S-a gandit ca trebuie sa faca rost. De aceea s-a deplasat in comuna Iacobeni pe ascuns, unde, profitand de faptul ca in cladirea Consiliului popular comunal se afla si postul de militie, a mers la usa de intrare in post, incercand sa descuie cu chei potrivite. Dar nu a reusit, deoarece una din chei s-a rupt, ramanand in broasca.

    Constatand ca de la postul de Militie Iacobeni nu poate sa sustraga armament si munitie, a mers la postul de Militie TF Vatra Dornei caruia ii cunostea foarte bine cladirea (fiind cercetat in trecut), unde operatiunea i-a reusit.

    Intrat in posesia armamentului si munitiei, s-a hotarat, ca mai intai, sa-si ucida sotia, prin impuscare, intocmindu-si in acest sens si o marturisire scrisa intitulata: "Datele mele precise, sincere, in ultimul moment", care a fost gasita asupra lui la perchezitia corporala.

    Inainte de a se deplasa in orasul Borsa, a mers in comuna Fundul Moldovei, unde a ascuns pistolul mitraliera cu scopul ca, in timpul deplasarii, sa nu fie sesizat armamentul asupra lui; cele doua pistoale TT avand un volum mai mic le-a putut ascunde in buzunare fara riscul de a fi observate ulterior. Cu pistolul mitraliera bine ascuns avea intentia ca, dupa uciderea sotiei si eventual a concubinului ei, sa comita talharii armate asupra unor casieri si masini care transportau valori monetare. Apoi, cu banii obtinuti, sa treaca ilegal frontiera si sa ajunga in Occident. In Sicilia era visul lui sa ajunga mare mafiot...
    Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat pe Vasile Pop la 19 ani de inchisoare.

    Am ucis-o pentru ca m-a facut impotent

    In seara zilei de 3 noiembrie 1968, s-a prezentat la ofiterul de serviciu de la Circumscriptia 10 Militie din Capitala un cetatean care a declarat ca vrea sa fie bagat la arest pentru ca si-a ucis mama.
    Ofiterul l-a privit mirat si l-a invitat intr-un birou unde sa poata sta de vorba pe indelete.
    - Dati-mi mai intai buletinul dumneavoastra de identitate, i-a zis omul legii si cetateanul s-a conformat.
    Individul din fata ofiterului se numea Ion Gheorghe, fiul lui Anghel si Lina, nascut la 14 august 1926, in comuna Silistea, judetul Arges, domiciliat in Bucuresti, Calea Serban Voda nr. 110, Sectorul 5.
    - Cu ce va ocupati?, a fost urmatoarea intrebare.
    - Sunt pensionat pe caz de boala. Sufar cu capul! Zise Ion Gheorghe si ii inmana ofiterului decizia de pensionare.
    Cand capitanul Suditu (acesta era numele ofiterului de serviciu) citind pe decizie diagnosticul "psihopatie polimorfa" isi dadu seama ca are in fata un bolnav psihic, care trebuie tratat cu blandete.
    - Si acum spuneti-mi de mama dumneavoastra. Ce s-a intamplat, cu ce v-a jignit?
    - La adresa din Calea Serban Voda, eu locuiam impreuna cu ea. Desi sunt singurul ei copil, toata viata mi-a reprosat ca nu i-am adus o nora care s-o ajute si pe ea acum, la batranete. Dar nu este adevarat!... zvacni Gheorghe puternic din cap. I-am adus vreo sase-sapte, dar toate au fugit pentru ca erau niste bagaboante...
    - Dumneavoastra n-ati avut, totusi, nici o vina in plecarea lor?
    Aici Gheorghe lasa capul in jos, apoi strecura:
    - Vina mea a fost ca sufar cu capu’ si din cauza asta nu prea... In continuare, bolnavul facu un gest obscen.
    - Inteleg, facu capitanul. Sunteti impotent.
    - Da, si din cauza asta am omorat-o pe mama!
    - Dar ce vina are ea?
    - Are, pentru ca atunci cand ii tragea cu paharelul ma facea tot timpul impotent. Azi pe la pranz, dupa ce am baut un litru de vin amandoi, a inceput iar cu gura "impotentule! impotentule!..." N-am mai rezistat si am strans-o de gat. O gasiti acasa, in pat...
    - Autodenuntul s-a confirmat intocmai, criminalul fiind condamnat, in baza art. 114 Cod de procedura penala, la internarea pe viata intr-un spital neuropsihiatric. Si-a sfarsit zilele in spitalul de profil din Poiana Mare, judetul Dolj.

    Vecine, draga vecine...

    Sotii Gheorghe si Elena Gavrilescu, doi oameni in varsta, ocupau un apartament in Bucuresti, pe Bulevardul Republicii nr. 105, la etajul IV. Curand, in celalalt apartament de pe palier s-a mutat o femeie in varsta de 33 ani, Virginia Conea, ospatar la un restaurant din centrul Capitalei.
    La inceput, Virginia a vrut sa se aiba bine cu vecinii de palier invitandu-i la ea si tratandu-i cu tot felul de bunataturi aduse de la localul unde lucra. Cu timpul, ea a observat ca cei doi pensionari
    incepusera sa-si bage tot mai mult nasul in treburile ei si s-o urmareasca pentru a sti cu ce barbati venea acasa si isi petrecea noptile.
    Pentru acest motiv a rupt relatiile apropiate cu ei rezumandu-se sa-i salute. Noua postura nu-i mai avantaja cu nimic pe pensionari care nu mai puteau sa "ciuguleasca" nimic de la ea. De atunci, sotii Gavrilescu, oameni cu caracter mizerabil, au inceput s-o sicaneze pe Virginia si chiar s-o dusmaneasca. Ca s-o calce pe nervi si s-o scoata din sarite, cum o intalneau, o faceau imediat "curva!". Si din "curva" n-o mi scoteau.
    Cand Virginia venea noaptea de la restaurant cu cate un amant, pensionarii ii bateau in geam si ii strigau ce invatasera, pentru a-i strica apetitul barbatului dinauntru si a-l face sa plece.
    Comportarea acestora a culminat in ziua de 12 februarie 1968, cand i-au spart geamurile Virginiei. Aceasta, iesindu-si din pepeni, le-a raspuns cu acelasi gest, dupa care a plcat la tatal sau, Ene Traian, de meserie cofetar, care locuia in apropiere, pe Bulevardul Dimitrov, si caruia i-a povestit despre scandalul cu sotii Gavrilescu.
    Ene Traian, care era si putin abtiguit, n-a putut accepta ca fiica lui sa fie facuta curva si sa i se sparga geamurile si l-a chemat in ajutor pe cumnatul sau Zamfir Mihailescu pentru a merge impreuna sa-i aranjeze pe sotii Gavrilescu.
    Cum si acesta era abtiguit, a sosit imediat si s-au inarmat fiecare cu cate un cutit plecand la adresa beligerantilor. Au sunat la usa acestora si in prag a aparut Gheorghe Gavrilescu. Au tabarat cu cutitele pe el si l-au facut terci. A urmat Elena Gavrilescu, dupa care criminalii au plecat. Din fericire, Elena Gavrilescu a supravietuit, leziunile nefiindu-i vitale, si medicii de la Spitalul de Urgenta au salvat-o.
    Si iata cum, pentru lezarea demnitatii unei femei, un barbat a intrat in mormant, iar alti doi in puscarie pentru 20 de ani.
  • ×