x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crimele comunismului "marca" Tismaneanu

Crimele comunismului "marca" Tismaneanu

de Ilarion Tiu    |    20 Dec 2006   •   00:00

CONTROVERSE - "Raportul prezidential", un experiment esuat
Sfarsitul de an aduce nu numai integrarea in Uniunea Europeana, ci si noi manifestari ale "luptei anticomuniste". Dupa noua luni de "cercetari", membrii Comisiei Tismaneanu i-au predat lui Traian Basescu Raportul final. In baza acestuia, presedintele a "condamnat explicit si categoric sistemul comunist in Romania".
CONTROVERSE - "Raportul prezidential", un experiment esuat
LA RAPORT. Presedintele Basescu, tinand un discurs in Parlament pentru a "condamna explicit si categoric sistemul comunist in Romania"
Sfarsitul de an aduce nu numai integrarea in Uniunea Europeana, ci si noi manifestari ale "luptei anticomuniste". Dupa noua luni de "cercetari", membrii Comisiei Tismaneanu i-au predat lui Traian Basescu Raportul final. In baza acestuia, presedintele a "condamnat explicit si categoric sistemul comunist in Romania".

Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania - cunoscuta sub denumirea de "Comisia Tismaneanu" dupa numele coordonatorului ei - a fost infiintata de seful statului la 5 aprilie 2006. In primavara, Traian Basescu spusese ca va raspunde cererilor "societatii civile" de a "condamna comunismul" numai dupa intocmirea unui raport stiintific in acest sens. "Responsabilitatea" demersului a fost atribuita sociologului Vladimir Tismaneanu, care si-a intocmit o echipa de 51 de "specialisti" pentru a realiza un Raport de condamnare a regimului trecut.

IN SPIRITUL ANILOR ’50. "Raportul Tismaneanu" este realizat sub forma unei lucrari stiintifice, avand trei capitole - "Partidul Comunist Roman", "Represiunea", "Societate, Economie, Cultura" si o sectiune de concluzii in care se fac recomandari presedintelui privind "atitudinea" pe care trebuie sa o ia fata de "condamnarea comunismului". Insa, desi "se vrea a fi o carte de istorie", Raportul contine exclusiv partile negative ale perioadei 1944-1989, neadmitand nici un fel de nuante, Romania fiind prezentata ca o "temnita rosie". In spiritul anilor ’50, trecutul trebuie "lepadat", iar negarea comunismului ar trebui sa devina infractiune pedepsita de lege: "propunem interzicerea formelor de negationism, tentativele de apologie a regimului comunist ori a liderilor comunisti... Interzicerea afisarii in public a simbolurilor si insemnelor comuniste (steaua rosie, drapelul rosu cu secera si ciocanul, stema RPR, repectiv RSR). Interzicerea difuzarii materialelor de propaganda comunista (afise, pliante, carti, filme, cantece)...". Pana si Ceausescu se "impacase" in anii ’80 cu "fascistul" Antonescu, pe fondul ascensiunii "comunismului national". Nu insa si domnul Tismaneanu, care astazi nu mai poate accepta nici un fel de ramasita "rosie", uitand ca in Europa Occidentala astazi unele partide comuniste fac parte din coalitiile guvernamentale.

IPOTEZE. Vladimir Tismaneanu este de parere ca "regimul odios" nu s-a incheiat in decembrie 1989, deoarece fenomenul "Piata Universitatii" si mineriadele sunt, de asemenea, manifestari ale comunismului

UTILITATEA COMISIEI. Desi opinia publica fusese "pregatita" pentru "marile revelatii" privind comunismul aduse de "Comisia Tismaneanu", informatiile prezente in Raport nu se deosebesc cu nimic fata de ceea ce se cunostea pana acum. Capitolele par reeditari ale lucrarilor publicate deja de autorii Raportului, iar informatiile de arhiva care ar fi putut elucida unele "enigme" ale comunismului lipsesc. Spre exemplu, in cazul revoltei muncitoresti de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, sunt utilizate cartile de interviuri editate de Fundatia Academia Civica, si nu dosarele intocmite de Securitate in acest caz. O posibila explicatie a acestor lacune ne este oferita de catre prof. univ. dr. Ioan Scurtu, de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti: "Mi-au spus colegi de la Arhivele Nationale ca o parte dintre membrii Comisiei au cerut pentru ei personal diverse materiale pentru a le folosi, eu stiu pentru ce... Despre perioada lui Cuza, despre perioada interbelica... Lucruri de genul acesta care nu aveau nici in clin, nici in maneca cu comunismul. Chiar si dupa predarea Raportului catre presedinte (10 decembrie - n.n.), mai multi membri ai Comisiei au mers la arhiva si au facut comenzi de sute de pagini".

Preocupati de interesele personale sau din comoditate, sub raportul noutatilor istorice aduse prin prezenta "cercetare", membrii "Comisiei Tismaneanu" sunt lipsiti de contributii la scrierea unor capitole dificile ale istoriei recente. "Experimentul" lor esuat a costat insa bugetul de stat 100.000 de dolari, dupa cum aprecia Vladimir Tismaneanu intr-un interviu aparut in presa centrala de saptamana trecuta. Si un "circ" de nepretuit in Parlamentul Romaniei!

INDOIELI
"Raportul nu a fost realizat de istorici. Raportul ar fi trebuit realizat de istorici, deoarece asa a zis domnul presedinte ca face o comisie de istorici. Or, insusi seful acestei comisii nu este istoric, ci este unul dintre profitorii regimului criminal comunist, pentru ca a locuit in cartierul Primaverii si a beneficiat de toate avantajele respective. Un asemenea personaj sa se declare sau sa fie declarat istoric si un om care sa condamne comunismul?!... Eu stiu ca cei mai buni istorici, cel putin teoretic, sunt la Academia Romana. Care dintre membrii comisiei sunt academicieni?"
prof. univ. dr. Ioan Scurtu
Universitatea din Bucuresti

DIN NOU DESPRE LEGEA ARHIVELOR
O alta tema a "discursurilor istorice" ale inaltilor nostri demnitari este modificarea Legii Arhivelor. Daca premierul si-a prezentat "revelatia" necesitatii legislative la 5 decembrie 2006, Basescu si-a exprimat aceeasi intentie in sedinta Parlamentului de luni. Gestul presedintelui are la baza concluziile "Raportului Tismaneanu", care recomanda ca "Legea Arhivelor Nationale trebuie modificata imediat in ceea ce priveste termenele de acces la arhivele de interes istoric, care sunt in flagranta contradictie cu Legea Liberului Acces la Informatia Publica". Insa ceea ce omite sa spuna domnul Tismaneanu este ca Jurnalul National a sustinut pentru prima data public aceasta necesitate legislativa, printr-o campanie de presa inceputa in martie 2005. In schimb, recomanda observatiile APADOR-CH. Ca de, e din ceea ce se numeste o anume parte din "societatea civila"! Satisfacuti de natura si continutul Raportului, membrii "Comisiei Tismaneanu" propun sa-si mai prelungeasca activitatea "stiintifica" prin "formarea unui grup restrans de cercetatori, sub egida Presedintiei, care sa elaboreze in circa un an o Enciclopedie a comunismului romanesc.

ILEGITIM?
"Considerand regimul comunist din Romania ca «ilegitim si criminal» se cuvin reamintite urmatoarele:
  • Guvernul dr. Petru Groza, impus de A.I. Visinski la 6 martie 1945, a fost oficial recunoscut de autoritatile de la Washington si Londra la 5 februarie 1946;
  • Guvernul Groza, remaniat dupa «alegerile» din 19 noiembrie 1946, a fost implicit confirmat prin semnarea Tratatului de Pace cu Romania la 10 februarie 1947;
  • Republica Populara Romana a fost admisa in ONU la 14 decembrie 1955;
  • Principalele tari din Europa, America de Nord si de Sud, din Asia, Africa, cat si Australia au avut relatii diplomatice la rang de legatie sau ambasada cu guvernele RPR si RSR;
  • Republica Populara Romana (devenita ulterior Republica Socialista Romania) a semnat si ratificat o serie de conventii si tratate internationale, intre care OIM (Organizatia Internationala a Muncii), Agentia Internationala de Energie Atomica, FAO (Organizatia Internationala pentru Alimentatie), GATT (Conventia Internationala privind Tarifele si Comertul) etc.;
  • La 1 august 1975 reprezentantii Republicii Socialiste Romania semneaza Actul final al Conferintei pentru Securitatea si Cooperare in Europa. Devreme ce regimul din Romania este considerat «ilegitim si criminal» pe toata durata sa, ce se intampla cu toate actele internationale semnate si ratificate de Romania in intervalul 1945-1989?"
  • Acad. Dinu C. Giurescu
  • ×