x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Delir USR. Ghinea își mută mașinuțele în fața judecătorilor. Atacurile progresiștilor la adresa DNA s-au mutat la Curtea de Apel București

Delir USR. Ghinea își mută mașinuțele în fața judecătorilor. Atacurile progresiștilor la adresa DNA s-au mutat la Curtea de Apel București

de Ion Alexandru    |    26 Ian 2024   •   08:00
Delir USR. Ghinea își mută mașinuțele în fața judecătorilor. Atacurile progresiștilor la adresa DNA s-au mutat la Curtea de Apel București

Liderul informal al USR, Cristian Ghinea, își întețește atacurile la adresa actualei conduceri a DNA, anunțând că a sesizat Curtea de Apel București, pentru a desființa ordonanța de clasare dispusă în dosarul achiziției de BMW-uri pentru Poliție.

Progresistul îl acuză, direct, pe Marius Voineag, procurorul șef al DNA, că îl „acoperă” pe fostul ministru de Interne Lucian Bode și cere instanței să oblige DNA să redeschidă dosarul și să-și decline competența în favoarea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi. Mai mult, Ghinea cere instanței să înainteze CJUE două întrebări, pentru a decide dacă DNA avea sau nu voie să ancheteze acest dosar. De asemenea, fostul ministru USR atacă toată procuratura, susținând că niciunul dintre procurorii-șefi, atât de la DNA, cât și procurorul general al României, nu are ce căuta în aceste funcții.

Atacuri fără precedent ale celor de la USR împotriva Direcției Naționale Anticorupție și, în special, împotriva actualului șef al acestei structuri de parchet, Marius Voineag. Vedeta formațiunii progresiste, Cristian Ghinea, anunță că a depus la Curtea de Apel București o plângere „împotriva modului în care procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a ales să-i acorde protecție lui Bode (Lucian Bode, fostul ministru liberal al Afacerilor Interne – n.red.), printr-o anchetă ilegală în cadrul achiziției trucate prin care a cumpărat 300 de BMW-uri de la firma prietenului președintelui Iohannis”.

Cristian Ghinea arată că a cerut, mai mult, și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru pronunțarea unei decizii preliminare, prin înaintarea a două întrebări. Prima întrebare adresată CJUE este dacă, potrivit Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene „DNA a desfășurat o anchetă în mod ilegal, cu încălcarea procedurilor comunitare în cazurile de fraudă cu fonduri europene”. Iar a doua întrebare reprezintă, în fapt, cererea ca CJUE să decidă dacă, „urmare a deschiderii acestui dosar prin autosesizare și invocarea, ulterior, a lipsei calității procesuale a lui Cristian Ghinea, șeful DNA, Marius Voineag, a inventat o formă de impunitate a procurorului”.

CJUE, chemată să constate neprofesionalismul procurorilor DNA

Într-o postare pe contul său de socializare, Cristian Ghinea susține că „nimeni nu-i poate ataca (lui Voineag – n.red.) decizia, de facto” și că „se încalcă, astfel, un principiu de bază din Carta drepturilor fundamentale ale UE”. „Prin urmare, este interesul legitim al oricărui cetățean să ceară instanțelor naționale, printr-o plângere, în virtutea dreptului de a cere și de a aștepta răspundere din partea autorităților guvernamentale cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile publice”, mai precizează USR-istul.

Conform fostului ministru progresist, șeful DNA „a acceptat ilegalitățile comise de procurorul de caz de la autosesizare la schimbarea încadrării faptei din fraudă cu fonduri europene în abuz în serviciu. În acest dosar, DNA nu avea dreptul de a efectua nicio activitate, competența de soluționate revenind EPPO, cu atât mai puțin să dispună o soluție de clasare prin raportarea la alte infracțiuni decât care privesc interesele financiare ale Uniunii Europene, mai ales în condițiile în care a fost deja formulată o sesizare către EPPO”.

Cristian Ghinea susține că ancheta a fost „un simulacru în care a lipsit orice urmă de profesionalism, neexistând nicio jenă pentru procurorul de caz de a se face de râs din punct de vedere profesional pe aspecte elementare în modul în care se derulează implementarea într-un proiect cu fonduri europene”.

Doar Kovesi este „abilitată” să ancheteze acest dosar

Plângerea înregistrată la Curtea de Apel București se întinde pe nu mai puțin de 26 de pagini și atacă direct chestiunea infirmării Ordonanței nr. 2792/C/2023 prin care a fost dispusă respingerea, ca inadmisibilă, a plângerii formulate de Cristian Ghinea, de la USR, împotriva soluției de clasare, din data de 16 octombrie 2023, în dosarul nr. 376/P/2023 al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA.

Ghinea solicită magistraților atât admiterea plângerii, desființarea soluției atacate, cât și trimiterea cauzei la procurori, pentru redeschiderea dosarului și sesizarea Parchetului European. 

Reamintim că, în 14 decembrie 2023, Cristian Ghinea s-a prezentat la DNA, pentru a depune o plângere împotriva ordonanței de clasare dispusă de procurori în dosarul prin care Poliția Română a contractat de la Automobile Bavaria, companie controlată de omul de afaceri Michael Schmidt, 600 de autoturisme M1 BMW seria III. „În 14 pagini, aduc argumente juridice și precedente din activitatea DNA, din activitatea OLAF și a instanțelor de judecată din România, prin care arăt că această închidere a dosarului «Bode-BMW» este scandaloasă”, susține fostul demnitar USR.

USR-istul susținea și atunci că este vorba despre „o fraudă cu fonduri europene”. „O să sesizăm Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Dacă Voineag nu întoarce această clasare, atacăm soluția la Curtea de Apel București și la CJUE. DNA nu avea dreptul să ancheteze acest caz, ci EPPO (Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi - n.red.). Voineag trebuie să infirme ordonanța de clasare, să redeschidă dosarul și să decline competența la EPPO”.

Progresiștii, nemulțumiți de procurori, la modul general

Nu doar șeful actual al DNA este ținta celor de la USR. Cristian Ghinea se arată nemulțumit, într-o altă postare recentă de pe Facebook, de numirea Mihaielei Moraru Iorga la șefia Secției pentru Combaterea Corupției din DNA. „O procuroare care confiscă abuziv pașaportul unui copil, că era show politic pe subiect, ajunge șefă adjunctă la DNA”, scrie Ghinea.

Lucrurile nu se opresc, însă, aici. Politicianul progresist adaugă că „un procuror care blochează ancheta oficială de plagiat pentru prim-ministru (se referă la Nicolae Ciucă - n.red.) ajunge șef la DNA”.

USR-istul îl atacă până și pe procurorul general al României, Alex Florența. „Un procuror care dezbracă la anchetă un polițist, și el dubios - pare că băieții ăștia lucrau pentru gangsteri diferiți din același oraș - ajunge procurorul șef al României. (…) Ne întoarcem rapid în «normalitatea» anilor ’90, când poliția – justiția – serviciile secrete și lumea interlopă erau o mare și unită famiglie”, a scris Cristian Ghinea pe pagina sa de socializare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×