x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CRIZA NICHELULUI pune pe butuci automobilul electric

CRIZA NICHELULUI pune pe butuci automobilul electric

de Dan Constantin    |    10 Mar 2022   •   07:10
CRIZA NICHELULUI pune pe butuci automobilul electric

Unda de șoc a bombelelor care explodează în Ucraina ajunge rapid în economia mondială. După creșterile record ale prețurilor la hidrocarburi și cereale, cu efect demolator pentru stabilitatea generală a pieței, o altă criză amenință industria-penuria de nichel.

 

Prețul nichelului a explodat , depășind marți 100 000 dolari /tona, de peste patru ori prețul maxim istoric atins în 2011. Piața fiind grav perturbată de această frenezie, Bursa Metalelor de la Londra a suspendat cotația nichelului, decizie nemaiîntâlnită în această venerabilă instituție, cu istorie de 140 d ani.

Numit și metalul diavolului,nichelul a atins la Bursa din Londra cotația de 101 365 dolari /tona. Cotația zilei anterioare fusese de ,,doar” 48 201 dolari/tona. Pentru a evalua evoluția prețului din ultimii 30 de ani este de reținut că nivelul minim a fost de 3730 dolari , iar în 2011 se atinsese un vârf de 24 000 dolari/tona, care părea greu de egalat. Dinamica normal crescătoare este influențată în ultimul an de puternica cerere de automobile electrice,nichelul fiind indispensabil în tehnologiile de electrificare a transporturilor. Elementul de perturbare este vizibil de la începutul anului 2022, odată cu creșterea tensiunilor de la granița ruso-ucraineană.

Electroșocul prețurilor după sancțiuni

Rusia este unul din marii producători de nichel, după Indonezia și Filipine; asigură 17 la sută din piața mondială dar deține supremația în livrarea produsului de puritatea necesară fabricării bateriilor electrice. Izbucnirea conflictului armat și aplicarea sancțiunilor după invadarea Ucrainei, întrerupe fluxul de aprovizionare a pieței din direcția Rusia, situație care a condus la o explozie a prețurilor la metalele critice, nichelul bătând recordul. Bursa din Londra a anunțat marți că a suspendat tranzacționarea  lui și va redeschide piața nichelului,,cât mai curănd posibil” după stabilirea unui nou mecanism. Nivelul de stocuri este în scădere și la alte metale,mai ales la cele folosite în industria auto.Prețurile metalelor au crescut vertiginos, deoarece băncile și-au redus expunerea la mărfurile rusești și operatorii din transportul maritim evită porturile din zonele de conflict sau din Federația Rusă. Un  analist al pieței a descris creșterea prețurilor la nichel ca fiind ,,absolut nebună”.Concluzia acestuia : ,,este o piață foarte periculoasă în acest moment, deoarece nu mai este condusă de cerere și ofertă,ci de frică.”

Metalul minune:  fără nichel nu se mișcă industria viitorului

 În medie, sistemul de baterii care asigură propulsia automobilului electric conține 50 de kg de nichel, 45 kg de litiu și 7 gk de cobalt. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie,cerințele de nichel pentru sectoarele de energie și transport vor fi multiplicate de 19 ori în următorii 20 de ani. Foamea pentru acest metal a declanșat o concurență acerbă pe piață. Tesla a făcut contracte pe termen lung, cumpărând metalul din capacități aflate în stadiu de proiect. Renault procedează la fel, consolidând aprovizionarea viitoare cu un contract cu un producător de nichel din Finlanda, o combinație cu gigantul rus Norsk nickel.

 

×