x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procuroarea care a târât un copil, propusă șefă

Procuroarea care a târât un copil, propusă șefă

de Ion Alexandru    |    21 Mar 2023   •   09:20
Procuroarea  care a târât  un copil,  propusă șefă

Două „vedete” ale procuraturii din România urmează, ca astăzi, să primească binecuvântarea Secției pentru Procurori de la CSM, pentru „ungerea” în funcții de conducere la nivelul sistemului.

 Prima celebritate este procuroarea Maria Antoneta Pițurcă, cea care, în vara anului 2019, a intrat cu mascații în locuința unei asistente maternale din Baia de Aramă, de unde a târât-o, la propriu, pe fetița Sorina, care se afla într-un proces de adopție internațională. Anchetată de fosta SIIJ, dar și de către Inspecția Judiciară, procuroarea Pițurcă  a scăpat de suspendarea din magistratură datorită unui vot al aceleiași Secții de Procurori de la CSM. A doua celebritate care vizează o funcție de conducere este Carmen Alexandra Lăncrănjan, vestita anchetatoare DNA de pe vremea lui Kovesi, membră a unei asociații care a încercat să-l sprijine pe fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, în procesul prin care acesta din urmă a încercat să scape de revocarea din funcție.

 

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va începe la ora 11.00, se află două puncte mai mult decât interesante. La categoria „delegare în funcții de conducere, la punctul al doilea, se află „propunerea de delegare în funcția de procuror-șef al Secției de Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a doamnei Pițurcă Maria Antoaneta, procuror în cadrul acestei unități de parchet”.

Maria Antoneta Pițurcă este nimeni alta decât procuroarea care, în anul 2019, a fost cercetată disciplinar de către Inspecția Judiciară, dar și de defuncta Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), după ce a descins în locuința unei asistente sociale din localitatea Baia de Aramă, unde locuia fetița Sorina. Presa a difuzat, la acel moment, imagini video în care se poate vedea cum procuroarea în cauză a tras-o pe minoră și a târât-o, iar imaginile au făcut înconjurul presei internaționale. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Au intrat pe fir Inspecția Judiciară și SIIJ

 

La acel moment, Inspecția Judiciară a CSM a început o cercetare disciplinară împotriva Mariei Antoneta Pițurcă, propunând Secției de Procurori de la CSM suspendarea din magistratură a acesteia, pentru „manifestări care aduc atingere justiției” și „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”. Secția de procurori a respins, însă, solicitarea Inspecției Judiciare.

La descinderi a participat și o echipă de „mascați”, iar minora Sorina a fost extrasă din locuința asistentului maternal, sub motivația că exista o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova prin care copilul a fost dat spre adopție unei familii de români stabilite în Statele Unite ale Americii. 

FACIAS a formulat, la acel moment, o plângere împotriva procuroarei Maria Antoneta Pițurcă, la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) – secție desființată, între timp, prin lege adoptată de Parlament – cerând anchetarea acesteia pentru lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu, loviri și alte violențe.

 

A mai fost propusă de Augustin Lazăr

 

Maria Antoneta Pițurcă a devenit procuror, în anul 2007, fiind numită în profesie printr-un decret prezidențial semnat de către fostul președinte al României, Traian Băsescu. Chiar înainte de evenimentul din Baia de Aramă, în primăvara anului 2019, anchetatoarea a fost propusă Secției de Procurori de la CSM pentru a prelua funcția de procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Cel care a formulat propunerea a fost nimeni altul decât fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, în prezent pensionar special de lux. În ultimii ani, Pițurcă a ocupat, tot prin delegare, funcția în care urmează să fie delegată și prin votul de astăzi al Secției de Procurori de la CSM.

 

Carmen Lăncrănjan vrea să conducă „legăturile internaționale” ale DNA 

 

Pe aceeași ordine de zi de astăzi a Secției de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii se află un alt punct, referitor la „numiri/ reînvestiri în funcții de conducere”. Iar la poziția a patra a acestui punct se află „propunerea de numire a doamnei Alexandra-Carmen Lăncrănjan în funcția de procuror-șef al Biroului de legătură cu instituții similare din alte state, din cadrul Serviciului de Cooperare Internațională și Programe al Direcției Naționale Anticorupție”.

Alexandra Carmen Lăncrănjan este încă și mai celebră decât Maria Antoneta Pițurcă, ea fiind numită „procuroarea lui Dragnea”, deoarece a instrumentat vestitul dosar „Tel Drum”. Însă Lăncrănjan este cunoscută și pentru apropierea ei de fosta conducere a DNA, din mandatul Laurei Codruța Kovesi, precum și pentru apartenența ei la ONG-ul denumit Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

Această asociație este cea care a intervenit, tot în 2019, și în procesele pe care ex-procurorul general al României, Augustin Lazăr, le-a deschis împotriva fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, cerând anularea raportului întocmit de acesta în vederea revocării din funcția de cap al parchetelor din România. Presa centrală a dezvăluit că și Alexandra Carmen Lăncrănjan s-a aflat în vizorul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, fiind vizată de o cerere de conformare a redeschiderii urmăririi penale pentru fapte care au legătură cu activitatea ei la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Conform ultimei declarații de avere pe care Lăncrănjan a depus-o, în 7 iunie 2022, aceasta a încasat de la DNA, în anul fiscal anterior, suma totală de 240.631 de lei. Este vorba despre un salariu anual de 194.407 lei, de decontarea de către DNA a chiriei de 7.200 de euro, de tichete de vacanță de 1.450 de lei și de alte restanțe salariale în cuantum de 9.224 de lei.

×
Subiecte în articol: CSM procuroare