x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu tricolorul românesc pe Jungfrau

Cu tricolorul românesc pe Jungfrau

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    01 Dec 2012   •   00:08
Cu tricolorul românesc pe Jungfrau

A fluturat drapelul României deasupra gheţarilor Europei. Nu o dată, ci de mai multe ori. Dar parcă de data asta e… altfel. Pentru că şi-a propus să ajungă pe Jungfrau chiar de Ziua Naţională, să aşeze steagul românesc lângă cel elveţian, la altitudinea de 3.571 m.

Teodor Cârdei este un om obişnuit. Unul dintre milioanele de români pentru care patriotismul n-a devenit desuet, sub presiunea vremurilor de azi. Poartă cu el tricolorul oriunde se duce şi-l aşază ca semn al trecerii lui, să-l vadă şi alţi călători. Are 62 de ani şi iubeşte muntele. E montagnard şi nu alpinist. Adică urcă, munte după munte, fără a forţa însă limitele. Până acum câteva săptămâni, Teodor Cârdei a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor – zis şi “Lacul Fără Fund” – din Munţii Buzăului; şi-a petrecut ani buni având drept vecini... lupii, urşii, caprele negre. “Pe-acestea din urmă le-am urmărit, de departe, cu binoclul sau aparatul de fotografiat, zile în şir. Au o viaţă foarte grea, trăiesc singure, pe stei, în bătaia vântului. De câte ori nu le-am văzut aşezându-se la odihnă pe câte o stâncă golaşă, seara, iar dimineaţa le vedeam tot acolo, acoperite de promoroacă, dar neclintite! Într-un fel, eu cred că semăn cu ele...”, ne spune pădurarul solitar.

Joi a plecat cu avionul spre Elveţia. Pe 1 decembrie va fi pe Jungfrau, unul dintre vârfurile semeţe ale “acoperişului Europei” (cum mai sunt numiţi Alpii). Despre demersul lui – sprijinit de Fundaţia Europeană a Românilor (FER) – ne povesteşte în cuvinte simple: “Nu fac paradă ieftină de patriotism, dar niciodată nu mi-a fost ruşine să arăt că sunt român. De fiecare dată în călătoriile mele am avut cu mine drapelul României. Am fost în Alpi, în Austria, în Elveţia, în Italia, în Germania şi am întâlnit români care, chipurile, au uitat să vorbească româneşte. Dar mi-a fost milă de o fetişcană care lucra ca îngrijitoare la un mic hotel din Val d’Aosta, sub Mont Blanc, care, auzindu-ne vorbind româneşte, a venit să schimbe câteva cuvinte cu noi şi a plecat din nou la muncă având lacrimi în ochi. Vara trecută eram cu trei prieteni pe Jungfrau – unde anual urcă peste 500.000 de turişti –  şi, de pe terasa observatorului astronomic, am observat că lângă steagul Elveţiei mai flutura un drapel, cel al Statelor Unite. Eram uimiţi, dar apoi ne-am dat seama că ne aflam în ziua de 4 iulie. Am spus atunci: Eu mă întorc pe 1 Decembrie, să aşez drapelul României aici!”

Şi munteanul nostru s-a ţinut de cuvânt! Pentru ca gândul său să se împlinească, avea nevoie de un sprijin. Florin şi Anca Vasile, de la Fundaţia Europeană a Românilor (FER), au venit într-o dimineaţă de toamnă la el, la Nehoiu, şi i-au întins un plic: “Poftim, nea Cârdei, ai aici biletul de avion pentru Zürich. Vezi ce mai trebuie şi, pe 1 Decembrie, ai sarcina de a duce drapelul României pe Jungfrau!”. Nobilă îndatorire! “Iar eu”, povesteşte “nea Cârdei”, “cum nu aveam de ce să mai aştept un al doilea impuls ca să o pornesc spre munte, am acceptat imediat!”.

Teodor Cârdei, omul munţilor, a tipărit un pliant despre România, a făcut rost de eşarfe şi fulare tricolore, şi-a împachetat frumos drapelul şi l-a aşezat în rucsacul de călătorie. “De-acum... cu Doamne-ajută, oi ajunge şi în Alpi!”, şi-a spus. “Doamne, când te gândeşti că de acolo, de sus, se vede până în Dolomiţii Italiei şi se mai vede până în Germania, la izvorul Dunării!...”.

Ieri, înainte de plecarea de pe Otopeni, Teodor Cârdei ne asigura, mulţumit, că pe-ntâi va fi soare pe Jungfrau. “O să le dau tuturor celor pe care-o să-i întâlnesc eşarfe şi fulare tricolore, să-şi pună la gât. Iar dacă va fi cineva nedumerit, le voi spune că eşarfele sunt de la Nadia Comăneci şi fularele de la Ilie Năstase. Aşa, sigur vor şti ce înseamnă tricolorul şi România!”

Ce mesaj le transmite românilor? “Mesajul publicat pe pliantul nostru este: «Împreună în România, împreună în Europa». Românilor  din străinătate –  sunt mulţi, de ordinul milioanelor, şi nu s-au dus acolo să facă turism, s-au dus să câştige un ban şi să-l aducă acasă, să-şi facă o viaţă mai bună – acelora le spun să creadă în ei şi în România. Dar eu am un mesaj pentru cei puţini, acei unu la sută, care ne fac tot felul de probleme prin felul în care se comportă în ţările unde ajung. Acelora trebuie să le transmitem un mesaj: Să-şi vadă de treabă, să nu mai strice imaginea ţării; pentru că nu ei reprezintă România!”

×