x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a ajuns Elena Ceauşescu doctor inginer

Cum a ajuns Elena Ceauşescu doctor inginer

de Robert Veress    |    25 Iun 2012   •   18:02
Cum a ajuns Elena Ceauşescu doctor inginer

Jurnalul National va prezinta, maine, in premiera absoluta, Dosarul INTEGRAL al tezei de doctorat a sotiei fostului dictator comunist si informatii exclusive despre modul in care aceasta a obtinut titlul stiintific.

Cum a reusit Elena Ceausescu, o femeie cu o educatie precara, chiar analfabeta dupa unii, sa ajunga 'savanta de renume mondial', doctor inginer, academician?

In anii ’60 nu era ca in zilele noastre, cand 'fabricile' de doctorat rezolva orice, pentru un anume pret. Dimpotriva, sistemul comunist de diplome era bine pus la punct si suficient de rigid pentru ca nu fitecine sa obtina titluri stiintifice.

Pentru sotia liderului PCR a fost necesara fentarea sistemului si cooperarea, uneori fortata, alteori chiar benevola, a unor mari somitati din chimie – domeniu in care 'to'asa Leana' si-a ales sa 'exceleze'. S-au facut eforturi ca legea si formalitatile sa para ca au fost respectate. Totul a iesit asa de bine, incat adevarul integral nu a razbatut pana acum, la 23 de ani si jumatate de la disparitia cuplului dictatorial.

Multi dintre cei care ar fi putut aduce clarificari, au preferat sa se abtina – fie pentru a-si proteja reputatia, fie pentru a le-o proteja pe a altora. Pentru istoria Institutului Politehnic Bucuresti, titlul de doctor obtinut de Elena Ceausescu reprezinta o pata rusinoasa, poate chiar mai mare decat faptul ca, timp de 6 luni, de la finele anului 1951, pana la inceputul anului 1952, a fost condus de un individ cu patru clase – rectorul Constantin Carciumaru, tamplar de sicrie.

Toti cei patru membri ai Comisiei pentru sustinerea tezei de doctorat a Elenei Ceausescu sunt trecuti in nefiinta, asa ca de la sursa primara nu mai putem afla circumstantele in care actele din dosar au fost intocmite. Din fericire, insa, exista anumite certitudini si, pornind de la acestea, am obtinut marturii care creioneaza un tablou clar al celor intamplate pe 8 decembrie 1967, adica in ziua in care Elena Ceausescu ar fi trebuit sa isi sustina dizertatia in vederea conferirii titlului de doctor, precum si in zilele imediat anterioare si ulterioare.

Din anul 2003, dosarul de doctorat al Elenei Ceausescu este pastrat in seiful Muzeului Politehnicii, laolalta cu alte obiecte de mare valoare patrimoniala. Fotocopia dosarului o veti putea vedea integral, incepand de marti, pe jurnalul.ro. Tot in editia online, veti gasi un interviu cu muzeograful Vasile Constantin Diaconescu, care ne-a oferit explicatii interesante in legatura cu fiecare pagina din dosar. Si atat in Jurnalul National, cat si pe jurnalul.ro, veti putea citi rezultatele unei ample anchete jurnalistice, in urma careia am determinat modul in care Elena Ceausescu a obtinut titlul stiintific de doctor inginer. Aflati amanunte uluitoare, incitante, care ar fi putut ramane necunoscute pentru totdeauna!

×