x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a scos popa Horga dracii din oameni

Cum a scos popa Horga dracii din oameni

de Cosmin Babii    |    20 Sep 2004   •   00:00

"Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu", spune preotul indreptand spre credinciosi crucea. "Pleaca, ma, de aicea! Ia mai crucea aia de pe mine! Nu te mai uita ma la mine!", rosteste, aproape instantaneu, cu o voce inumana, o tanara uscativa ce sta in genunchi. Pare cuprinsa de panica, chipul i-e transfigurat de groaza. Zadarnic incearca ceilalti credinciosi, aflati in preajma, sa o calmeze. "Diavolul ce o stapaneste si-a facut simtita prezenta la aparitia preotului", murmura o femeie dand din cap intelegator.



Un drumeag pietruit ne duce de la sosea la Schitul aflat la cativa kilometri de satul Calugareni, in vecinatatea Sucevei. Oamenii locului il numesc Schit, preotul si ajutoarele ii spun Casa "Ultima Speranta". Cateva cladiri, cu dependinte, dormitoare si cele de trebuinta oamenilor.

Un loc de rugaciune improvizat intr-una dintre camere, cu icoane pe pereti, tine loc de biserica ce asteapta a fi construita. Acolo, indracitii, bolnavii sau fermecatii respecta cu strictete vorba preotului. Asteapta alinarea, linistea sufleteasca pierduta. Diavolii chinuiesc de ani de zile sufletele celor cateva zeci de credinciosi ce locuiesc la Schit. "Sunt Diavoli rai, mai putin rai, muti, vorbitori (care spun data la care pleaca), Diavoli prieteni sau care se urasc intre ei", ne istoriseste Danil Horga, preotul care a ridicat acest asezamant. L-am gasit la biserica din sat. "Diavolul cand iese se duce inapoi de unde a fost trimis. Daca nu e primit, el nu intra in alti oameni."


"Vrajitoarele experimentate stiu sa faca 99 de feluri de vraji si farmece"
E trecut bine de amiaza. Soarele nu mai arde asa tare. Cativa dintre credinciosii aflati sub aripa preotului Horga isi fac de lucru prin curtea Schitului. Altii umbla fara rost, murmurand cuvinte neintelese. Nu stim ce ii apasa. Pare greu de deslusit la prima vedere. Pasim, fara graba, impreuna cu popa Horga in interiorul curtii. Oamenii isi ridica privirile posomorate, cuprinsi de viata la vederea preotului.

Stiu ca urmeaza sa inceapa slujba zilnica. Incetisor, cu pasi marunti, se indreapta spre cladirea in care se afla camaruta de rugaciune. Se descalta la intrare si se asaza in genunchi sau sezut pe presuri. Nimeni nu scoate nici un sunet. Sunt tineri si tinere, femei ce si-au lasat acasa copiii si nepotii. "Pot sa stea aici de la o zi pana la 10 ani. Pana se vindeca. Vin oameni din toata tara. Copii speriati carora le e frica sa doarma noaptea cu lumina stinsa, bolnavi de epilepsie, fermecati care nu pot face nimic, bolnavi carora li se spune la spital ca nu mai au ce face cu ei, tinte ale vrajitoarelor", ne povesteste preotul Horga. "Vrajitoarele experimentate stiu sa faca 99 de feluri de vraji si farmece. Aici indracitii se linistesc. Daca persoana respectiva este lasata in pace se insanatoseste."


Oamenii care nu sunt spovediti de 10-12 ani au ajuns in situatii grave, trebuie adusi la Domnul Iisus.
Locul de rugaciune devine in cateva zeci de minute neincapator. Nu ai loc sa arunci un ac. Cateva tipete se aud la vederea preotului care e pe cale sa inceapa slujba. Sunt circa 40 de persoane, mai mult femei, doar cativa barbati stau in picioare pe margine. "Mai, mai, nu, nu", da din cap nefiresc o tanara.

Vocea preotului rasuna in incapere. A inceput slujba. "Slava Dumnezeul nostru, slava tie." "Nu mai pot mai, nu mai pot mai!", rosteste aceeasi femeie, care pare cuprinsa, chiar de la inceput, de chinuri. Privirile celorlalti se indreapta intelegator, complice chiar, catre ea. Pentru ei nu este nimic nou. Vad asta in fiecare zi. Asa, spun credinciosii, "se manifesta diavolul cand este pe cale sa plece".

Cateva femei se uita intrebator inspre noi, incercand sa ne citeasca pe chip o reactie. "Se filmeaza", ne trezim intrebati. Nu stiu daca aparatul sofisticat manuit de colegul nostru este de fotografiat sau o camera de luat vederi. Nu par deranjati de acest lucru. "Prea Sfanta Treime miluieste-ne pe noi. Doamne miluieste, Doamne miluieste!" Oamenii isi fac cruce cu capetele plecate. "Nu mai pot ma! Intelege!", tipa din toti rarunchii o tanara. "Saracuta", se aude o voce soptita din apropierea noastra. "Prostilor!" "Prea sfanta nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!" Tipetele se intetesc, rasuna din toate partile. "Slava tie Dumnezeul nostru, slava tie!" "Nu mai plec. Am fost acolo, stiu ce e acolo. Scaraotchi. Foc, mult foc. Focul va asteapta. Foc si iar foc pentru ceea ce faceti aici. Vreau sa pleci ma!" "Acuma plec", spune aceeasi voce, dar cu alta tonalitate. "Aoleu ce va asteapta. Aoleu." "Hiiiiii, Iiiiiii, Aaaaiiiii", se striga pe cateva voci.


O credincioasa indracita isi pierde constiinta. Este scoasa pe brate din incapere.
Nu stim ce sa credem. Chipul credinciosilor este cuprins de groaza, tipetele ce razbat din pieptul acestora este animalic, ireal, neomenesc. Gesturile sunt desprinse parca dintr-un film de groaza. "Miluieste, Doamne, poporul Tau", toata lumea incepe sa cante impreuna cu preotul Horga.

Spiritele par sa se calmeze pentru moment. Doar o femeie, cu un voal alb, scanceste cuvinte bolborosite, tinandu-si capul in poala popii. Slujba continua timp de vreo ora. Cam in acelasi ritm. Din cand, in cand, cate o persoana se dezlantuie. Trupurile li se contorsioneaza pe podea in pozitii schimonosite, pe sub o masuta, popa se urca cu picioarele pe trupul unei femei care abia mai rasufla.

Spre final, lucrurile par sa reintre in normal. Doar o credincioasa indracita isi pierde constiinta. Este scoasa pe brate din locasul de rugaciune. Ceilalti ies linistiti din cladire. Privirile par destinse. Una dintre credincioasele stapanite de Diavol se indreapta spre noi. Preotul ne spune: "E indracita". Are o rugaminte. Coerent ne explica ca are familie si nu doreste sa-i apara poza in ziar fara banda pe ochi. "Ma vede lumea. Sunt multi care nu inteleg aceste lucruri. Nu vreau sa le fac rau celor din familie."

Cu totii isi reiau treburile. Cei care pot munci fac de mancare. La lumina lumanarilor, seara, pentru ca nu exista curent. Doua, trei femei s-au apucat de trebaluit in jurul oalelor aflate pe foc. Pe un cuptor improvizat in curte. Altii umbla care incotro in jurul cladirilor. "Acum avem multa treaba. Trebuie sa scoatem cartofi. E mult de lucru si nu pot merge toti la lucru. Aici, eu le dau de mancare si cazare gratuit. Poate sa vina oricine care are probleme", ne spune preotul Danil Horga. "Din cand in cand, oamenii mai dau si ei bani. Ii folosim pentru mancare."

Preotul Danil Horga a ridicat in urma cu mai bine de zece ani Schitul. Inca nu este terminat. Acolo pot locui pana la 150 de persoane. La inceput, indracitii erau cazati la biserica din satul Calugareni. Dar, afirma preotul, oamenii au trebuit mutati pentru ca ii deranjau pe ceilalti credinciosi, in timpul slujbelor.


"Aceste slujbe le savarsim doar daca este cazul. Sunt cerute de realitatea cotidiana"
Slujbele de dezlegare nu se tin doar la Schitul parintelui Horga. Tot in apropierea orasului Suceava, la biserica din Valea Putnei, localnicii iau parte la astfel de slujbe.

"Demonizatul este omul cuprins de Diavol si care reactioneaza la puterea si lucrarea lui Dumnezeu. Un indracit poate sa reactioneze in formele Biblice. Dar si in forme din cele mai curioase: tipete, urlete, voci inumane, agresivitate impotriva slujitorilor, impotriva agheazmei, impotriva sfintelor moaste sau icoane", ne-a declarat preotul Luca Corneliu Constantin.

"Lepadarea de Diavol incepe inainte de botez, cand este adus pruncul. Exorcistul se roaga ca pruncul care vine la botez sa se lepede de lucrarea diavolului. Noi suntem slujitorii lui Hristos. Trebuie sa implinim Evanghelia Mantuirii. Aceste slujbe de la Biserica Ortodoxa incep in prima zi a Anului Nou. Acestea se repeta lunar sau la doua sau trei luni.

Pentru cazurile de demonizati trebuie sa lucram cu aceste dezlegari. Rezultatele apar dupa o perioada de rugaciune, dupa o intensificare a relatiei cu Dumnezeu. Relatia cu Dumnezeu trebuie adusa la normal. Oamenii care nu sunt spovediti de 10-12 ani au ajuns in situatii grave, au ajuns sa nu doarma noaptea, trebuie adusi la Domnul Iisus. Aceste slujbe le savarsim doar daca este cazul. Sunt cerute de realitatea cotidiana", ne-a spus preotul Luca Constantin.


SLUJBE DE EXORCIZARE IN GORJ SI IASI
Slujbele de exorcizare sunt intalnite si in judetele Gorj si Iasi. Toata suflarea Gorjului a auzit de "preotul facator de minuni" din satul Viersani al comunei Jupanesti, Filimon Picinis. Atmosfera in bisericuta din Viersani este de-a dreptul terifianta si atinge punctul culminant atunci cand preotul Filimon Picinis incepe sa se plimbe prin multime, citind molitvele Sfantului Vasile Cel Mare, denumite si exorcisme, ce reprezinta cele mai puternice rugaciuni de blestem si izgonire a duhurilor necurate. Nascut intr-un sat din fostul judet Dorohoi, Ilie Cojocaru il slujeste pe Dumnezeu din 1938 si multi credinciosi i-au cerut sfatul si indrumarea. Preotul, care locuieste acum in Iasi, a participat la cateva slujbe de exorcizare in urma cu mai multi ani.


SLUJBELE ZILNICE TINUTE LA SCHIT
Spre finalul slujbei de la Schit, preotul Horga s-a urcat cu picioarele pe trupul unei tinere indracite aflate in transa. O femeie cuprinsa de chinurile Diavolului este tinuta de ajutorul parintelui pentru a nu deveni agresiva. Agheazma si crucea interactioneaza cu necuratul ce bantuie sufletul bietei tinere. Credinciosii (foto jos dreapta) se roaga in timp ce preotul oficiaza slujba de exorcizare. Majoritatea celor prezenti locuiesc la Schitul din apropierea satului Calugareni.

Continuare: Antonie, spaima Necuratului

×
Subiecte în articol: special căteva preotul horga