x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti... A fost odata o printesa frumoasa ca lumina zilei. Intr-o buna zi, tanara printesa s-a maritat cu un print de peste mari si tari, al carui nume iti taia respiratia: Anton Maria Frant Leopold Blanka Carl Iosef Ignatz Raphael Michael Margaretha Nicetas, arhiduce de Austria.
ROXANA ROSETI, CARMEN ANGHEL

Principesa Ileana. Al cincilea copil al Regelui Ferdinand al Romaniei si al Reginei Maria a Romaniei. Studii in Marea Britanie, pasionata de yachting si de sculptura. La 26 iunie 1931 se casatorea cu arhiducele Anton de Habsburg.

Se pare ca Regele Carol al II-lea, dornic sa scape cat mai repede de sora mai mica - „puiul de cuc", cum i se spunea in familie, isi va da imediat consimtamantul. Cu conditia ca ei sa nu locuiasca in tara si sa nu petreaca aici mai mult de o luna pe an. Motivul? Romanii, mai ales cei din Transilvania, s-ar fi simtit ofensati de prezenta unui Habsburg.

Partile

Declaratia de casatorie a fost autentificata la Judecatoria Mixta din Balcic, la 3 iulie 1931, prin proces-verbal din care rezultau urmatoarele: Anton, arhiduce de Austria, nascut la 20 martie 1901; Ileana, Principesa de Romania, nascuta la 23 decembrie 1908. Arhiducele - catolic, Principesa - ortodoxa. Domiciliul viitorului sot - Barcelona, Spania, iar al viitoarei sotii in Bucuresti. Anton era de profesie pilot de aviatie, inginer electrician. El se nascuse la Viena, ea la Bucuresti, iar intre cei doi nu exista grad de rudenie. Parintii lui erau Alteta Sa Imperiala si Regala Leopold Sahator, print Imperial si Mare Duce de Austria, si Alteta Sa Imperiala si Regala Blanka, Maria, Mare Ducesa de Austria. Parintii ei: Maiestatea Sa Regele Ferdinand al Romaniei - decedat si Maiestatea Sa Regina Maria a Romaniei. La persoanele chemate sa-si dea consimtamantul, in dreptul principesei Ileana, exista un singur nume: Maiestatea Sa Regele Carol al II-lea al Romaniei.

Cadourile

Sinaia era in sarbatoare, deoarece acolo se va oficia casatoria. Drapele nationale, ghirlande de flori, becuri multicolore pe tot parcursul drumului de la gara, pana la Castelul Peles. Programul solemnitatilor va dura trei zile, aproape ca-n poveste.

La 24 iulie 1931, membrii familiei regale si-au prezentat primii felicitarile si... cadourile. De la Regele Carol al II-lea - un avion de turism (arhiducele era pilot). De la Regina Maria - un pandantiv, iar de la Marele Voievod Mihai - regele de mai tarziu, o calimara din lemn confectionata chiar de el! In numele guvernului, Nicolae Iorga a oferit un colan incrustat cu briliante. Atunci cand a aflat costul acestuia - 2,8 milioane lei, presedintele Consiliului de Ministri a intrat in panica: „Ei, draga, dar asta nu se poate, dar de unde furam noi banii astia?". Constantin Argetoianu, ministrul de Finante, l-a linistit, precizand ca pretul era „o adevarata ocazie" si ca darul fusese ales chiar de Maiestatea Sa Regele Carol al II-lea.

Casatoria

La initiativa Regelui Carol al II-lea, la 25 iulie s-a desfasurat o receptie la care au participat aproximativ 600 de persoane, printre care: Marele Duce Kirill cu sotia sa Principesa Chira a Rusiei, printi si printese de Hohenzollern, membrii guvernului, Nicolae Iorga, sefii partidelor politice (intre care I.G. Duca si Iuliu Maniu), membrii corpului diplomatic acreditati in Romania, prelati, generali. Tinerii, in frunte cu Principesa Ileana si arhiducele Anton, au dansat pana dupa miezul noptii.

Casatoria civila s-a oficiat la 26 iulie 1931, de la ora 10:00. De obicei, celebrarea casatoriei se facea „in Casa Comunala, in public", dar, prin derogare, casatoria s-a oficiat la Castelul Peles.

Dupa ce sotii au raspuns „Da" la intrebarea - adresata in romana si franceza - daca vor sa se casatoreasca, ofiterul starii civile l-a intrebat si pe Regele Carol al II-lea daca este de acord cu casatoria celor doi. Bineinteles ca era.

La ora 11:00, in sala de receptie de la Peles a avut loc cununia religioasa, oficiata de arhiepiscopul catolic, Monseniorul Cisar. Dupa ceremonie, membrii familiei regale romane au depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor Militari.

Zborul

Principesa Ileana si arhiducele Anton s-au urcat intr-o trasura, urmata de o masina deschisa in care se aflau Regele Carol al II-lea, Regina Maria si Marele Voievod Mihai. Cortegiu escortat de garda de onoare, in uniforme albastre, cu fireturi argintate.

Pe intregul traseu, insurateii au fost aclamati inclusiv de tarani din satele apropiate, imbracati in costume nationale. Tanara pereche s-a retras in dupa-amiaza zilei de 26 iulie la Castelul Bran, unde a ramas trei zile. Pe 30 iulie, principesa Ileana si arhiducele Anton au parasit Romania, indreptandu-se spre München...

Si asa, „puiul de cuc" si-a luat zborul din Casa Regala a Romaniei.

Documentare din materialul „Nunta la castelul Peles", semnat de profesor universitar doctor Ioan Scurtu, aparut in Magazin istoric - mai 2001

Mariajele Altetelor Regale

Ferdinand I de Hohenzollern si Maria de Edinburg

Ferdinand, fiul cel mare al fratelui lui Carol I, Leopold, o dorea de sotie pe Elena Vacarescu, domnisoara de onoare a reginei Elisabeta. Nu i s-a permis, iar Elena Vacarescu a fost exilata, stabilindu-se pentru totdeauna in Franta. Nefericitul se va casatori, in decembrie 1892, cu printesa Maria de Edinburg, nascuta in Marea Britanie. Ferdinand avea 27 de ani, Maria - 17. Le-a fost rezervat Palatul Cotroceni, iar la Sinaia, langa Castelul Peles, a fost construit, dupa gustul preafrumoasei englezoaice, Castelul Pelisor.

Casatoriile lui Carol al II-lea

Carol al II-lea se va casatori in secret, la Odesa, in august 1918, cu Ioana (Zizi) Lambrino, fiica unui maior din anturajul curtii. Casatoria a fost desfacuta de Tribunalul de Ilfov, la 8 ianuarie 1919. Astfel, la 27 februarie 1921, Carol II se casatorea cu principesa Elena, fiica regelui George al Greciei, nunta desfasurandu-se la Bucuresti. In aceeasi zi, sora lui Carol, principesa Elisabeta, se marita cu printul mostenitor George al Greciei, la Atena.

Principesa Marioara si regele Alexandru al Iugoslaviei

In iunie 1922, principesa Marioara (Mignon) se casatorea cu regele Alexandru al Iugoslaviei. Alaiul regal s-a imbarcat din Romania, la 6 iunie 1922, pe iahtul Stefan cel Mare. La Dobrovita au fost intampinati de un alt vas, pe care erau imbarcate 600 sute de fecioare, ce au intampinat-o pe viitoarea stapana a Iugoslaviei. Nunta s-a celebrat la 8 iunie, la Belgrad: oameni in costume populare, flori, veselie. O nunta la care a plouat, semn de noroc.

Regele Mihai si Ana de Bourbon-Parma

In 1947, dorinta Regelui Mihai - fiu al principelui Carol al II-lea si al principesei Elena a Greciei - de a se casatori cu principesa Ana de Bourbon-Parma starnea panica printre comunisti. Pe 30 decembrie 1947, regele este nevoit sa abdice si este trimis in exil. Un an mai tarziu, Mihai I si Ana de Bourbon-Parma se casatoreau - la 10 iunie 1948, la Atena. Nu fara peripetii. Papa Pius al XII-lea nu si-a dat consimtamantul pentru casatorie, deoarece Regele Mihai a refuzat sa-si boteze copiii in religia catolica, a Anei. Pentru ca lucrurile au ramas asa, familia principesei nu a participat la nunta. Dupa ceremonie, tinerii au plecat in voiaj de nunta intr-o localitate greceasca. Dar fericirea acelor clipe avea sa fie scurta. Revenirea din voiajul de nunta din Grecia a insemnat si inceputul exilului in doi.

Casatoriile familiei regale n-au rezistat

„Realitatea ilustrata" din 30 iulie 1931 prezenta cititorilor „fotografii de-ale principesei, care o infatiseaza la diverse varste". Angelica printesa se va retrage, dupa doua casatorii, la manastire, sub numele de Maica Alexandra. De fapt, casatoriile contractate de membrii familiei regale romane nu au rezistat in timp. Principesa Elena a Greciei a divortat de Carol al II-lea in iunie 1928. Carol a ramas pana la sfarsitul zilelor cu Elena Lupescu. Principele Nicolae - al patrulea copil al cuplului Ferdinand si Maria - si-a aparat casatoria cu Ioana Dolette si a fost exclus din randul familiei regale in 1937. Principesa Marioara - al treilea copil al cuplului Ferdinand si Maria - a ramas vaduva in urma uciderii sotului ei, regele Alexandru al Iugoslaviei, la Marsilia, in 1934. Principesa Elisabeta - al doilea copil al cuplului regal - a divortat de regele George al Greciei, in 1935.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×