x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum au fost îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu

Cum au fost îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu

de Adrian Mogos    |    22 Iul 2010   •   00:00
Cum au fost îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu

Zoe Ceauşescu a cerut instanţei în ur­mă cu câţiva ani deshumarea cu­plu­lui Ceauşescu şi, totodată, efectuarea unor analize medico-legale pentru a se demonstra dacă în Cimi­ti­rul Ghencea Civil sunt sau nu în­gropaţi soţii Ceauşescu. Gelu Voican Voiculescu, omul care a participat la procesul, execuţia şi îngroparea fostului cuplu prezidenţial, ne-a povestit la vremea respectivă despre acest epi­sod. În acelaşi timp, modul în care cu­plul Ceauşescu a fost înhumat a fost dezbătut în emisiunea Ma­rius Tu­că Show din 1999.



Vă pre­zen­tăm frag­mente din transcrierea acelei emisiuni, aparută în cartea „Ultimele zile ale lui Ceauşescu" la Editura Ma­chia­velli.

· Marius Tucă: Ale cui sunt ca­davrele din Cimitirul Ghencea Civil?

Gelu Voican Voiculescu: Ei sunt acolo. Au fost puşi acolo şi acolo cred că au rămas. Au fost îngropaţi în Ghen­cea Civil, eu nu îi am în pivniţă (...).


· Zoe Ceauşescu cere în instanţă deshumarea cadavrelor şi identificarea celor doi prin analize medico-legale. Cum comentaţi?


Să facă tot şi să se convingă. (...) Se va certifica faptul că sunt acolo şi se va pune capăt tuturor speculaţiilor.


· Au fost plimbate cadavrele cuplului Ceauşescu prin CC sau prin al­te instituţii până au ajuns la Spita­lul Militar?


Nu. După ce au fost aduse de la Târgovişte, au fost uitate la Ghencea, iar de acolo au ajuns direct la Spitalul Militar.


· Cum v-aţi adus aminte de cadavrele lăsate la morgă?

La 27 şi 28 decembrie au fost şedinţe la FSN şi nu s-a mai gândit nimeni la cei doi. Abia după terminarea şedinţelor mi-am adus aminte de cadavre. Mi-a spus să mă duc să am grijă de ele.


· Cine?

Nu mai ţin minte acum.


· De ce nu au fost difuzate ima­ginile netrunchiate de la proces şi execuţie?


De frică să nu se vadă feţele celor de acolo. De la proces s-au dat. Eu am fost pentru o difuzare totală, dar cu cele de la execuţie a fost altceva. Era Crăciunul şi s-a decis că nu trebuie să arătăm poporului imaginile acelea.


· Aţi desenat semnul lui Marte pe coşciugul lui Nicolae Ceauşescu? Ce semnificaţie a avut acel gest?

Este posibil, nu-mi mai aduc amin­te. Chiar dacă am făcut-o, am fă­cut-o pentru a diferenţia cele două sicrie.


Colete sub stele

· Marius Tucă: Unde au fost duse sau unde au fost păstrate cadavrele soţilor Ceauşescu?

Gelu Voican Voiculescu: În mo­mentul când am ajuns pe Stadionul „Steaua" era seară. Se apropia ora 17:00. Am coborât şi a rămas acolo echipajul cu echipa de paraşutişti... ei trebuiau să aştepte să vină domnul general Stănculescu cu două auto­sa­nitare, să preia cadavrele învelite în foi de cort. Tot timpul, paraşutiştii au fost stresaţi că vor fi executaţi. (...) Atunci au hotărât să nu mai aştepte şi au depus cadavrele jos.

Ion Cristoiu: Coletele...

Gelu Voican: Ajung şi la colete, şi au decolat...

Ionel Boeru: Domnul general Stănculescu mi-a ordonat mie: „Că­pi­tane, vezi că vine un ARO, ridică alea şi pe urmă plecaţi la Boteni".
Atunci, ce am zis: „Băi, fraţilor, pier­dem elicopterul, piloţii, pa­ra­şu­tiş­tii... mai bine vorbim cu băieţii, pă­zesc aici... vine ARO să le ia, iar noi ne vedem de treabă". M-au înţeles şi au plecat, predând cele două ca­da­vre la un căpitan şi un locotenent. Nu mai ţin minte.

Gelu Voican: Călinescu şi Puişor (...).


· Marius Tucă: Nu mai găseaţi morţii?

Generalul Stănculescu: ... Am întrebat unde sunt cadavrele. A fost derută, nu mai ştia nimeni nimic. Că­pi­tanul Boeru plecase, elicopterul plecase, se întunecase...

Gelu Voican: Gaţu trebuia să preia.

Generalul Stănculescu: Da, Gaţu. Şi am plecat de acolo la Minis­te­rul Apărării, unde trebuia urgent să venim cu caseta, cu filmul procesului şi execuţiei, să se facă tot ceea ce s-a făcut cu prezentarea mult-discutată a filmului la TVR. Şi am spus: „Nu ştiu unde sunt cadavrele". În acel moment am devenit a doua oară suspect.

Ion Cristoiu: Cui aţi spus?

Generalul Stănculescu: Domnului Ion Iliescu, Gelu Voican. Domnul Voican a spus: „Sunt sigur că le-am adus, dar nu ştim unde sunt". După vreo două ore, către ora 22:00 seara, am organizat o cercetare care era să ne fie fatală la un moment dat. Am luat un TAB, am dat itinerariul tuturor unităţilor din faţa ministerului şi am plecat către Stadionul „Steaua". Am intrat pe stadion, am făcut un tur cu farurile mari aprinse, n-am găsit nimic. Ne-am întors înapoi. Către dimineaţă, m-am gândit ce soluţie mai poate fi în legătură cu cele două cadavre. Şi atunci mi-a venit ideea că pe partea paralelă cu drumul care duce către Ghencea este Şos. Antiaeriană, unde este o unitate militară. La ora 6:00 am intrat prin centrul unităţii. (...) În partea dinspre Stadionul Ghencea aterizaseră elicopterele în seara precedentă. Am interpelat pe cineva, un locotenent, ţin minte şi acum că a ieşit şi mi-a dat raportul. „Sunt cutare..." Zic: „Ce faci?, ai văzut nişte elicoptere astă-noapte?". Zice: „Da". „N-ai văzut nişte colete?" - că aşa am spus. Zice: „Da, sunt acolo" - şi îmi indică locul respectiv. „Ştii ce sunt în ele?" Îmi răspunde: „Nu ştiu". Şi atunci, m-am descărcat de încărcătura psihică, am dat ordin celor cu dubă să introducă corpurile, am mulţumit locotenentului şi am plecat.


· Marius Tucă: Şi unde aţi dus cele două cadavre?


Generalul Stănculescu: Au fost duse la Spitalul Militar, la Morgă.

Gelu Voican: Toată noaptea, cele două trupuri neînsufleţite au stat sub stele. Aşa cum s-a spus, un picior al Elenei Ceauşescu a ieşit afară şi plutonierul care a preluat coletele a venit cu un soldat, s-au târât pe burtă, crezând că-i vorba de un manechin... şi ca să nu fie un fel de...

Ion Cristoiu: Capcană.

Gelu Voican: Un fel de dispozitiv din ăsta cu exploziv. Au desfăcut pachetele, au văzut ce era înăuntru, s-au îngrozit, au plecat şi n-au mai vorbit cu nimeni (...).


· Marius Tucă: Vă rog, acum, să ne spuneţi ce s-a întâmplat cu cele do­uă cadavre lăsate la Spitalul Mili­tar?


Gelu Voican: Ele au fost toaletate, curăţate, spălate şi aranjate într-un mod cât de cât acceptabil şi depuse în dulapuri frigorifice, în ziua de 26 decembrie 1989. (...) Între timp, a fost şedinţa de constituire a or­ga­nelor CFSN (...). S-a uitat că există... Eu am fost cel care a reamintit pro­blema asta. Şi atunci mi s-a spus: „Ai fost la Târgovişte, te ocupi şi de înmormântare". La 30 decembrie 1989 am mers la domnul general Stănculescu şi l-am rugat să mă ajute. Ne-am izbit de aspectele juridice. Dat fiind vorba de o moarte violentă, trebuiau nişte certificate constatatoare ale morţii. A trebuit să-i declar eu că au fost morţi. Şi certificarea de moarte violentă a dat-o IML, la o intervenţie a domnului general Stănculescu. S-a umblat în tot registrul de certificate de deces şi a rămas la Armată întreg registrul.

L-am anulat, pur şi simplu. În jurul orei 16:30 am plecat la Spitalul M­i­litar. Acolo au fost puşi în coşciuge, s-a filmat pentru uz intern, dar s-a dat la TVR abia în 30 decembrie (...).

Gelu Voican: În Cimitirul Ghen­cea era o atmosferă... Încă se bănuia că pot fi... au loc trageri. Şi domnul general Stănculescu avusese grijă de dimineaţă ca să se sape gropile, să le zidească cu prefabricate (...). Crucile erau pe numele a doi colonei (...) un co­­lonel şi un locotenent-colonel. Toa­­te aceste lucruri, măsuri erau lua­te pentru că se aştepta ca populaţia să-i dezgroape şi să profaneze ca­da­vre­le, să-i rupă în bucăţi. În administraţia cimitirului nu erau trecute, prac­tic, ca locuri. Erau nişte alei şi au găsit cele două locuri unde au pu­tut, între morminte.
Au mai forţat şi au mai creat o groapă, şi de aceea el este în stânga şi ea este în dreapta, orientată diferit.

5830-127298-untitled1.jpg
Adeverinţele atestă faptul că în Cimitirul Ghencea au fost îngropaţi soţii Ceauşescu

×
Subiecte în articol: special observator