x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum fraiereşti primăria: intri "abuziv" în casă

Cum fraiereşti primăria: intri "abuziv" în casă

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    16 Iul 2009   •   00:00
Cum fraiereşti primăria: intri "abuziv" în casă

"Bunicii şpăgii", Antoaneta Niculescu şi Stelian Dinu Alexandrescu, fac rost de aprobări şi de repartiţii pe "sub mână" pentru oricine este dispus să rişte câteva mii de euro. Pe scurt, afacerea ar fi următoarea. Când se eliberează câte o locuinţă aflată în administrarea unui fost ICRAL, bătrânii complici găsesc câte un client pe care îl mută în locuinţă "abuziv".



Cu sprijinul angajaţilor ICRAL, dar şi cu al unor funcţionari publici din primării, aceştia îi "legalizează" situaţia clientului. Reporterii Jurnalului Naţional au reuşit să probeze că aceşti doi complici chiar pot face astfel de "servicii", pentru care solicită diverse sume de bani, şi nu doar se laudă. Când şmecheriile bătrânilor pensionari nu funcţionează, oamenii care au apelat la ei se transformă în victime. Reporterii Jurnalului Naţional au intrat pe firul afacerii şi au ajuns la masa negocierilor cu cei doi, care s-au lăudat nu numai cu învârtelile lor cu locuinţe din Sectorul 2. Ei s-au oferit să presteze "servicii" asemănătoare şi în Sectorul 5.

DRAGOMIR VS DRAGOMIR
Liliana Dragomir împreună cu mama şi cu fiica sa au fost evacuate din locuinţă, după ce casa în care locuiau a fost revendicată. La scurt timp, Liliana Dragomir a intrat în contact cu Antoaneta Niculescu, care i-a prezentat o locuinţă pe Bulevardul C.A. Rosetti numărul 43. Tot casă de stat. "Văd că acum casa din Rosetti este ocupată de cineva care nu ar avea acest drept. Acolo locuieşte o domnişoară tânără. Doamna Antoaneta Niculescu e o escroacă. Pe mine nu m-a înşelat, i-am dat doar o masă. Ea îmi cerea 30.000 de euro ca să îmi dea casă de 300.000 de euro", susţine Liliana Dragomir. Între timp, coincidenţă stranie, Liliana Dragomir a primit o locuinţă tot dintre cele administrate de ICRAL, situată într-unul din blocurile de pe Bulevardul Pache Protopopescu. Un incident dubios ridică semne de întrebare cu privire la această "repartiţie". "Eram la serviciu când a intrat Ana-Maria Dragomir (n.r. - asociată a lui Dinu) în casă. A spart uşa şi a intrat în casa mea. Când a ajuns fiica mea acolo, ea cu încă două persoane deja se apucaseră de băut din şampaniile mele. Fata mea a început să ţipe la ei. Asta nu e violare de domiciliu? Atunci a venit soţul meu şi a scos-o afară din casă", ne-a mai spus Liliana Dragomir. Între timp, Liliana Dragomir a reuşit să obţină un contract de închiriere a locuinţei.

CREŞTIN ABUZIV
Antoaneta Niculescu i-a făcut rost de casă şi lui Tedy Creştin, tocmai pe Calea Moşilor la numărul 280, în blocul 20. Acesta şi-a depus actele pentru a contracta un apartament cu două camere din fondul locativ al Primăriei Sectorului 2. Conform tabelului de priorităţi afişat în incinta Primăriei, Creştin se află pe poziţia 159, cu doar 90 de puncte. Dar de aproximativ doi ani acesta locuieşte abuziv într-o locuinţă a statului, unde a ajuns cu ajutorul "doamnei Coca". Angajaţii de la Foişor SA nu s-au grăbit să-i facă forme de evacuare din locuinţă, deşi au constatat realitatea de mai bine de un an. Documentul prin care s-a constatat prezenţa "abuzivă" a lui Creştin în locuinţa respectivă este semnat de directorul adjunct al Foişor SA, Elena Gyulai Mureşan. Angajaţii Foişor i-au întocmit o fişă de calcul lui Tedy Creştin, pentru ca acesta să poată achita "chiria" pe perioada în care locuieşte în respectivul apartament. Conform spuselor Antoanetei Niculescu, de fapt nu ar exista nici o intenţie a acestora de a duce la bun sfârşit procedura de evacuare a lui Creştin. Ba, mai mult, ea spune că îl va ajuta pe acesta să cumpere în cele din urmă respectiva locuinţă.

În timpul investigaţiei incognito, Antoaneta Niculescu i-a propus reporterului Jurnalului Naţional să se mute într-un apartament din aceeaşi scară cu Tedy Creştin. Ceea ce nu ştia Coca la acel moment era faptul că fostul locatar, care decedase, era şi proprietar al unei cote de jumătate din apartament.

PROCESUL-VERBAL ACOPERĂ URMELE

Aceeaşi poveste, dar de data aceasta în zona Pantelimon. La sfârşitul anului trecut, bătrâna Lucie Henriette Bessler a murit într-o garsonieră din Strada Herţa numărul 6, bloc 64 B. Cum locuinţa este una dintre cele administrate de Foişor SA, aceasta trebuia repartizată de Primăria Sectorului 2 persoanelor aflate pe lista de priorităţi pentru obţinerea unei locuinţe. Informaţiile obţinute de noi au fost acelea cum că respectiva garsonieră ar fi fost preluată de aceeaşi "reţea de căpuşe", care ar fi plasat-o unei tinere brăilence. Evident, nu pe gratis. De la administratorul imobilului am aflat că într-adevăr în garsonieră s-a mutat o tânără, doctor stomatolog, Viviana Oprişan. "Ea locuieşte din aprilie în garsonieră. Înainte a locuit o bătrână invalidă, care a murit la sfârşitul anului", ne-a confirmat administratorul Maria Tănase. Şi de data aceasta, la faţa locului s-a deplasat Elena Gyulai Mureşan, care a completat un proces-verbal cu aceeaşi menţiune, respectiv locuirea abuzivă. Viviana Oprişan ar fi promis angajaţilor Foişor să vină ea la sediul societăţii cu certificatul de deces al bătrânei Bessler. Din punct de vedere legal, situaţia ocupării locuinţei ar urma să fie rezolvată în acelaşi fel, prin evacuare. După care Primăria Sectorului 2 ar putea să facă o nouă repartiţie. Locuinţa a fost renovată de tânăra Oprişan, semn că are motive clare să creadă că nu o va scoate nimeni din casa pe care a ocupat-o ilegal.

Dom' Dinu şi prietenii lui "onorabili"

Ana-Maria Dragomir, personajul feminin care apare pe circuitul "afacerii", a fost asociata lui Stelian Dinu Alexandrescu. Cei doi "şi-au dat întâlnire" în societatea Gysgy Rom Prod Com SRL, în care a figurat la un moment dat şi parlamentarul liberal din legislatura trecută Alexandru Ioan Morţun. În urmă cu doi ani, "dom' Dinu" a fost acuzat de un om de afaceri, Horia Theodoru, că refuză să-i returneze un împrumut de 5.000 de euro. Împrumutul era probat cu un contract semnat de cei doi în biroul lui Morţun, cu Ana-Maria Dragomir drept martor. Din investigaţia noastră a reieşit însă că aceste convenţii civile de împrumuturi sunt o metodă propusă de "bunicii şpăgii" pentru "securizarea" şpăgilor. Morţun a mai fost acuzat că ar fi avut un contract foarte avantajos cu Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi pentru asigurarea de proteze. De altfel, Gysgy Rom Prod Com a avut în Spitalul Witing închiriat un spaţiu pentru activitatea de producţie.

"Rugămintea mea e să nu apară articolul"

Stelian Dinu Alexandrescu (foto), membru al Partidului Democrat Liberal, a încercat să cumpere amabilitatea unui reporter al ziarului Jurnalul Naţional, pentru a stopa o anchetă legată de afacerile necurate în care acesta este implicat. Numai că în timp ce îi promitea reporterului marea cu sarea, Alexandrescu a fost înregistrat cu reportofonul.

În cafeneaua unde a avut loc discuţia, la o masă se afla o familie care încerca să recupereze tot de la Dinu Alexandrescu suma de 15.000 de euro, pe care acesta o primise în schimbul unei locuinţe de ICRAL, din zona Foişor.

Stelian Dinu Alexandrescu Dinu: Îţi dau 3.000 de euro ca să nu apară articolul. Dar până mâine la cinci dimineaţa, când pleci din ţară, nu am cum să mă ţin de promisiune.

Jurnalul Naţional: 3.000 de euro pentru un articol...


Spuneţi-mi dumneavoastră ce pretenţii aveţi ca să nu apară articolul? Vorbim ca doi bărbaţi faţă-n faţă, ca doi oameni care se respectă.

E o sumă destul de... importantă.

Încerc să fac rost de banii ăştia. Eu sunt un om normal. Nu am nici conturi în bancă, nici maşină, n-am nimic. Pentru asta îţi dau cinci.

Cinci, ce?

Cinci mii de euro. Şi dăm mâna între noi ca doi bărbaţi. Domne', eu nu am bani, sunt efectiv sărac.

Dar ce se întâmplă cu banii pe care îi luaţi de la aceste persoane?

Nu am bani. Sunt un om sărac. Nu i-am luat eu. Vă spun ca la un frate: s-au folosit alţii de mine.

Eu vă cred. Cinci mii de euro aţi spus?

Da. Vă rog mult de tot, contez pe sprijinul dumneavoastră.

Cum se obţine o casă?


Eu nu am case, vă rog să vorbiţi cu doamna Coca (n.r. - Antoaneta Niculescu). Eu v-am spus ceea ce pot eu să vă ofer.

V-a dat Vara 5.000 pentru...


Ştiu că e vorba despre o garsonieră, că a luat Coca actele... Domne', v-am spus prea multe. Dar bănuiesc că şi dumneavoastră sunteţi un om cinstit, onest şi cu frică de Dumnezeu. Deci, rugămintea mea mare e să nu mai apară articolul... Deci, aşa rămâne.

Sunteţi de la PD-L şi aveţi brichetă cu PNL?

Eu am fost membru PNL. Am fost primul secretar general al PNL-ului în perioada 1993-1994. Pe urmă am intrat într-un conflict deschis cu Cataramă. Atunci am plecat din PNL. Am făcut o pauză, după care am intrat în PD-L prin anul 2000. De atunci am luat două mandate de consilier local la Sectorul 2.

Dar cu casele de la doamna Coca...


Nu promit nimic acum... vorbim după ce vă întoarceţi în ţară... O să vă sun, că presupun că aveţi roaming... Vă sun în maximum o săptămână. Să aveţi o vacanţă frumoasă! Deci, am bătut palma.

×