Elevii de a VIII-a incep la 7 iunie inscrierile pentru testele nationale, examen care inlocuieste Capacitatea.
Totul despre testele nationaleAbsolventii de clasa a VIII-a vor da in ultima saptamana de scoala, intr-o singura sesiune, teste nationale, care inlocuiesc examenul de Capacitate. Elevii interesati pot gasi pe pagina de Internet a Ministerului Educatiei, www.edu.ro, structura subiectelor. EUGENIA MIHALCEA
In vara acestui an, examenul de Capacitate a fost inlocuit cu teste nationale, care vor fi organizate in perioada 14-17 iunie. Probele la care vor fi sustinute testele sunt identice cu cele de la fostul examen de Capacitate, respectiv Romana, Matematica, limba materna si, la alegere, Istorie sau Geografie. Media de admitere in liceu va fi 50% media testelor nationale si tot atat media claselor V-VIII. Cursurile pentru clasele a VIII-a se vor incheia la 4 iunie, iar din cauza ca orele elevilor de gimnaziu se suprapuneau cu testarea, scolarii care invata in unitati de invatamant, centre de examen vor avea numai ore dupa-amiaza. Testele nationale vor fi sustinute de circa 300.000 de elevi in 1.500 de scoli din intreaga tara.
Cum se noteaza Durata fiecarui test va fi de doua ore. Distribuirea candidatilor va fi prin repartizare computerizata, dar, pentru admiterea in licee, candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 5 la fiecare test national. Pentru admiterea in unitati de invatamant la care predarea se face in limbile minoritatilor, candidatii vor sustine si un test national de limba si literatura materna respectiva. Absolventii promotiilor anterioare care nu au promovat examenul de Capacitate pot sustine testele nationale, la cerere, la scolile in care au absolvit clasa a VIII-a.
Anul si schimbarea In ultimul deceniu, elevii din clasele a VIII-a au absolvit invatamantul gimnazial dupa diferite metode de evaluare. Astfel, pana in 1999, ei sustineau numai examen de admitere in liceu, iar probele de concurs constau in doua teste scrise la matematica si romana. In 2000, prin Legea invatamantului a fost introdus, in premiera, examenul de Capacitate, dupa care elevii au sustinut si concurs pentru admiterea in liceu. Apreciind ca este mult prea obositor pentru elevi sa participe la doua teste unul dupa altul, din 2001, admiterea in liceu a fost desfiintata, ramanand numai examenul de Capacitate.
Se desfiinteaza? Daca in 2000 absolventii au sustinut Capacitatea la patru discipline, din 2001, Istoria si Geografia au devenit discipline la alegere. Admiterea in liceu s-a facut prin repartizare computerizata, iar in 2003 examenul de Capacitate a avut o pondere de 75% la media de admitere, iar rezultatele claselor V-VIII de 25%. Chiar inainte de inceperea testelor nationale, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a declarat ca, din anul scolar 2004-2005, acest nou tip de examen ar putea fi desfiintat.
Bacalaureat mixt Absolventii claselor a XII-a vor da la vara Bacalaureatul dupa formula care s-a aplicat cu doi ani in urma. La probele orale, evaluarea candidatilor nu se va mai face cu admis si respins, ci cu note de la 1 la 10. Iar daca elevul examinat nu cunoaste raspunsul la intrebarea de pe bilet, el are dreptul sa solicite un al doilea bilet. Nota ii va fi insa micsorata cu doua puncte.
"Testele nationale sunt o masura tranzitorie pentru acest an. Aceasta eval uare ar putea sa dispara din 2004" Alexandru Athanasiu ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, declaratie facuta in ianuarie 2004
Limba romana
La testul la Limba romana vor fi 9 cerinte a 36 de puncte. Examenul consta in recunoasterea si folosirea elementelor de fonetica, de vocabular, de morfologie, de sintaxa a propozitiei si a frazei, pe un text literar la prima vedere oferit elevului. Intelegerea textului literar consta in 5 cerinte a 12 puncte si vizeaza capacitatea de receptare a mesajului scris. Partea a II-a, de 10 puncte, cuprinde evaluarea capacitatii de exprimare scrisa, in situatia de redactare a unor texte, gen telegrama, cererea, invitatia sau scrisoarea, exprimarea in scris a unui punct de vedere personal, descrieri, naratiuni. Partea a III-a, 32 de puncte, consta in evaluarea capacitatii de exprimare scrisa, respectiv redactarea unei compuneri de 1-2 pagini:
- a) rezumarea unui text narativ, la prima vedere;
- b) caracterizarea unui personaj dintr-un text studiat;
- c) argumentarea apartenentei unui text studiat la un gen sau la o specie literara;
- d) comentarea unui text literar.
Matematica
Proba scrisa la Matematica din cadrul testelor nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a 2004 la finele gimnaziului consta in rezolvarea unui test alcatuit din doua parti. La fiecare dintre cerintele primei parti, cu rolul de a evalua cunostintele minimale ale candidatului, elevul este solicitat sa dea raspunsul scris pe foaia de examen. Acesta va consta doar in mentionarea rezultatului obtinut, fara sa fie necesara redactarea pe foaia de examen a intregii rezolvari a problemelor, exercitiilor respective. Partea a doua contine probleme cu intrebari structurate. Fata de prima proba, la fiecare dintre acestea, elevul trebuie sa redacteze rezolvarea completa si sa si justifice pe foaia de examen rezultatele obtinute. Pentru fiecare dintre cele doua parti, elevului i se acorda acelasi punctaj, adica 45 de puncte. Elevii trebuie sa stie multimi, submultimi, operatii cu multimi, scrierea numerelor naturale in baza 10, calculul algebric.
Geografie
La examenul national la Geografie, care este la alegere cu Istoria, elevul va avea de localizat principalele fapte specifice care definesc Geografia Romaniei prin, spatii libere de completat sau itemi cu alegere multipla, itemi de tip pereche. De asemenea, absolventii de clasa a VIII-a vor trebui sa demonstreze ca inteleg relatiile intre componentele geografice de baza ale teritoriului tarii noastre, prin compararea a doua unitati de relief avand in vedere anumite componente geografice, analiza unei situatii si argumentarea raspunsului ales prin itemi de tipul adevarat/fals sau argumentarea unor afirmatii prezentate. O alta componenta a testului o reprezinta caracterizarea unei regiuni geografice prin eseu structurat. Candidatii vor mai avea de recunoscut si interpretat un suport cartografic pentru identificarea unor elemente marcate pe suportul cartografic si caracterizarea a 2-3 elemente fizicogeografice sau de geografie umana marcate pe suportul cartografic.
Istorie
Testarea are trei parti. Cunoasterea unor evenimente, personalitati, fenomene istorice, respectiv de la 3 la 5 itemi cu raspuns la alegere si 3-5 itemi de completare. Cea de-a doua parte va consta din selectarea si utilizarea unor informatii istorice, prezentarea unor relatii de tip cauza-efect, adica 1-2 texte cu spatii libere care se completeaza prin selectarea notiunilor istorice dintr-o lista data, 1-2 intrebari structurate avand ca suport surse istorice la prima vedere, cum ar fi harti, grafice. Ultima parte a testarii reprezinta prezentarea unui proces istoric, a unor institutii, a contributiei personalitatilor in cadrul proceselor istorice sau realizarea unui eseu pe baza unei idei date. Este recomandat unul dintre urmatoarele manuale: Istoria Romanilor, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Teora, autori: L. Lazar, V. Lupu; Istoria Romanilor, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Sigma, autori: Al. Vulpe, R. G. Paun, R. Bajenaru, I. Grosu; Istorie, manual pentru clasa a VIII-a, Editura Humanitas, autori: S. Oane, M. Ochescu
Calendarul testelor nationale
- 17-29 mai Inscrierea candidatilor
- 4 iunieIncheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
- 14 iunie - test scris Limba si literatura romana - test scris
- 15 iunie Limba si literatura materna - test scris
- 16 iunie Matematica - test scris
- 17 iunie Istoria romanilor sau Geografia Romaniei -test scris
- 19 iunie Afisarea rezultatelor - pana la ora 12:00 Depunerea contestatiilor - pana la ora 18:00
- 20-21 iunie Rezolvarea contestatiilor
- 22 iunie Afisarea rezultatelor finale