Tensiunea este la cote enorme, inaintea zilei de marti, cand se va limpezi, speram, misterul celebrei 'erate', in urma sedintei extraordinare a Plenului Curtii Constitutionale, ceruta de judecatorii Gaspar, Toader si Predescu. Asta, in cazul ca sedinta se va tine, in pofida informatiilor aparute in aceste zile, care pomenesc de o amanare sine die, fiindca unii judecatori nu ar conveni sa-si intrerupa concediul.
Trei judecatori ai CCR au denuntat malversatiunea cu indreptarea de eroare materiala la Decizia din 2 august si care a schimbat, in fapt, complet, sensul acesteia. Este vorba de Acsinte Gaspar, Tudorel Toader si Ion Predescu. Gaspar si Predescu au fost promovati in functii de PSD, iar Toader de PNL. Precizarea este necesara, intrucat judecatorii sunt promovati pe linie politica, iar actiunile, deciziile lor au, prin urmare, o puternica incarcatura politica.
Ceilalti sase judecatori au pastrat tacerea asupra subiectului. Augustin Zegrean si Petre Lazaroriu sunt judecatori numiti de Traian Basescu. Mircea Stefan Minea si Iulia Antonella Motoc sunt fosti membri PDL, numiti judecatori anul trecut, de Camera Deputatilor, respectiv Senatul Romaniei.
Lucrurile sunt ceva mai complicate cu ultimii doi judecatori. Aspazia Cojocaru este numita de Camera Deputatilor, in 2004. Promovata de PSD, se banuieste ca s-a 'reorientat' dupa verdictul pe care l-a primit in anul 2007, din partea CNSAS, de colaborare cu Securitatea. Judecatoarea a recunoscut ca a dat note informative Securitatii, dar a negat colaborarea, a contestat decizia CNSAS si Consiliul i-a dat dreptate – singurul caz in care CNSAS a revenit asupra unei decizii, pana in prezent... Doamna Cojocaru este singurul judecator care s-a si antepronuntat in privinta referendumului, aratand ca, daca ar fi fost exclusiv dupa domnia sa, l-ar fi anulat chiar pe data de 2 august, ceea ce ar fi implicat un nou referendum.
De profesie avocat, Puskás Valentin Zoltán a fost senator UDMR din 1996, pana in 2007, cand a fost numit judecator CCR. Votul sau a fost deciziv in iunie 2010, cand legea de diminuare a pensiilor a fost declarata neconstitutionala. La vremea respectiva, a fost amenintat de Valentin Zegrean cu sanctiuni, pentru ca si-a permis sa devoaleze presei cum a votat. In presa a aparut informatia ca si masura suspendarii presedintelui Traian Basescu a trecut la limita, cu votul favorabil al aceluiasi judecator. Cu toate acestea, daca masura diminuarii pensiilor a fost defavorabila intregii populatii de pensionari a Romaniei, implicit celor din secuime, ungurii nu au participat la votul de demitere a presedintelui Traian Basescu. Prin urmare, chiar daca, personal, domnul Puskás ar fi favorabil validarii referendmului, postura sa este una delicata.
In privinta 'eratei', exista doar doua variante: 1. Sase judecatori pot spune, la unison, ca au tinut o sedinta nepublica fara Gaspar, Toader si Predescu, in cadrul careia au rasturnat rezultatul sedintei publice din 2 august, cea la care au participat toti cei noua judecatori. 2. Se va admite ca nu a existat o sedinta in sase si ca, prin urmare, judecatorul de serviciu, Mircea Stefan Minea, a actionat ilegal – fie de capul sau, fie la solicitarea presedintelui Curtii, Augustin Zegrean, fie (cum s-a mai zvonit) cu acceptul telefonic al altor judecatori.
Prima varianta ar fi, evident, favorabila presedintelui suspendat, iar a doua ar fi, tot evident, defavorabila. Insa ambele variante pun Curtea Constitutionala intr-o situatie extrem de complicata.
Prima varianta ar echivala cu un simulacru de legalitate, ridicand insa, intrebari foarte serioase asupra bunelor intentii ale judecatorilor implicati. Organizarea unei sedinte cu fentarea trio-ului Gaspar, Toader, Predescu, ar dovedi ca cei care au planificat si executat asa ceva nu au actionat din dorinta de a respecta Constitutia, ci pentru a proteja interesele presedintelui suspendat, Traian Basescu, printr-o decizie luata 'intre prieteni', fara 'martori' incomozi. Este logic sa presupunem ca decizia din 2 august a fost impusa, in primul rand, de Gaspar, Toader si Predescu, care aveau de partea lor argumentele legale: era imposibil sa se invalideze referendumul, fara incalcarea legii referendumului si a unor decizii anterioare ale Curtii. Rasturnarea acestei decizii cu 'erata' s-a facut prin invocarea unui argument legal ce nu are aplicabilitate in speta - legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, care prevede ca listele electorale permenente ii includ pe romanii cu domiciliul in strainatate, prevedere contradictorie cu cea din legea referendumului. Daca ar fi fost prezenti la prezumtiva sedinta de modificare a deciziei din 2 august, este foarte probabil ca Gaspar, Toader si Predescu sa fi combatut energic argumentul respectiv si, astfel, sa pericliteze adoptarea 'eratei'. In cazul in care, intr-adevar, a existat o sedinta nepublica si cei trei judecatori au fost ocoliti, ei vor fi indreptatiti, marti, sa solicite reanalizarea deciziei. De aici incolo, orice va fi posibil, implicit o noua 'erata' la 'erata', prin care sa se revina la decizia din 2 august.
In cea de-a doua varianta, este de asteptat ca situatia sa se complice si mai mult. Demonstrarea faptului ca judecatorul de serviciu a actionat ilegal ar trebui sa implice sanctionarea sa drastica (si, eventual, chiar a presedintelui Curtii), intelegand, prin aceasta, demisia, urmata de declansarea procedurilor penale. Ceea ce ar putea insemna, implicit, amanarea deciziei din 31 august, pana la desemnarea inlocuitorilor, cu tot taraboiul politic afarent.
Asadar, marti, 14 august este o zi cruciala pentru Curtea Constitutionala si pentru Romania, in ansamblul ei.
Cei noua judecatori CCR:
Augustin Zegrean (presedinte CCR), numit de Traian Basescu, in 2007
Aspazia Cojocaru, numita de Camera deputatilor (PSD), in 2004
Petre Lazaroriu, numit de Traian Basescu, in 2010
Mircea Stefan Minea, numit de Camera Deputatilor (PDL), in 2010
Iulia Antoanella Motoc, numita de Senat (PDL), in 2010
Acsinte Gaspar, numit de Camera Deputatilor (PSD), in 2004
Ion Predescu, numit de Senat (PSD), in 2004
Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (propunere PNL), in 2007
Puskas Valentin-Zoltan, numit de Senat (UDMR), in 2007