x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aleșii locali, cu CV-ul atașat la declarația de avere. Ce sancțiuni riscă primarii care nu-l fac public

Aleșii locali, cu CV-ul atașat la declarația de avere. Ce sancțiuni riscă primarii care nu-l fac public

de Monica Cosac    |    21 Dec 2023   •   08:20
Aleșii locali, cu CV-ul atașat la declarația de avere. Ce sancțiuni riscă primarii care nu-l fac public

Odată cu declaraţia de avere şi declaraţia de interese, primarii, viceprimarii și consilierii locali vor fi obligați să-și depună și CV-ul, iar instituțiile publice vor fi obligate să le facă publice, potrivit unui proiect de lege pus zilele trecute în dezbatere, la Parlament. Aleșii locali care nu vor respecta noile obligații riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

De altfel, și demnitarii și funcționarii publici care depun tardiv declarația de avere și interese personale vor fi taxați de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu sume mult mai mari decât în prezent, prevede o altă inițiativă legislativă. 

Prima dintre cele două propuneri legislative puse, marți, pe masa senatorilor vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. 

Concret, inițiativa prevede ca, pe lângă cele două declarații - de avere și de interese - pe care trebuie să le completeze în prezent, aleșii locali să depună și un Curriculum Vitae (CV) în termen de 30 de zile de la validarea mandatului lor și să îl actualizeze în fiecare an.  

„Aleşii locali au obligaţia să întocmească, să depună şi să actualizeze declaraţii de avere şi declaraţii de interese în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi curriculum vitae în termen de 30 de zile de la data validării mandatului. (...) Totodată, aleşii locali au obligaţia să actualizeze CV-ul anual, cel târziu până la data de 15 iunie”, stipulează proiectul legislativ. 

De asemenea, se dispune ca instituția publică în care alesul local îşi desfășoară mandatul să publice CV-ul acestuia pe site-ul propriu în termen de 10 zile de la depunere. În plus, propunerea prevede ca Prefectul să fie „organul competent responsabil pentru aplicarea sancțiunilor” în situația în care aleșii locali nu respectă obligațiile legale referitoare la depunerea, actualizarea şi publicarea CV-urilor lor: „Nerespectarea prevederilor legale privitoare la procedura de depunere, actualizare şi publicare a curriculum vitae aparţinând aleşilor locali se sancţionează de către Prefect”.

Alegătorii vor vedea experiența profesională şi calificările

„Actuala legislaţie nu include o cerință explicită pentru aleșii locali de a-şi face publice CV-urile după preluarea mandatului. Deși aceștia sunt obligați să depună declarații de avere şi de interese, aceste documente oferă în principal informații financiare şi asupra potențialelor conflicte de interese, nu şi o privire detaliată asupra experienței profesionale şi a calificărilor lor. 

În contextul politic şi social actual, există o nevoie crescută de transparență și responsabilitate din partea reprezentanților locali. Publicarea CV-urilor poate contribui semnificativ la acest obiectiv, permiţând cetățenilor să obțină o înțelegere mai profundă a parcursului profesional al aleşilor lor”, justifică senatorul Cosmin Poteraș, inițiatorul proiectului, demersul său.

10.000 lei amendă pentru primării 

În ceea ce privește sancțiunile, acestea vor fi aplicate atât primarilor, viceprimarilor și consilierilor, cât și instituțiilor publice în care aceștia își desfășoară activitatea. 

Astfel, nedepunerea curriculum vitae în cele 30 de zile de la validarea mandatului, ca şi neactualizarea acestui document până la data de 15 iunie a fiecărui an, constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 2.000 la 6.000 lei.

Totodată, nepublicarea CV-ului pe site-ul primăriei/consiliului local în termen de 10 zile „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”.

Prin impunerea obligativității publicării CV-urilor aleșilor locali, „se poate îmbunătăți transparenţa în administrația publică locală și se oferă cetățenilor un instrument suplimentar pentru evaluarea și monitorizarea performanțelor aleşilor lor”. 

 

Amenzi mai mari și pentru demnitarii care „uită” de declarațiile de avere și de interese

Cel de-al doilea proiect, inițiat tot de senatorul neafiliat Cosmin Poteraș, aduce modificări Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). 

Pe scurt, acesta ridică semnificativ pragul amenzilor aplicate în situația nedepunerii declarațiilor de avere şi de interese, amenzi care în acest moment sunt mici și, prin urmare, ușor de ignorat. 

„În prezent, amenzile pentru nedepunerea la timp a declarațiilor de avere şi de interese sunt stabilite într-un interval cuprins între 50 lei şi 2.000 lei. Corelând aceste amenzi cu posibilitatea plății a jumătate din amenda minimă putem constata cu ușurință că sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege nu sunt de natură să descurajeze aceste fapte”, spune inițiatorul în expunerea de motive.

 Prin urmare, „nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”, stipulează proiectul legislativ. 

 

×