x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Daca e real, cred ca presa are dreptate"

"Daca e real, cred ca presa are dreptate"

19 Oct 2004   •   00:00

Presedintele FRF, Mircea Sandu, si-a exprimat parerea fata de "cazul Mutu". Oficialul federal nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat cele aparute in presa engleza.

IONUT PADURARU

INCOTRO? Daca se va adeveri ca a consumat droguri, Adrian Mutu isi compromite cariera fotbalistica
Nasu’ nu a putut sa ofere un punct de vedere oficial. "Din pacate, nu pot sa fac nici un comentariu documentat. FRF nu a fost instiintata de federatia engleza, de vreun cabinet medical sau de clubul Chelsea ca Mutu ar fi fost supus vreunui control antidoping. De o saptamana il caut pe Mutu, dar nu am reusit sa vorbesc cu el". Acesta a mai adaugat ca va lua legatura cu cei doi impresari ai jucatorului, Victor Becali si Gica Popescu. Referitor la echipa nationala, Nasu’ a precizat: "Este un jucator de baza al lotului national, dar, daca s-ar adeveri zvonul, ar afecta imaginea fotbalului romanesc".

ALCOOL. Mircea Sandu a facut si unele afirmatii vizavi de viata extrasportiva a unor fotbalisti care fac parte din echipa reprezentativa, fara insa a da vreun nume: "Acest lucru trebuie sa fie un semnal de alarma pentru unii jucatori, care la echipele de club nu pot fi inlocuiti, insa la lotul national are cine sa le ia locul. Daca intr-o seara consuma alcool, poate a doua zi nu se simte, dar in timp se acumuleaza, si asta dauneaza performantei".

MEA CULPA. Presedintele federatiei si-a amintit si de desele relatari ale presei fata de escapadele anumitor internationali, pe care, initial, a preferat sa le omita. "Nu am date concrete referitoare la viata nesportiva a unor jucatori, dar daca ce au scris englezii se va dovedi a fi real, incep sa cred ca si ceea ce a relatat la momentul respectiv presa din Romania e adevarat. Nu cred ca este un scenariu pus la cale de catre cei de la Chelsea", a incheiat Mircea Sandu.

SUSTINERE

"Nu este nimic cert in legatura cu Adi. Oricum, el trece printr-un moment greu si abia acum se va vedea cine ii sunt adevaratii prieteni. Este dubios faptul ca acest scandal a izbucnit chiar dupa cearta lui cu Mourinho. Sper din tot sufletul sa nu fie adevarat" - Adrian Neaga, capitan Steaua

INVENTIE

"S-a demonstrat de multe ori ca presa din Anglia inventeaza stiri. Imi aduc aminte ca si Ilie Dumitrescu, pe cand juca in Anglia, a fost protagonistul unui scandal. Dupa ani s-a dovedit ca fusese o inscenare" - Gino Iorgulescu, presedinte FC National

CONFIRMARE

"Este vorba din nou de o incalcare a confidentialitatii, inainte de a exista posibilitatea unei audieri oficiale. Am luat legatura cu jucatorul si audierea respectiva va avea loc in curand. Deocamdata trebuie pastrata confidentialitatea si nu vreau ca oamenii sa traga concluzii pripite. Trebuie sa existe o audiere in acest sens, un al doilea test, iar apoi un raspuns al fotbalistului" - Gordon Taylor, presedinte FIF Pro

SURPRINDERE

"Mutu n-a negat vehement zvonul. S-a aratat mai degraba surprins. Vom vedea in zilele urmatoare care e adevarul" - Gica Popescu, impresarul lui Mutu

IORDANESCU TACE

Ieri-dimineata, presedintele FRF, Mircea Sandu, a avut o discutie in biroul sau de la Casa Fotbalului cu "secundul" echipei nationale, Lacatus. Cei doi au vorbit despre "cazul Mutu", fiind stupefiati de cele vehiculate de presa din Marea Britanie. Selectionerul Iordanescu a refuzat sa-si precizeze pozitia fata de acest scandal, evitand sa dea ochii cu ziaristii care l-au asteptat ore in sir la iesirea din Casa Fotbalului.

Dopajul a devenit o moda in fotbalul romanesc

CATALIN FAINISI, VICENTIU NEAGOE

Primul caz de dopaj din Romania s-a consumat pe 9 iunie 2001, cand Adrian Neaga, capitanul "nationalei" de tineret, si colegul sau de la FC Arges, portarul Cristian Buturuga, au fost descoperiti dopati, in urma meciului pitestenilor cu Rapid. Cu toate ca si contraexpertiza a demonstrat ca fotbalistii au utilizat substante interzise, analizele indicand prezenta, in probele biologice recoltate, a unor urme de metenolon, un produs interzis, derivat al testosteronului, nu s-a intamplat aproape nimic. Institutul National de Medicina Sportiva a anuntat ca doua dintre medicamentele administrate jucatorilor "pot induce cresterea secretiei de testosteron, ceea ce poate duce, prin efect cumulativ, la un rezultat pozitiv in controlul antidoping".

ABSOLVIRE. Liga Profesionista de Fotbal a absolvit jucatorii de orice vina, scotand tapi ispasitori conducatorii si medicii clubului din Trivale. FC Arges a fost amendat cu 200 milioane de lei, iar asistentul medical Pistalu a primit interdictia de a se angaja la un club de fotbal din Romania pe o perioada de doi ani. Medicii echipei, Dragos Serb si Octavian Puiu, au fost sanctionati doar cu avertisment, motivatia fiind ca nu aveau nici o legatura cu medicamentatia fotbalistilor.

VRABIORU. Cazul lui Stefan Vrabioru a zguduit pentru prima data fotbalul romanesc. Fotbalistul Astrei Ploiesti a decedat, in 1999, pe teren, in timpul partidei din Giulesti, impotriva Rapidului. Vina a fost aruncata asupra clubului de sub Podul Grant, care nu avea la dispozitie o ambulanta utilata regulamentar, unde jucatorului i s-ar fi putut acorda primul ajutor. Cu toate acestea, a fost pusa in evidenta prezenta in sange a unei substante anabolizante (Metandienonum, denumirea comerciala a Naposimului), dar intr-o cantitate mica, care nu putea sa provoace moartea lui Vrabioru. In concluziile raportului privind decesul fotbalistului Astrei se precizeaza ca nu s-au constatat leziuni traumatice, moartea lui Vrabioru nefiind una violenta.

DECES. O situatie asemanatoare cu cea a lui Vrabioru a fost cea a lui Catalin Haldan, capitanul lui Dinamo murind pe teren, pe 5 octombrie 2000, in timpul unui meci amical cu Navol Oltenita. Rezultatele analizelor toxicologice au infirmat zvonurile potrivit carora cauza decesului ar fi fost folosirea de anabolizante, dar au scos in evidenta modificari cardiace, hepatice si renale cronice destul de insemnate. Rezultatul final al analizei celor de la Institutul de Medicina Legala (IML) a fost acela ca Haldan si-a pierdut viata dupa "ingurgitarea continutului alimentar", acesta asfixiindu-se cu propria voma. De asemenea, s-a considerat ca decesul capitanului "cainilor" s-ar fi putut produce ca urmare a unui inceput de hepatita C.

GRIGORE. Fundasul lui FC Brasov Nicolae Grigore (foto) a fost depistat pozitiv la un control antidoping la sfarsitul partidei cu Dinamo din returul sezonului trecut. In probele biologice ale acestuia s-a descoperit substanta Norandrosteron, fotbalistul care apartine Rapidului fiind suspendat initial pentru sase luni, pedeapsa sa fiind redusa, ulterior, la numai trei luni.

FUROSEMID. Ultimul caz de dopaj in fotbalul romanesc i-a avut ca "eroi" pe jucatorii Farului Constanta, Iulian Apostol si Adrian Senin. Acestia au fost gasiti dopati cu Furosemid, un diuretic din categoria agentilor mascanti. Desi initial au fost absolviti de raspundere, colegul lor Mihai Baicu declarand ca a urinat in locul lor, cei doi jucatori au fost suspendati pe o perioada de sase luni.

Dumitru Dragomir : "Trebuia sa se fereasca!"

Contactat ieri, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, s-a declarat extrem de mahnit din cauza scandalului in care este implicat capitanul echipei nationale.

  • Jurnalul National: Cum comentati aceasta situatie?

    Dumitru Dragomir: Sunt realmente socat. In primul rand, ma gandesc la echipa nationala, pentru ca fara Mutu ii va fi foarte greu.

  • Este Adrian Mutu vinovat?

    Da, bineinteles ca e vinovat. Trebuia sa se fereasca. Dracu"" l-a pus sa se certe cu Mourinho si cu cei de la Chelsea...?

  • Dar credeti ca a consumat droguri?

    Nu-l cred in stare de a fi consumat chiar cocaina. Asta e prea de tot.

  • Va asteptati sa primeasca o suspendare de doi ani?

    Nu cred ca e interesul lor asa de mare sa-i dea lui Mutu o suspendare de doi ani. Au nevoie de una de 6-7 luni, cat mai are el contract, ca sa nu-i mai plateasca alea 10-12 milioane de dolari. Nici nu stim noi ce manevre se fac. Nu l-au curatat asa englezii si pe Ilie Dumitrescu?

  • Va fi afectata echipa nationala?

    Intr-o mare masura. Fara Mutu, echipa nationala va avea mari probleme. Repet, sunt foarte suparat pe el. Trebuia sa se fereasca. Nu te joci cu asemenea forte!

    CITITI IN CONTINUARE :

  • "Poate anturajul din Anglia sa fie de vina"

  • "Daca e real, cred ca presa are dreptate"
  • ×
    Subiecte în articol: cred eveniment mutu