x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dan Spataru le va canta ingerilor

Dan Spataru le va canta ingerilor

09 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Interpretul celebrei melodii "Tarancuta, tarancuta", Dan Spataru, a incetat din viata ieri-dimineata. Inmormantarea va avea loc sambata, la ora 13:00, la Cimitirul Bellu. Interpretul celebrei melodii "Tarancuta, tarancuta", Dan Spataru, a incetat din viata ieri-dimineata, la ora 7:00, in urma unui stop cardiac. Inmormantarea va avea loc sambata, de la ora 13:00, la Cimitirul Bellu. Cei care l-au admirat isi pot lua un ultim ramas bun la capela cimitirului unde a fost depus sicriul.
HORATIU TUDOR

Familia lui Dan Spataru era, ieri-dimineata, in stare de soc. Sotia si fiica artistului aveau ochii goliti de lacrimi, iar chipurile tradau o nedumerire nefireasca. Nu intelegeau ce se intampla in jurul lor. Dan Spataru avea intiparita pe figura o pace dumnezeiasca.

LA REVEDERE, MAESTRE! Imbracat in smoking, aceeasi tinuta eleganta pe care a abordat-o intotdeauna pe scena, supremul gest de respect fata de public, Dan Spataru parea ca si-a luat un simplu "La revedere" de la cei pe care i-a iubit mai presus de propria lui fiinta: spectatorii. Mirabela Dauer, una dintre marii prieteni ai familiei, era tintuita in fotoliu, fixand cu privirea un tablou din tinerete al artistului, care il infatisa in toata frumusetea lui: "Era frumos ca un soare, dar cat de dureros este ca acum este acoperit de umbra…", ingaima varul artistului, Viorel Spataru.

ASTEPTA VICTORIA TRICOLORILOR. Dupa cateva zeci de minute, acesta a putut sa ne povesteasca ultimele clipe de viata ale uriasului interpret. "Cu o seara in urma, s-au plimbat prin gradina casei, Dan Spataru fiind optimist in ceea ce priveste victoria tricolorilor, in meciul cu Andorra. In zorii zilei de 8 septembrie Dan Spataru s-a ridicat brusc din pat, deoarece simtea ca nu mai are aer. A coborat in gradina, insa cand sa intre in casa s-a prabusit pe scari, acolo unde l-a gasit sotia. Diagnosticul medicilor a fost stop cardiac, iar cei care vor continua sa faca speculatii pe seama suferintei sale sunt niste prosti".

SE VA ODIHNI PE ALEEA ARTISTILOR. Un merit deosebit il are directorul Teatrului de revista "Constantin Tanase", Alexandru Arsinel, care a luat imediat lagatura cu directorul Cimitirului Bellu, Radu Dumitru, pentru ca legenda muzicii usoare romanesti sa fie inmormantat pe Aleea Artistilor. Un cuvant de lauda si respect trebuie adresat Mirabelei Dauer, care a stat in permanenta langa familia indoliata si care a reusit, in ciuda durerii, sa coordoneze cu tarie toate activitatile legate de inmormantare.

Nu in ultimul rand, noi cei care l-am iubit si stimat pe Dan Spataru trebuie sa multumim echipei de medici condusa de generalul Ion Timaru, de la Spitalul Militar, care a facut eforturi deosebite pentru a ameliora starea sanatatii artistului.

POVESTE DE DRAGOSTE . Cand se afla pe culmile gloriei, Dan Spataru avea sa-si cunoasca sotia, Sida, intr-un turneu al Teatrului Fantasio din Constanta. Idila a inceput destul de anevoios pentru Dan Spataru, in sensul ca insistentele sale repetate de a iesi la restaurant se loveau de refuzul categoric al stralucitoarei balerine. Pana la urma, la incheierea turneului, dupa o luna, frumoasa blonda a acceptat invitatia lui Dan Spataru de a cina impreuna, dar numai in prezenta lui Jean Constantin si a unei prietene de-a ei. In ciuda faptului ca starul acelor ani o asalta cu buchete imense de trandafiri, Sida a avut puterea sa reziste asalturilor lui Dan Spataru. Dupa doua luni, aceasta a primit un telefon, interpretul spunandu-i ca daca se marita cu el se va muta pentru ea la Constanta. Aveau sa se casatoreasca la Starea Civila in 1977, nasi de cununie fiind celebrul Viorel Paunescu. Au impreuna o fiica, Dana, in varsta de 27 de ani, de profesie avocat.

In cursul zilei de ieri au tinut sa ii spuna adio lui Dan Spataru nume mari din show-biz cum ar fi Mihaela Mihai, Cornel Fugaru, Stela Popescu, Doina Spataru. Cabinetul primului ministru Adrian Nastase a trimis o coroana de flori.

BIOGRAFIE

Artistul s-a nascut la 2 octombrie 1939 in comuna Aliman, judetul Constanta. A absolvit, in 1957, Liceul "Nicolae Balcescu" din Medgidia pentru ca in 1963 sa termine Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. In perioada facultatii a fost solist vocal in cadrul "Brigazii Artistice de Agitatie a Studentilor". S-a lansat ca metodist, la Casa de Cultura "Grigore Preoteasa" din Bucuresti. Dupa prima aparitie pe scena Festivalului de la Mamaia, editia din 1966, un an mai tarziu castiga primul sau Disc de Aur pentru un milion de albume vandute. In perioada 1965-1972 este considerat cel mai popular interpret de muzica usoara din Romania. Intre 1970-1971 detine rolul principal in filmul "Cantecele marii", coproductie romano-sovietica. In 1966 primeste Premiul pentru cea mai bogata activitate discografica, acordata de Casa de Discuri Electrecord, unde a inregistrat toate albumele sale. In 2002 este desemnat Cetatean de Onoare al Orasului Medgidia. Vor ramane nemuritoare slagare precum "Te asteapta un om", "Tarancuta, tarancuta", "Drumurile noastre", "Nici o lacrima", "Ale tale", "Se intampla cateodata", "E cea mai simpla din povesti", "Spune unde, spune cine?".

NUMELE LUI SPATARU, SCRIS PE ASFALT

Dan Spataru a fost, inainte de Revolutie, o adevarata mana cereasca pentru organizatorii de spectacole. Multi au facut bani buni pe seama lui. Practic, nici nu mai era nevoie ca numele lui Spataru sa fie afisat, ci doar sa fie scris cu creta pe asfalt ca acesta concerteaza si lumea darama usile si spargea geamurile caselor de cultura. Stefan Banica jr. isi aminteste ca un astfel de organizator nu a avut bani de afise si a scris numele artistului pe cateva pungi de un leu, pe care le-a lipit la poarta stadionului. Rezultatul: stadionul a gemut de oameni, Militia vazandu-se nevoita sa-l scoata pe Dan Spataru din stadion in masinile cu girofar. Un alt amanunt care dovedeste notorietatea acestui interpret de marca s-a intamplat in Timisoara cand, pentru a scapa de dezlantuirea admiratorilor, Dan Spataru, impreuna cu Doru Tufis, s-a refugiat in hotel, urcandu-se in lift. Pentru ca cireasa ca fie pe tort, liftul s-a blocat, cei doi ramanand intre etaje. Mecanicul s-a speriat cand a vazut multimea in hol si a refuzat sa deblocheze liftul, Spataru si Tufis ramanand o ora in cabina.

MODESTIE

"O cariera fantastica, asa cum nu cred ca vreun artist din Romania va mai avea vreodata. In ciuda uriasei popularitati, de care s-a bucurat pana la sfarsitul vietii, Dan Spataru era un om modest, constient de faptul ca celebritatea este trecatoare, singurul lucru important pe lume fiind familia". - Alexandru Arsinel

NOBLETE

"Sunt inmarmurita de disparitia acestui om, care a avut norocul sa fie innobilat de destin cu toate calitatile posibile: artist desavarsit si un caracter exemplar. Romania nu va mai avea prea curand un talent asemenea lui Dan Spataru" - Mirabela Dauer

INCAPATANAT

"Dupa Revolutie am mers in multe turnee, in Canada si SUA, impreuna cu Dan Spataru. Se intampla ceva fantastic: toti sasii plecati din Romania, de prin anii ’70, se inghesuiau sa-l atinga sau sa-i ia un autograf lui Dan Spataru. Un barbat cum rar intalnesti nu l-ai fi auzit vreodata plangandu-se ca il doare ceva sau ca-l nemultumeste vreun lucru. Era un lipovean mandru si incapatanat, un barbat de-o frumusete si prestanta cum rar mi-a fost dat sa intalnesc. Disparitia lui imi provoaca lacrimi si tristete, restul nici nu mai conteaza. Odihneasca-se in pace!" - Maria Dragomiroiu

JOS PALARIA

"Dan Spataru a inregistrat toate albumele la Electrecord. De la portar si pana la inginerul de sunet, absolut toti isi scoteau palaria in fata lui si se simteau onorati cand le strangea mana. Avea o usurinta formidabila atunci cand inregistra in studio, nefiind nevoie ca orchestra sa reia melodiile. Un artist desavarsit si de aceea e atat de dureros cand astfel de oameni pleaca dintre noi. Sper ca iubitorii muzicii sa-l pastreze vesnic intr-un colt al inimii lor" - Cornelia Andreescu, directoarea Casei de Discuri Electrecord

SFARSITUL

Dupa ce a fost nevoie sa i se administreze mai multe calmante, Sida Spataru ne-a povestit un moment cutremurator, ce parca a prevestit aceasta tragedie. Desi nu a banuit nici o clipa ca este bolnav, totusi, in urma cu o saptamana, Dan Spataru a presimtit ca in curand, calatoria sa pamanteana se apropie de sfarsit. Cu zambetul pe buze, parca pentru a sfida ultimele clipe, si-a intrebat sotia pe un ton retoric daca la inmormantarea sa oamenii vor veni in numar mare, asa cum o faceau la spectacolele sale. Sida Spataru i-a intors zambetul spunandu-i ca artistii mari nu mor niciodata.

IN MEMORIAM - galerie foto
×
Subiecte în articol: eveniment spătaru dan