x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DE 3 SĂPTĂMĂNI LA BURSĂ - Carnagiu de 11 miliarde €

DE 3 SĂPTĂMĂNI LA BURSĂ - Carnagiu de 11 miliarde €

11 Oct 2008   •   00:00
DE 3 SĂPTĂMĂNI LA BURSĂ - Carnagiu de 11 miliarde €
Sursa foto: Mihai Barbu/

CRONICA UNEI CRIZE  ANUNŢATE
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a resimţit din plin criza financiară mondială: 10,22 miliarde de euro pierderi din capitalizarea bursieră, o zi de suspendare a tranzacţionării şi punctul culminant ieri, când bursa nici nu s-a mai deschis.



CRONICA UNEI CRIZE  ANUNŢATE
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a resimţit din plin criza financiară mondială: 10,22 miliarde de euro pierderi din capitalizarea bursieră, o zi de suspendare a tranzacţionării şi punctul culminant ieri, când bursa nici nu s-a mai deschis.

Dacă la 15 septembrie, ziua celui mai mare faliment din istoria SUA, BVB avea o capitalizare de 26,075 miliarde de euro, la data de 9 septembrie capitalizarea a ajuns la 18,547 miliarde de euro. La care s-a adăugat o pagubă de 2,2 mi­liarde de euro ieri, când s-a vândut cu uşile închise, iar majoritatea titlurilor au pierdut 14%-15%. În numai trei săptămâni, in­ves­titorii au pierdut 40% din averea şi aşa zguduită în acest an. Indicele BET–C, care urmăreşte toate companiile listate la bursă, a scăzut abrupt în această perioadă, de la 3.645,46 puncte până la 2.405,24 puncte ieri. Piaţa RASDAQ a pierdut şi ea 750 mili­oane de euro în acest interval. Per total, de la începutul anului BVB a pierdut 63,91% din valoarea sa, ca într-o ţară bana­nie­ră şi dublu faţă de bursele occidentale, în vreme ce Societăţile de Investiţii Financiare au pierdut de la prima tranzacţionare din acest an 80,68%, mai mult de 3 sferturi din valoare.

Praf în ochi
Mai mult, anumite titluri au plonjat până la fundul sacului, ajungând dincolo de valoarea nominală a acţiunilor. Una dintre acestea este Impact, unde un fond al Lehman Brothers era acţionar minoritar. Impact are valoarea nominală de 0,1 lei pe acţiune, în timp ce ieri se tranzacţiona cu 0,05 lei. Alte companii aflate sub valoarea nominală sunt Energopetrol (2,1 lei la tranzacţionare faţă de 2,5 valoare), Amonil (0,02 lei la vânzare faţă de valoarea nominală de 0,1 lei), Armătura (0,25 faţă de 0,5 lei), Bermas (0,62 faţă de 0,7 lei), Electrocontact (0,04 lei pe titlu comparativ cu 0,1 lei).

Măsurile de sprijin pentru piaţa de capital luate de Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-au dovedit praf în ochi, iar companiile şi investitorii au pierdut pe linie. Ultimii au vrut să scape de acţiunile la SIF-uri ca de ciumă, îndicele BET-FI, care le urmăreşte evoluţia, scăzând cu 50%, de la 30.191 puncte în 15 septembrie la 15.200 la data de 9 octombrie.

Bursa, oprită

Miercuri, 8 octombrie, Bursa şi-a suspendat pentru prima dată tranzacţiile de la începutul furtunii economice mondiale, în ton cu alte burse occidentale, iar operaţiunile n-au fost reluate toată ziua. La reluarea tranzacţiilor joi, Bursa a îmbolnăvit de inimă acţionarii, fluctuând într-un ritm sălbatic, pentru ca în final să termine tot pe minus, cu 0,82%. Cele mai ciopârţite au fost tot SIF-urile. Dacă în prima jumătate de oră erau pe roşu cu 3%, situaţia s-a inversat până la plus 5%. După care totul s-a schimbat cu 180 de grade în degringolada generală, care a dus la un minus de 11,88%. Finalul şedinţei a dus la recuperarea unei treimi din acest procent, astfel că SIF-urile au închis "doar" cu un minus de 7,43%

Tranzacţii în orb
Ieri, investitorii au realizat tranzacţii în orb după ce, într-o măsură fără precedent, Consiliul Bursei a hotărât ca aceasta să nu se deschidă, ci să se menţină în starea de predeschidere până la final. Astfel, brokerii au putut introduce ordine de cumpărare sau vânzare, dar transferurile nu s-au putut realiza decât la finalul şedinţei. Pieţele de obligaţiuni şi titluri de stat au avut un program obişnuit. "Preţurile potenţiale erau în scădere, iar decizia de prelungire a intervalului de predeschidere a fost cea mai bună măsură, întrucât investitorii vor putea să ia decizii pe tot parcursul zilei, în funcţie de preţurile potenţiale", a precizat Stere Farmache, directorul general al BVB.

Măsura a venit pentru a proteja investitorii de propria lor panică, după ce, joi seara, bursele occidentale au închis pe minus cu 2-3%, deşi în timpul zilei erau pe plus cu aceleaşi procente. Contagiunea a ajuns apoi în SUA, unde bursele au terminat cu un neverosimil 7%, iar apoi unda de şoc s-a extins la cele din Asia şi Europa Occidentală, care au pierdut între 8 şi 10%.

×
Subiecte în articol: special pierdut