x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce nu vin multe investitii straine

De ce nu vin multe investitii straine

12 Feb 2004   •   00:00

Bacsisurile si impozitele mari fac oamenii de afaceri sa ocoleasca Romania.

Oamenii de afaceri straini se plang de modificarea prea deasa a legislatiei, birocratie si corupt In plus, solicita modificarea Codului Muncii a Codului Fiscal.
IOHANNA ONACA
FLORINA ZAINESCU

Potrivit lui Jean-Pierre Vigroux, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), exista unele prevederi ale Codului Muncii si Codului Fiscal care dauneaza mediului de afaceri. Acesta a solicitat Guvernului sa modifice 6 din cele 300 de articole ale Codului Muncii si eliminarea Fondului de Garantare pentru plata creantelor salariale. Totodata, investitorii straini sunt nemultumiti de faptul ca angajatii romani nu au voie sa depaseasca o medie de 48 de ore de lucru pe saptamana (medie anuala).

Cea mai mare durere
Oamenii de afaceri straini au mai cerut simplificarea procedurilor de concediere a salariatilor si eliminarea discrimina rilor la plata impozitelor. Luna trecuta, CIS a propus Guvernului sa elaboreze impreuna cu comunitatea oamenilor de afaceri un plan de reducere a arieratelor. Ulterior, premierul Nastase a declarat ca este dispus sa medieze modificarea unor prevederi ale noului Cod al Muncii.
Intr-un document facut public anul trecut, strainii care fac afaceri in Romania au cerut guvernului sa nu mai stearga datoriile firmelor de stat pe banda rulanta, intrucat aceste masuri sunt anticoncurentiale. Consiliul mai propunea lichidarea oricarei companii care are arierate neachitate catre buget mai vechi de 36 de luni.
Pe langa coruptia la nivel inalt, investitorii straini se plang si de coruptia "marunta", de care ne lovim la orice pas. "Cultul bacsisului inrautateste imaginea tarii in ochii investitorilor straini", declara recent Jean-Pierre Vigroux, presedintele CIS.
La randul sau, Anca Harasim, directorul executiv al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), ne-a declarat ca cei pe care ii reprezinta sunt nemultumiti de nivelul inalt al taxelor, de saptamana de lucru sub 48 de ore si de greutatile care apar in cazul concedierii unui angajat incompetent.
Noul Cod al Muncii prevede, printre altele, obligativitatea angajatorului ca atunci cand concediaza pe cineva sa obtina avizul sindicatului din unitate. In plus, atunci cand se realizeaza concedieri colective, patronul este obligat sa asigure recalificarea angajatului sau sa-l sprijine in obtinerea unui nou loc de munca.

Olanda -1,8 miliarde USD
anda Olanda este primul investitor strain in Romania, cu 17,93% din totalul investitiilor straine directe. Afaceristii din Olanda au deschis 1.743 de societati comerciale, capitalul social subscris al acestora ridica ndu-se la circa 1,8 miliarde de dolari. Printre cele mai mari grupuri olandeze prezente pe plaiurile mioritice se numara ING, Philips, Unilever, Stork Fokker sau Shell. Dar foarte multi dintre investitorii olandezi sunt, de fapt, firme franceze, italiene, canadiene sau americane.
Datorita unor beneficii de natura financiara si legislativa, sunt oameni de afaceri care prefera sa-si inregistreze firmele ca fiind rezidente in Olanda, si nu in tara lor de origine. Un exemplu in acest sens este societatea Italsofa Romania, care trece drept investitie olandeza, firma actionarului italian fiind inregistrata in Olanda.

Germania - 890 milioane USD
Germania Dupa nivelul capitalului social subscris la societatile comerciale, in valoare de 890 milioane de dolari, investitorii germani ocupa locul al treilea. Numarul societatilor cu capital german inmatriculate in Romania depasea, la sfarsitul anului trecut, cifra de 10.900, Germania fiind a doua tara, dupa Italia, cu cele mai multe firme inregistrate in Romania. Statisticile arata ca cel mai bun an pentru investitorii din Germania a fost 1994, cand in Romania au fost infiintate peste 1.600 de societati comerciale cu participare nemteasca.
Investitorii s-au orientat catre sectorul industrial, unde sunt inmatriculate 23% dintre societatile cu capital german. Alte domenii sunt comertul cu ridicata (22% dintre firme), comertul cu amanuntul (17%), serviciile profesionale (16%), transporturi (7%). Companiile germane cele mai importante sunt Holcim, Continental Automotive Products, Praktiker, Linde Gaz si Mondial SA.

Franta - 846 milioane euro
Franta este al doilea investitor strain in Romania, cu 10% din totalul investitiilor straine directe (circa 846 milioane de euro). Conform estimarilor Misiunii Economice Franceze la Bucuresti, afaceristii din Hexagon se lupta pentru primul loc cu firmele din Olanda, investind circa 1,5 miliarde de euro in cumpararea sau infiintarea de intreprinderi. Cele mai multe firme franceze vizeaza direct piata bunurilor de consum (Danone, Carrefour, Cora, Bricostore). Dupa venirea in Romania, principalele grupuri franceze au investit sume importante: Orange - 800 milioane de euro, BRD Societe-Generale - 350 milioane de euro; Lafarge Romcim - 320 milioane de euro; Renault-Dacia - 365 milioane de euro; Vivendi-Environnement - 89,5 milioane de euro; Carrefour - 80 milioane de euro; Alcatel - 40,4 milioane de euro; Danone - 25 milioane de euro; Alstom Transport - 8,2 milioane euro.

SUA - 704 milioane USD
SUA Statele Unite au investit in diverse societati romanesti peste 704 milioane dolari Domeniile considerate banoase de americani sunt variate: industria IT & C, cosmetice, industria farmaceutica. Cele mai cunoscute companii sunt Coca-Cola, McDonald’s, Marriott Grand Hotel, Hilton, Kraft Foods, Xerox, Hewlett Packard, HBO sau Colgate- Palmolive.

CONTINUARE: Mai multi bani pentru ceilalti candidati

×
Subiecte în articol: special romania milioane