x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce te-ai dus, copilul meu?

De ce te-ai dus, copilul meu?

13 Mar 2004   •   00:00

Nu exista pe lume durere mai mare decat cea a mamei care-si ingroapa copilul. Asupra familiei Sfetcu, din Alexandria, vestea mortii fetei lor, la Madrid, a cazut ca un trasnet. Atentatul a prins sub aripa mortii sapte familii de romani. Ample relatari despre evenimentele derulate in Spania si efectul lor in Romania cititi in paginile alocate megaatentatului din 11 martie.

Paula Mihaela Sfetcu din Alexandria a plecat in Spania in urma cu noua luni, pentru a-si strange bani pentru casa. Livia Bogdan din Ramnicu Sarat era in Spania de doi ani si locuia impreuna cu parintii si fratii ei. Amandoua fetele au fost ucise in atentatele din Madrid.

Ceilalti trei copii ai ei n-au vrut sa-i spuna ca a murit, de teama ca Ileana nu va putea suporta vestea. Da, Paula, copila ei si sora lor, plecata in Spania la munca pentru a sustine financiar familia numeroasa si saraca, a fost una din victimele atentatului de la Madrid. Ei, ceilalti trei, au aflat inaintea mamei, dar tragicul adevar nu ii putea fi ascuns femeii. Ileana, mama, simtea moartea Paulei in vocile lor, in sunetul pasilor lor pe covorul din sufragerie. Intr-un tarziu, i-au spus. Dupa cateva secunde de tacere in spatele careia se ascundea imensa speranta intr-un miracol, femeia n-a mai putut nega cruntul adevar. "Paulaaa, fetita mea, viata mea..." Ileana cade pe canapea. "Vreau sa mor... nu mai vreau sa traiesc fara ea!" Durerea ii paralizeaza simturile si din ochi izbucnesc toate lacrimile pe care Ileana nu le-a plans vreodata. "Oooooff, fetisoara mea, floarea mea... cum a plecat ea sa munceasca si acum a ajuns intre patru scanduri! Nu gandesc ca floarea mea, copilul meu sa vina acasa mort..."

Intrebari catre Dumnezeu

Cerasela, cel mai mare copil al Ilenei, ii aduce un pahar cu apa cu zahar. Ileana este cardiaca si copiii se tem sa nu o piarda si pe ea. "Lasa, mama, ca poate...", dar cuvintele raman suspendate. Nu mai exista "poate". Viata Paulei s-a terminat la 27 de ani. Cei trei frati ai sai si mama sa n-au aflat inca ce se va intampla cu trupul Paulei. Oare il vor trimite de acolo in Romania? Cand? "Cum s-ongrop acolo, cum sa ma duc eu la ea acolo, s-o vad in pamantul ala strain?" Dupa o vreme, lacrimile sunt epuizate, dar raman strigatele care se ascund in toate ungherele camerei, fata schimonosita de dragostea pustiita, mainile impreunate si intrebarile fara raspuns adresate lui Dumnezeu. "Doamne, daca existi, de ce ai lasat sa se intample asa ceva? De ce, Doamne, ii lovesti tot pe cei saraci si cinstiti? Ca ea muncea la trei familii ca menajera si avea grija si de doi gemeni, avea mainile jupuite de munca, dar era fericita, ca avea bani sa-l tina pe fratele ei la facultate, imi putea trimite bani de medicamente, sa nu mor... S-a dus la munca acolo, a zis ca ea e tanara si are putere sa ne ajute..."

Sprijin pentru toata familia

Cere poze cu fiica ei pentru a arata cat era de frumoasa. Inca un pahar cu apa cu zahar. Rudele si vecinii incearca sa o tempereze. Femeii i s-a facut rau si zaharul din casa s-a terminat. "Du-te si cauta niste zahar, ca nu mai e!" Un baiat o zbugheste pe usa si se intoarce dupa 5 minute cu o punga intreaga.

Absolventa de scoala postliceala sanitara, Paula Mihaela Sfetcu, din Alexandria, a plecat la munca in Spania, impreuna cu prietenul ei, in iunie 2003. Muncea pe branci ca sa-si scoata familia din saracie. Nici mama si nici tatal ei nu au un loc de munca, are o sora eleva, un frate student si o alta sora, mai mare. Cea care a vorbit ultima cu Paula a fost Dana, sora ei mai mica.
( TATIANA DABIJA, CRISTIAN PETRU )

Livia Bogdan a disparut in atentat

Cele patru atentate petrecute la Madrid, in dimineata zilei de joi, au pus pe jar multe familii de buzoieni ale caror rude locuiesc in Spania. Intr-o familie din Ramnicu-Valcea s-a instalat insa o disperare crunta. Livia Bogdan, plecata in Spania in urma cu doi ani, a disparut in atentat. Familia este disperata ca "inca nu i-au gasit ramasitele", a declarat sora geamana a victimei, Nutica, aflata de asemenea in capitala Spaniei, la lucru. Alaturi de Livia, in Spania se aflau tatal, mama, fratele sau - Liviu Daniel cu sotia si copilul si Nutica, sora geamana, cu fiica sa. "Suntem disperati! Nu o gasim pe Livia! Am pierdut-o! Venim acasa, curand, vai de capul nostru, ca mare blestem ne-a lovit!", s-a plans la telefon sora Liviei, catre fostul sot, Ionel Sandu, care a ramas impietrit la aflarea vestii. Si-a sunat fosta sotie pentru a se asigura ca ea si fetita sunt bine. Apartamentul familiei Bogdan, din Ramnicu Sarat, este lasat in grija unei vecine, Mariana Moldoveanu, care si ea si-a manifestat durerea, spunandu-ne ca a avut, cu o noapte in urma, vise premonitorii. Responsabilul cu relatiile cu presa de la Ambasada Romaniei din Madrid ne-a comunicat aseara ca "Livia Bogdan figureaza pe lista romanilor implicati in accidentele provocate de atentatele de la Madrid, insa nu se afla pe lista ranitilor. Nu putem insa confirma decesul, pentru ca lista mortilor nu este inca definitivata".

Printre cei 80 de romani internati in spitalele spaniole se afla si buzoianul Valentin Fatu. Barbatul este internat la Spitalul San Carlos. (Nina Neagu)

"A fost haos total"

Sidonica Popa a coborat dintr-unul dintre trenurile mortii cu doar cateva minute inainte de explozie. "Ma aflam intr-unul dintre trenurile in care au fost puse doua bombe. Norocul meu a fost ca am coborat inainte de a exploda. A fost un haos total, a fost ceva de nedescris, ceva ce nu va puteti imagina", a declarat romanca pentru BBC.

Femeia care a fost la un pas de moarte a spus ca foarte putine persoane coborasera din tren in Gara Atocha inainte de deflagratie. "In Atocha, in interiorul garii, au fost doua explozii pe care le-am auzit eu. Ziarele spun ca trei, dar eu am auzit numai doua. In primul moment, cred ca nimeni nu si-a imaginat ca poate fi o bomba, toti au crezut ca s-a intamplat cu totul altceva, dar cand totul a inceput sa tremure in jurul nostru, cand efectiv zgomotul exploziei ne-a asurzit si fumul iesea din al doilea vagon al trenului, toata lumea a inceput sa fuga, sa tipe, se calcau in picioare", si-a amintit Sidonica Popa momentele de cosmar prin care a trecut joi dimineata. Ea calatorea cu trenul distrus de mai bine de un an. Si nu era singurul cetatean roman care folosea ruta aceasta: "Spre nenorocul nostru, cred ca al romanilor, calatorim foarte multi cu acest tren. Suntem foarte multi romani in zona Madridului, multi extranjeri, asa cum ne numesc ei, straini, si cred ca mai bine de jumatate din oamenii care calatoreau cu trenul erau de alte nationalitati, nu spanioli.

CONTINUARE: Europa in stare de alerta

×
Subiecte în articol: eveniment Spania sora