ÎNCĂ AMENINŢĂ ● Norii pleacă spre est, dar tot mai ameninţă cu rîurile umflate
După ce-au furat două vieţi şi au distrus sute de gospodării, ploile se
mută peste graniţă, dar pericolul se menţine din cauza rîurilor.
Avertizarea hidrologică de cod roşu se menţine pînă astăzi, după ora
16:00.
ÎNCĂ AMENINŢĂ ● Norii pleacă spre est, dar tot mai ameninţă cu rîurile umflate
După ce-au furat două vieţi şi au distrus sute de gospodării, ploile se mută peste graniţă, dar pericolul se menţine din cauza rîurilor. Avertizarea hidrologică de cod roşu se menţine pînă astăzi, după ora 16:00.
Urcaţi pe acoperişurile caselor şi în poduri, oamenii au privit cu disperare în ultimele zile apele furioase care le-au distrus unora munca de-o viaţă, iar altora, micile agoniseli de la ultima inundaţie. Mulţi au refuzat să fie evacuaţi de autorităţi, sperînd că-şi mai pot salva gospodăriile. Ca într-un nemilos război cu natura dezlănţuită, capii de familie şi-au trimis copiii, soţiile şi bătrînii la adăpost, încercînd să lupte împotriva apei. Vestea bună pe care ne-a dat-o ieri Administraţia Naţională de Meteorologie a fost că urgia va înceta, cel mai probabil, mîine. Ciclonul retrograd care a dus la producerea inundaţiilor este în deplasare către est şi va înceta să afecteze România începînd de mîine, chiar dacă în următorul interval vremea va fi în general instabilă.
PAGUBE. Numărul localităţilor inundate din judeţul Suceava a crescut ieri la 76, iar pericolul încă mai ameninţă nordul ţării, chiar dacă ploile se mută peste graniţa de est. Apele au acoperit şi comuna Frătăuţii Noi, distrugînd 207 gospodării, 200 de fîntîni şi drumurile de acces, astfel încît zeci de oameni au rămas izolaţi. În aceeaşi situaţie a fost şi localitatea Vultureşti, după ce s-a rupt barajul Hreasca. De asemenea, mai multe localităţi sucevene sînt în pericol, după ce s-a rupt barajul de la Horodnic din cauza debitului foarte mare al apei. Autorităţile au reuşit să salveze 120 de persoane care rămăseseră izolate din cauza apelor şi au evacuat 21 de turişti şi 70 de copii dintr-o tabără şi o femeie gravidă, care rămăsese izolată într-o casă înconjurată de ape la Vicovu de Sus. Debitul rîului Siret a atins punctul maxim în dreptul municipiului Paşcani vineri noapte, în jurul orei 2:00, de aproximativ 1.600 metri cubi pe secundă, de peste trei ori mai mult decît în mod obişnuit. Apele rîului au inundat mai multe gospodării din comuna ieşeană Lepezi în noaptea de vineri spre sîmbătă, existînd în continuare riscul producerii unei viituri. Şi în judeţul Botoşani, în localitatea Baranca, au fost evacuate peste o sută de persoane din cauza inundaţiilor. În Maramureş au fost distruse de furia apelor peste 60 de gospodării, la Borşa, Leordina şi Rozavlea.
COD ROŞU HIDROLOGIC. Pericolul s-a mutat de ieri pe rîul Prut şi pe afluenţii lui, care ameninţă întreaga Moldovă. Administraţia Naţională Apele Romîne (ANAR) a anunţat ieri menţinerea avertizării hidrologice de cod roşu pînă astăzi, după ora 16:00, pentru rîul Prut, extinzîndu-se pe Siret în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ. În respectivele bazine hidrografice se înregistrează creşteri importante de debite, nivelul apelor depăşind cotele de pericol. De asemenea, se menţine avertizarea de cod portocaliu pentru rîul Siret şi pentru rîurile din bazinele Vişeu, Iza, Tisa, Moldova, Jijia, Băseu, Bahlui, care vor afecta judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Bacău. Se menţine şi avertizarea de cod galben pe rîurile Someşul Mare, pe cursul inferior al rîului Moldova, pe cursul superior al rîului Bistriţa, pe rîul Bîrlad şi pe cursurile inferioare ale Jijiei şi Bahluiului din judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Iaşi şi Vaslui. Pericolul constă în posibilitatea de creştere rapidă a debitelor şi a nivelului apei. ANAR mai avertizează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai rîurilor. În acelaşi timp s-a transmis ieri o atenţionare meteorologică de cod galben către prefecturile judeţelor Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Maramureş, Neamţ, Suceava. Atenţionarea prelungindu-se pentru judeţele Suceava, Botoşani, Maramureş şi zona de munte a judeţelor Neamţ şi Bistriţa-Năsăud. Conform ANM, ploile vor mai afecta astăzi judeţele din jumătatea de nord a Moldovei, ajungînd la 20-25 de litri pe metru pătrat. În zonele afectate de inundaţii s-au deplasat ieri mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor, printre care şi ministrul Mediului, Attila Korodi, şi preşedintele Traian Băsescu.
DRUMURI IMPRACTICABILE. DN 17 A era blocat de vineri din cauza ruperii unui pod. Localităţile Putna şi Straja au fost complet izolate după ce a fost complet distrus un pod din Putna. Ieri, la ora 12:15, în judeţul Suceava s-a întrerupt circulaţia rutieră şi pe DN 2K, pe raza localităţii Arbore, din cauza ruperii podului. Tot un pod avariat a întrerupt circulaţia şi pe DN 2E, în zona Clit. Traficul rutier este deviat pe DN 2 Siret – Suceava şi pe DN 17 Suceava – Gura Humorului. De asemenea, DN 17A rămîne închis din cauza avarierii podului de la Marginea.
Citește pe Antena3.ro