x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De vazut - Colectia de muzee

De vazut - Colectia de muzee

de Irina Munteanu    |    10 Feb 2007   •   00:00

Daca la capitolele "Strazi" si "Hoteluri", Sibiul sta rau, in ceea ce priveste muzeele, lucrurile sunt un pic altfel. In oras, gratie baronului Brukenthal, care a guvernat Transilvania in secolul al XVIII-lea, exista un muzeu de arta renumit. Mai sunt si alte muzee de vizitat, asa ca in primele trei zile turistul nu se plictiseste.

Victor Stroe/JURNALUL NATIONAL
CARTE DE VIZITa. Muzeologul olandez Bernet Kempers crede despre Muzeul ASTRA ca este „cel mai frumos muzeu n aer liber din Europa"

Daca la capitolele "Strazi" si "Hoteluri", Sibiul sta rau, in ceea ce priveste muzeele, lucrurile sunt un pic altfel. In oras, gratie baronului Brukenthal, care a guvernat Transilvania in secolul al XVIII-lea, exista un muzeu de arta renumit. Mai sunt si alte muzee de vizitat, asa ca in primele trei zile turistul nu se plictiseste.

In cladirea proaspat renovata din Piata Mica, amatorul de alchimie si de chimie gaseste retorte, prese de zdrobit ierburi, recipiente cu inscriptii gotice. In Muzeul Farmaciei, flacoanele batrane de secole pastreaza urme de belladona sau de bismut si vorbesc despre inceputurile artei prepararii leacurilor in Transilvania. A treia farmacie in ordine cronologica din Sibiu a functionat aici; in anul 1600, locuitorii orasului isi cumparau doctoriile de la firma "La Ursul Negru". Mobilierul primei incaperi, oficina, a fost executat la Viena in 1902 si a apartinut fostei farmacii sibiene "La Vulturul Negru". Se afla aici adunate borcanase din lemn, portelan, sticla, cristal, faianta, mojare din bronz si fonta, balante si greutati farmaceutice in sistem vienez.

Cel mai vechi obiect al colectiei e un mojar din bronz, datat 1597. Intr-o alta incapere, vizitatorul gaseste truse chirurgicale, microscoape, scarificatoare si tavite renale. Exponatele din laborator iti pot sugera drumul parcurs de o planta din momentul in care a fost culeasa pana in cel in care a devenit medicament: masini pentru zdrobirea, macinarea si pulverizarea materiilor prime, mojare, filtre, distilatoare, balante, tot felul de recipiente.

Victor Stroe/JURNALUL NATIONAL
INTERES. Brukenthalul este cautat de turisti mai ales datorita pinacotecii

PRIMUL HOMEOPAT. De pe un perete, portretul lui Samuel Hahnemann priveste spre colectia homeopatica, ce cuprinde peste 2.900 de piese preluate de la farmacia sibiana "La Ingerul". "Hahnemann, parintele homeopatiei, a trait la Sibiu timp de un an si jumatate, in perioada guvernarii baronului Brukenthal. Se apreciaza ca in aceasta perioada el a avut posibilitatea de a cunoaste aspecte ale medicatiei populare practicate in Transilvania, ceea ce a contribuit la inspirarea noii sale doctrine", spune Minodora Ban, custodele muzeului. Hahnemann a fost angajat de Brukenthal, devenind primul bibliotecar care s-a ocupat de cartile baronului, incepand cu 1777, timp de un an si jumatate.

RENUMITA PINACOTECA. Muzeul ce poarta numele fostului guvernator al Transilvaniei din timpul iluminismului e unul dintre cei mai importanti piloni ai Sibiului cultural. A fost deschis publicului la 25 februarie 1817, dupa ce, in 1788, fusese inaugurat ca locuinta oficiala a guvernatorului. Fatada pastreaza blazonul familiei, iar in interior se gasesc numeroase obiecte originale apartinand familiei Brukenthal. Pot fi vazute aici gravuri din secolele XV-XVIII, printre care unele semnate de Albrecht Dürer, Marcantonio Raimondi, Hendrick Goltzius, Agostino Carracci, J. Callot, G.B. Tiepolo, Piranesi. Colectia de carti, ce cuprinde peste 280.000 de volume, dintre care 381 incunabule, este accesibila doar pentru cercetatori si studenti. Muzeul insa a devenit faimos mai ales datorita pinacotecii. Aici pot fi admirate lucrari de Jan van Eyck, Antonello da Messina, Tizian, Alessandro Magnasco, Martin Meytens, Hans Schwab von Wertinger, Hans von Aachen.

De Muzeul National sibian apartin, pe langa Palatul Brukenthal, si Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare si Casa Artelor.

MUZEUL LOCOMOTIVELOR CU ABURI
Victor Stroe/JURNALUL NATIONAL
CALATORIE IN TRECUT. La Muzeul Locomotivelor cu Aburi pot fi admirate 38 de exponate, construite in mai multe tari europene
Daca stii ca exista si esti indragostit de locomotivele cu aburi, ca acelea din filmele ce evoca inceputul de secol al XX-lea, si daca ai rabdare sa cauti pe stradutele ce ajung spre triajul Garii Sibiu, poti sa vizitezi Muzeul Locomotivelor cu Abur. Cea mai veche exponata, o locomotiva construita in 1890, poarta numele de "Murgeni" si a tras vagoane de calatori si de marfuri prin Moldova. A fost retrasa de pe caile ferate de abia in 1971, cand a ajuns la Muzeul CFR Bucuresti. Cea mai tanara piesa a muzeului sibian a fost construita in 1949, la Uzinele 23 August (foste Malaxa), si era destinata transportului pe cai ferate inguste si forestiere. Locomotiva 764.157 a fost retrasa definitiv din circulatie in 1994, iar in 1998 a ajuns la muzeul din Sibiu. Muzeul Locomotivelor cu Abur a fost inaugurat la 23 august 1994, cu ocazia centenarului Caii Ferate Sibiu - Cisnadie. Acum pot fi admirate aici 38 de exponate, construite intre anii 1885 si 1958 in Romania, SUA, Polonia, Suedia, Cehoslovacia, Austria, Belgia, Germania si Ungaria.

ASTRA
La patru kilometri de Sibiu, pe drumul ce duce spre Rasinari, se afla Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra, denumit de muzeologul olandez Bernet Kempers "cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa". Pe un spatiu imens, de 96 ha, strabatut de zece kilometri de alei, vizitatorul poate sa vada case de locuit aduse din diferite zone ale tarii, cu interioarele traditionale pastrate in forma intacta. Nu lipsesc nici diverse ateliere mestesugaresti si instalatii precum joagare, ateliere de dulgherit, un steamp aurifer, un cuptor de stins var, ateliere de fierarit si olarit si tot felul de mori (de mana, plutitoare, de vant, cu tractiune animala). Pe langa aceasta expozitie permanenta, care are drept tema lumea de ieri a satului romanesc, se afla in acest spatiu si o alta, de sculpturi moderne in lemn, realizate de artisti romani si straini, inspirate din universul satului traditional.
In patrimoniul muzeului se afla 340 de constructii originale si peste 35.240 de obiecte. Turistul obosit dupa ce a vizitat muzeul se poate odihni la Hanul Rustic, construit in 1922 si adus din judetul Harghita, unde a functionat ca atare pana in 1958.
×
Subiecte în articol: special muzeul