x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decont pentru bătut nevasta: 8 ani de pușcărie și 20.000 de euro

Decont pentru bătut nevasta: 8 ani de pușcărie și 20.000 de euro

de Carmina Pricopie    |    28 Ian 2022   •   07:25
Decont pentru bătut nevasta: 8 ani de pușcărie și 20.000 de euro

În mai puțin de un an, un bărbat din Giurgiu a fost reținut, arestat, trimis în judecată și condamnat pe fond și în apel, pentru că și-a torturat în bătaie nevasta.

Femeia avea ordin de protecție provizoriu împotriva abuzatorului. O hârtie care nu a ajutat-o cu nimic. Orbit de gelozie, soțul a schilodit-o cu o bară metalică în fața blocului, sub ochii mai multor martori. 130-140 de zile de îngrijiri medicale, a fost concluzia medicilor legiști. 

20.02.2021 – ordinul de protecție

Pe 20 februarie 2021, polițiștii din orașul Giurgiu au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru 5 zile, împotriva lui Dan Simion Pestrița. Ordinul fusese cerut de soția bărbatului, acesta din urmă fiind obligat să nu se apropie de femeie la o distanță mai mică de 100 de metri și să părăsească temporar domiciliul conjugal. Până la prelungirea acestui ordin, de către o instanță de judecată, ordinul de protecție emis de către polițiști a fost confirmat de Parchet și a intrat în vigoare la ora 12.00, urmând să expire pe 25 februarie 2021, la aceeași oră. „La emiterea ordinului de protecție provizoriu, organul de poliție și-a întemeiat aprecierea pe datele ce au rezultat din sesizarea victimei prin apel la numărul unic de urgențe 112, coroborate cu cele din formularul de evaluare, din care a reieșit că există o stare de temere a persoanei vătămate”, descrie judecătorul în motivarea deciziei nr. 2160/2021, a Judecătoriei Giurgiu. 

24.02.2021 – a schilodit-o cu o bară metalică

4 zile mai târziu, Dan Simion Pestrița și-a urmărit soția printre blocuri. Femeia înregistrase actele de divorț la Judecătoria Giurgiu de pe 12 noiembrie 2020. Dar, din cauza pandemiei, încă nu se judecase niciun termen. Din gelozie, în seara de 24 februarie 2021, bărbatul „(...) a abordat-o pe persoana vătămată, soția sa, deși cunoștea că împotriva sa fusese emis un ordin de protecție provizoriu, i-a adresat amenințări și jigniri și a lovit-o cu pumnul în zona feței, ulterior aplicându-i mai multe lovituri cu o bară metalică în zona membrelor inferioare, cauzându-i mai multe leziuni ce au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale”, explică procurorul de caz în rechizitoriul în care bărbatul a fost trimis în judecată pentru violență în familie. Doi martori au văzut cum femeia a fost bătută. A fost schilodită cu ranga și cu ordinul de protecție în buzunar. Unul dintre martori chiar a sunat la 112. La fața locului, polițiștii au găsit o pată de sânge de mărimea unei palme, ranga și pe victimă. Femeia, cu picioarele rupte și în stare de șoc, a fost transportată la spital.

25.02.2021

A doua zi, bărbatul a fost reținut pentru violență în familie.

26.02.2021

Pe 26 februarie 2021, Dan Simion Pestrița a fost arestat de un judecător de drepturi și libertăți de la Judecătoria Giurgiu. 

15.04.2021

O lună și jumătate mai târziu, agresorul a fost trimis în judecată, pentru violență în familie și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu: „În faza de urmărire penală, persoana vătămată a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 50.000 de euro, această sumă reprezentând daunele morale, tratamentul și recuperarea medicală pe care aceasta le va avea de făcut, precum și suma de 63 de lei, contravaloarea expertizei medico-legale pe care a achitat-o personal”. Cât despre „istoricul” giurgiuveanului,  „Analizând fișa de cazier judiciar, se arată că faptele sunt săvârșite în stare de recidivă postexecutorie, inculpatul fiind condamnat în trecut pentru fapte de natură penală și liberat la termen în data de 23.10.2019, sens în care denotă o perseverență infracțională, prin aceea că a continuat să săvârșească infracțiuni”, precizează procurorul în rechizitoriu. În același document, procurorul arată că individul mai era cercetat într-un dosar penal, în care și fusese arestat în 2020, pentru furt calificat.

22.06.2021 – se pronunță divorțul

Deși femeia înregistrase actele de divorț la Judecătoria Giurgiu chiar din noiembrie 2020, după 4 luni de căsnicie, primul termen a fost stabilit abia pe 1 aprilie 2021, care nu s-a putut judeca, pentru că pârâtul era arestat. La al patrulea termen, s-a pronunțat divorțul. Un magistrat de la Judecătoria Giurgiu a desfăcut căsătoria celor doi, din culpa exclusivă a pârâtului. Cu toate că era arestat, bărbatul a făcut contestație la decizia de desfacere a mariajului.

28.10.2021 – prima condamnare pe fond

La 6 luni de la trimiterea în judecată, Dan Simion Pestrița a fost condamnat, în stare de arest, la 8 ani de închisoare pentru violență în familie și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu. Judecătorul îi acordă victimei 20.000 de euro daune morale și îl mai obligă pe agresor să despăgubească victima cu 63 de lei, banii pe care-i achitase pe expertiza medico-legală. „De asemenea, prin suplimentul la raportul de expertiză nr. A1-D/77, eliberat la data de 11.10.2021, Serviciul Județean de Medicină Legală Giurgiu a cuantificat zilele de îngrijiri medicale la 130-140, datorită complicațiilor survenite în timp (septice și implicit de întârziere a consolidării, pentru care s-a reintervenit chirurgical)”, subliniază magistratul în motivarea deciziei nr. 2160/2021, a Judecătoriei Giurgiu (www.rolii.ro). „În concret, instanța reține că inculpatul a săvârșit infracțiunile prin acțiuni de o violență extremă, ce au produs importante vătămări sănătății și integrității corporale victimei. (...) Instanța consideră că se impune stabilirea și aplicarea unor pedepse orientate spre maximul special, măsură considerată suficientă pentru a sancționa în mod corespunzător conduita ilicită a inculpatului, precum și față de posibilitățile acestuia de reeducare”, scrie judecătorul în același document.

 

21.01.2022

Săptămâna trecută, la 11 luni de la comiterea faptelor, Dan Simion Pestrița a fost condamnat definitiv. Magistrați ai Curții de Apel București au păstrat decizia de la judecătorie. Adică, pe lângă cei 8 ani de pușcărie, cei 20.000 de euro și cei 63 de lei, bărbatul nu are voie să se apropie de fosta soție la o distanță mai mică de 100 de metri sau de locuința acesteia, pe o perioadă de 5 ani ce se va executa după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.

×