x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Goana după plombe. Peste 15.000 de stomatologi nu-și mai pot practica meseria

Goana după plombe. Peste 15.000 de stomatologi nu-și mai pot practica meseria

de Diana Scarlat    |    28 Iun 2023   •   00:05
Goana după plombe. Peste 15.000 de stomatologi nu-și mai pot practica meseria
Sursa foto: /stockxpertcom

Colegiului Medicilor Stomatologi din România a dat, cu de la sine putere, decizii prin care poate fi afectată grav viața românilor: dentiștii nu mai au voie să facă lucrări complicate decât dacă au specializări suplimentare.

Dacă o măsea se rupe, în timpul unei extracții, dentistul e obligat, prin noile reglementări, să trimită pacientul la plimbare, să-și caute alt medic specializat în extragerea rădăcinii. Noile norme nu țin cont nici măcar de cazurile care necesită intervenții de urgență și care pun în pericol viețile oamenilor. Acum se încearcă blocarea acestor decizii abuzive, în Parlament, de către stomatologii care se revoltă. Schimbarea nu doar îi falimentează pe dentiști, ci mai ales poate să omoare mii de oameni, mai ales din mediul rural, unde e greu de găsit un stomatolog. Circa 85% din suprafața României e în mediul rural și 10% în urbanul mic.

Patronatul Medicilor Stomatologi din România a lansat o petiție online - „Împreună pentru pacienții noștri” - prin care se cere sprijinul tuturor colegilor de breaslă, pentru a solicita retragerea de îndată a două decizii emise de Colegiului Medicilor Stomatologi din România, care au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 556 din 21 iunie 2023. De asemenea, se cere dezbaterea publică a acestor reglementări, în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România. 

Una dintre cele două decizii prevede aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în „Stomatologie generală”. Cealaltă prevede aprobarea competenţelor medicului stomatolog specialist în „Chirurgie dento-alveolară”. 

Practic, dentiștilor li se ia dreptul de a profesa, dacă nu au anumite specializări suplimentare care în trecut nu erau obligatorii, astfel încât cei care deja au făcut anumite intervenții chirurgicale în anii în care și-au practicat meseria, pe baza diplomelor obținute anterior, nu vor mai putea face același lucru și de acum încolo, decât dacă mai fac un rezidențiat pe altă specializare. Dar nici măcar locuri scoase pentru aceste rezidențiate nu există.

Limitează accesul pacienților la tratament

Viața românilor este pusă în pericol, prin cele două decizii publicate în MO, care au caracter de act normativ. Nu s-a calculat nici măcar impactul pentru situația din România, unde e greu de găsit un stomatolog chiar și în orașele mici. Orașele mari reprezintă doar 5% din suprafața totală a țării, restul fiind în rural și urbanul mic. 

Românii care trăiesc în cea mai mare parte a României sunt astfel condamnați la a nu putea beneficia de tratamente dentare, dacă nu-și vor putea permite să meargă în marile centre urbane, să-și caute specialiști pentru fiecare parte dintr-o lucrare dentară. 

Prin cele două decizii care aduc modificări grave la nivel legislativ, nici măcar nu li se recunoaște vreo competență deja dobândită acelor dentiști care au profesat până acum fără a avea nevoie de rezidențiat pentru altă specializare decât cea pe care au obținut-o. 

Astfel, dacă până acum putea face un singur dentist mai multe tipuri de intervenții în cadrul unei lucrări dentare, după această modificare, medicul trebuie să se oprească în momentul în care descoperă că una sau mai multe componente ale tratamentului sunt în afara specializării pe care o are. Indiferent dacă pacientul moare din cauza unei infecții netratate corespunzător - pentru că nu este prevăzută nici măcar această situație. 

„Un exemplu de tratamente pe care medicii stomatologi care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare nu le mai pot exercita acum sunt cele de prevenție, precum și tratamentele chirurgicale la persoanele cu patologii asociate. În absența unei corelări normative, aceste noi reglementări limitează accesul pacienților la tratament. În special în zonele rurale pacienții nu vor mai beneficia, de exemplu, de prevenție sau de extracții la pacienții cu patologii asociate, în lipsa unui specialist, aceștia fiind în prezent în număr extrem de redus și concentrați în zone urbane. Constatăm că modificările aduse prin cele două decizii mai sus arătate au impact direct și imediat asupra pacienților și a activității stomatologilor din România”, se arată în textul petiției. 

Cer să li se recunoască specializările

Unii dentiști care sunt acum obligați să-și trimită pacienții către alți specialiști practică meseria de 30-40 de ani și până acum au putut face toate tipurile de intervenții de care e nevoie într-o lucrare dentară, dar de acum li se ia pur și simplu acest drept, prin cele două decizii care le contestă competențele deja atestate - ceea ce ar fi trebuit să fie imposibil, din punct de vedere legal.   

Unele intervenții devin exclusiv competențe ale medicului stomatolog specialist în „chirurgie dento-alveolară” sau ale celui specialist în „stomatologie generală”. Stomatologii care cer eliminarea acestor decizii solicită să le fie recunoscute specializările celor care le-au dobândit ca urmare a vechimii în profesie, pentru care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei, în baza prevederilor anterioare. Mai cer să se reglementeze situația medicilor stomatologi primari care în noile reglementări nu își mai regăsesc competențele. „Dorim ca împreună să identificăm o soluție de tranziție care să nu încalce drepturile deja câștigate de către cei peste 15.000 de medici stomatologi care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare. În ceea ce privește competențele descrise în cele două decizii mai sus arătate, semnalăm că există neconcordanțe ce pot genera situații critice pentru pacienți”, se mai precizează în petiție.

Până în anul 2004, stomatologii nu aveau nevoie de rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală”, pentru a-și practica meseria, ci era suficient să fie absolvenți de Stomatologie cu diplomă de licență. Manoperele permise nu erau restrânse decât într-o foarte mică măsură. În perioada 2004-2020 nu s-a mai organizat rezidențiat în specialitatea „Stomatologie generală”. Începând cu anul 2020 s-a reintrodus rezidențiatul în această specializare, cu o durata de 3 ani. În toată această perioadă au absolvit, cu diplomă de licență, aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidențiate în alte specialități, iar cei mai mulți absolvenți au practicat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceștia se adaugă câteva mii de absolvenți din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidențiat, în ultimii ani, a fost mult mai redus față de numărul absolvenților.

Cele două decizii publicate în MO nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care până acum și-au exercitat profesia în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare până la 21 iunie 2023, fără a li se echivala competențele dobândite în anii de muncă. La data publicării celor două decizii, toți dentiștii îndeplineau condiţiile de exercitare a profesiei, în baza prevederilor anterioare, explică specialiștii din Patronatul Medicilor Stomatologi din România.

Medicii stomatologi care până la momentul celor două decizii au practicat mulți ani unele tratamente și proceduri nu vor mai putea face același lucru. Românii nu vor mai avea acces la dentiști, iar specialiștii falimentați vor pleca să profeseze în alte țări.

Deciziile provoacă probleme sociale și economice grave

Satele României rămân fără stomatologi, ceea ce este deja și o problemă socială foarte gravă. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), 85,5% dintre cabinetele stomatologice independente funcționează în mediul urban. În România funcționează 16.177 de cabinete stomatologice independente, dintre care 13.834 în mediul urban și doar 2.343 în mediul rural, în condițiile în care avem 13.385 de sate. Mai sunt 467 de cabinete stomatologice școlare, unul singur fiind în mediul rural. Toate studiile și statisticile arată că populația aflată în risc major de sărăcie trăiește cu precădere în mediul rural. Acești oameni nu-și permit, din veniturile pe care le au, nici măcar să-și plătească facturile pentru utilități și hrana zilnică. Exact această categorie de populație vulnerabilă este afectată acum de deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi, care le ia dreptul la tratamente dentare, prin cele două decizii publicate în Monitorul Oficial, care au caracter de act normativ.

Dentiștii îi acuză pe cei din conducerea Colegiului de lipsă totală de transparență în luarea unor astfel de decizii care le încalcă dreptul la liberă practică, iar pacienților le încalcă drepturi fundamentale la sănătate, tratamente medicale și chiar dreptul la viață, având în vedere gravitatea situației.

Cele două decizii reprezintă o problemă gravă și din perspectiva investițiilor strategice care au fost făcute din fonduri europene, pentru creșterea numărului de cabinete medicale din mediul rural și din urbanul mic. După ce medicii dentiști și-au deschis cabinete stomatologice, în baza legislației care le-a permis să-și practice meseria, acum vor fi închise cabinetele, dacă stomatologii nu îndeplinesc noile condiții. De asemenea, vor pierde finanțările de la UE stomatologii care acum se pregătesc să-și deschidă cabinete în mediul rural, din fonduri europene.

Cele mai vulnerabile categorii din zonele defavorizate - respectiv vârstnicii, persoanele cu dizabilități și copiii - sunt cele care nu vor mai avea acces la tratamente dentare, în noile condiții, pentru că aceștia nu-și permit nici măcar să plătească transportul până într-un oraș mare, unde ar putea să găsească un stomatolog care să îndeplinească noile norme. Nu s-a luat în considerare nici măcar faptul că mulți dintre acești oameni locuiesc în zone unde nu există transport în comun. Unora nici măcar nu le permite starea generală de sănătate să se deplaseze pe distanțe mari, iar la dentist se merge uneori mai multe zile la rând, pentru o lucrare complicată. 

 

 

×
Subiecte în articol: dentisti reglementari parlament