x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Destituiri in Politia de Frontiera

Destituiri in Politia de Frontiera

de Iulia Barbu    |    21 Oct 2005   •   00:00
Destituiri in Politia de Frontiera

Politia de Frontiera Constanta incerca sa-si indeparteze uscaturile. Astfel, in urma unor controlale inopinate, noua persoane au fost deja destituite, 10 sunt cercetate disciplinar, iar alta este anchetata pentru luare de mita.

Noua cadre ale Politiei de Frontiera Constanta au fost destituite din functie in urma unei actiuni anticoruptie. Alte zece cadre sunt cercetate disciplinar pentru abateri de la conduita profesionala. De asemenea, un alt cadru este cercetat de Serviciul National Anticoruptie Constanta pentru infractiunea de luare de mita. Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta a efectuat peste 40 de actiuni-test si controale anticoruptie pentru testarea personalului propriu. Au fost executate 93 de controale inopinate la structurile inspectoratului, care au vizat comportarea lucratorilor Politiei de Frontiera fata de participantii la trafic si modul de indeplinire a sarcinilor de serviciu. Cu aceasta ocazie au fost depistati lucratori care incalcau normele de conduita profesionala prin cumpararea unor cantitati mari de tigari si bauturi in scopul comercializarii ulterioare sau care favorizau contrabanda in zona punctelor de trecere de frontiera ale judetului Constanta. Comisarul Toba Adrian-Octavian, seful IJPF Constanta, a afirmat: "Am facut o reevaluare pertinenta a prioritatilor de actiune si a resurselor existente, astfel incat activitatea Politiei de Frontiera sa atinga standarde europene. Scopul reevaluarii il constituie prevenirea si limitarea criminalitatii transfrontaliere, cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si sporirea increderii acestora in institutia noastra".

PARADISUL MARFURILOR. Punctele de trecere a frontierei din zona Inspectoratului Constanta prin care se deruleaza transporturi containerizate si de marfuri reprezinta locuri unde politistii de frontiera si vamesii descopera: marfuri contrafacute (de la aparatura electronica si imbracaminte pana la pixuri), bunuri pe care importatorii incearca sa le "scuteasca" de la taxele legale, arme si munitii pe care incearca sa le introduca ilegal in tara.

De altfel, la controlul de frontiera au fost descoperite, in cazul unui transport sosit din Canada, sase arme de vanatoare si o cantitate de peste 36 de kilograme de cartuse. La Punctul de Trecere Frontiera (PTF) Negru Voda au fost confiscate peste 104 kilograme de cocaina. In zona punctelor de frontiera ale judetului Constanta au mai fost retinute peste 120 de sticle cu bauturi alcoolice, precum si 10.000 pachete de tigari.

De asemenea, din porturile din zona de responsabilitate a judetului Constanta au mai fost sustrase sute de tone de fier vechi, peste 1,5 tone de peste de diferite specii si 30 de unelte de pescuit de la braconieri. La PTF Ostrov au fost descoperite intr-un autocamion cu textile care se deplasa spre Ungaria peste 630 de grame de aur in valoare de peste 26.000 RON si marfa nedeclarata de aproximativ 60.000 RON.

VARA NU-I CA IARNA. Pentru perioada verii, Politia de Frontiera trebuie sa asigure o strategie diferita, cauzata de problemele "de sezon". Comisarul Toba Adrian-Octavian sustine: "Perioada estivala implica o conceptie de actiune diferita, care sa permita atat desfasurarea normala a activitatilor specifice, cat si asigurarea unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta a Politiei de Frontiera si asigurarea unui sejur placut turistilor aflati in vacanta pe Litoral". De asemenea, pe durata sezonului estival pot aparea situatii-limita care sunt de competenta politistilor de frontiera.

Astfel, anul acesta, pe durata verii au avut loc actiuni pe mare de salvare a peste 30 de vieti omenesti. Tot in competenta politistilor de frontiera intra si asigurarea unui tranzit fluent si civilizat turistilor care sosesc pe Aeroportul International Constanta. Mai mult, anul acesta, din cauza inundatiilor care au lovit localitatile de pe Litoralul Marii Negre, politistii de frontiera au fost solicitati de Prefectura judetului pentru interventii de urgenta in zona statiunii Costinesti. Aceasta localitate a fost puternic afectata de ploile abundente din luna septembrie si a necesitat interventii de urgenta. Apa a ajuns, in unele zone, la peste doi metri adancime.

In aceste conditii, un grup de copii a ramas blocat in podul unei gradinite din Costinesti. Pentru salvarea acestora a fost folosita o salupa tip bombard din dotarea Politiei de Frontiera. De altfel, pentru zonele afectate de pe Litoralul Marii Negre a fost necesara interventia a 40 de politisti de frontiera, care au avut sarcina de a mentine ordinea si linistea publica, dar si reglementarea traficului.

FARA CORUPTIE
"Am facut o reevaluare pertinenta a prioritatilor de actiune si a resurselor existente, astfel incat activitatea Politiei de Frontiera sa atinga standarde europene" - Comisarul Toba, Adrian-Octavian seful IJPF Constanta

"FARA IPOCRIZIE INSTITUTIONALA"
In ultima perioada s-a intensificat activitatea in zona Politiei de Frontiera. Comisarul Toba Adrian-Octavian (foto), seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, sustine ca institutia pe care o conduce trebuie sa fie ferita de "ipocrizia institutionala". El a declarat ca "se urmareste prevenirea si limitarea criminalitatii transfrontaliere, precum si cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si sporirea increderii acestora in institutia noastra". Potrivit ultimelor date furnizate de IJPF Constanta, au fost constatate 41 de infractiuni. Raportul arata ca au mai fost solutionate doua tentative si 12 treceri ilegale, precum si cinci incalcari ale regimului juridic al frontierei cu Bulgaria. In zona de responsabilitate a Politiei de Frontiera au fost retinuti sase urmariti general. Au mai fost aplicate 1.400 de contraventii cu o valoare de 3.000 RON.
×