x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un plic cu ploșnițe pentru Avocatul Poporului

Un plic cu ploșnițe pentru Avocatul Poporului

de Mariana Zaharia    |    29 Mar 2023   •   09:00
Un plic cu ploșnițe pentru Avocatul Poporului

Mai mulți deţinuţi de la Penitenciarul Mioveni au trimis sesizări către Instituţia Avocatul Poporului, în care s-au plâns de condiţiile din penitenciar

Ei reclamă că sunt cazate prea multe persoane private de libertate într-o celulă, că încăperile sunt invadate de insecte, iar în curţile de plimbare este noroi atunci când plouă. Când au fost audiați, drept dovadă, au dus un plic cu ploșnițe moarte. Pe lângă reclamațiile referitoare la confortul din celule, deținuții se plâng și de faptul că  a fost scumpită cartela telefonică, iar timpul convorbirilor zilnice s-a redus la 60 de minute. 

Sesizările au fost transmise în luna februarie la Avocatul Poporului. O comisie formată din reprezentanţi ai instituţiei amintite a făcut o anchetă la penitenciar şi a discutat cu petiţionarii. Au fost 13 sesizări, trimise în mai multe zile. S-a constatat că acestea conțin același text și sunt scrise de 3 deținuți, în numele lor și al altora. La audieri ei au recunoscut că au redactat scrisorile din cauză că ceilalți nu ştiu carte.

„Condiţiile de detenţie sunt neconforme (deţinuţii sunt custodiaţi în camere de 57 metri pătraţi, împreună cu alţi 30 de deţinuţi, nu există masă şi scaune în cameră, sunt insecte - ploşniţe -, toalete tip wc turcesc sunt insuficiente şi prost întreţinute, duşurile nu funcţionează, la patru duşuri unul este defect, programul insuficient de apă caldă etc.). Petenţii spun că în penitenciar nu sunt organizate activităţi educative ori că bazele sportive şi curţile de plimbare, pe lângă faptul că sunt insuficiente raportat la numărul de deţinuţi, sunt prost întreţinute sau inexistente, în perioadele cu intemperii fiind impracticabile (nefiind asfaltate se umplu de apă şi noroi)”, sunt concluziile reprezentanţilor Avocatului Poporului. 

În cursul audierilor, un gândac se plimba pe birou  

Deţinuţii s-au pregătit pentru audieri şi au dus ca probă un plic în care erau mai multe insecte moarte. „În susţinerea afirmaţiilor cu privire la existenţa insectelor dăunătoare, reprezentanților Avocatului Poporului li s-a pus la dispoziţie un număr de ploşniţe omorâte de către deţinuţi. În timpul audierii unuia dintre deţinuţi, în biroul supraveghetorului secţiei, pe biroul acestuia a urcat o insectă din ordinul Blatodeelor (Blatta orientalis) (n.r. - gândac negru de bucătărie)”,  se precizează în raportul întocmit după vizita la Mioveni.

Angajaţii penitenciarului nu sunt surprinşi de acţiunile deţinuţilor. Aceştia spun că mulți deţinuţi sunt foarte inventivi şi încearcă să impresioneze. Un caz similar s-a petrecut şi cu un angajat al unităţii căruia un deţinut i s-a plâns de condiţii. Bărbatul i-a dus o broască moartă şi uscată, pusă într-un plic, şi a susţinut că a găsit-o sub pat deşi se bănuieşte că a luat-o din curte.

Dezinsecţia se face trimestrial

„În celule se face trimestrial dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Mioveni. Ultima procedură a fost făcută pe 21 martie, iar rapelul va avea loc la 21 de zile.  În privinţa curţilor de plimbare şi al spaţiului mic destinat deţinuţilor, conducerea Penitenciarului Mioveni a anunţat că au fost demarate proiecte de modernizare a secţiilor, aflate în diverse faze, iar curţile de plimbare vor fi pavate cu pietriş, care va fi compactat. În acest fel recomandările transmise de Avocatul Poporului au fost puse în practică. „Până la acest moment au fost modernizate două secții de deținere, respectiv secțiile de deținere E1 și E2, iar la celelalte secții de deținere s-au efectuat lucrări de reparații și întreținere.

Modernizări în urma sentințelor CEDO

Obiectivul „Modernizare secții detenție 3 și 4”, care implică modernizarea unui număr de 180 locuri de cazare deținuți este în faza de avizare a Consiliului Tehnico-Economic din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Alte două obiective noi, alături de obiectivul de modernizare mai sus menționat, sunt cuprinse în Planul de acțiune pentru perioada 2020 – 2025 elaborat în vederea executării Hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a Hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României: Ansamblu dormitoare deținuți G.A.Z. - secție exterioară - obiectiv nou pentru cazarea unui număr de 190 deținuți este în faza de demarare a licitației pentru execuția lucrărilor de construire, respectiv secție detenție în incinta Penitenciarului Mioveni - obiectiv nou pentru cazarea unui număr de 120 deținuți - se află în stadiul de obținere avize specifice”, se precizează în răspunsul oficial transmis pentru Jurnalul de comisarul de penitenciare Daniel Conea, directorul Penitenciarului Mioveni.  

Deţinuţii cu HIV nu pot fi discriminaţi

Una dintre problemele pe care le-au ridicat, în mod deosebit, deţinuţii este aceea că sunt cazaţi în acelaşi camere cu deţinuţii infectaţi cu HIV. Dacă i-ar caza separat ar fi discriminare, spun reprezentanţii penitenciarului. În plus, diagnosticul unui pacient este secret şi prin separarea lor ar fi făcută publică afecţiunea de care suferă.

„În conformitate cu art. 6, alin. 1 din Legea 254/2013, în timpul executării pedepselor și măsurilor privative de libertate este interzisă orice formă de discriminare pe teme de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecție HIV/SIDA sau pentru alte temeiuri de același fel. Referitor la numărul persoanelor private de libertate aflate în evidență cu infecție HIV/SIDA, în tratament antiretroviral, custodiate de Penitenciarul Mioveni, acestea sunt în număr de 89 de persoane private de libertate”, a precizat directorul Daniel Conea. 

În sesizările lor, deţinuţii s-au mai plâns că a crescut tariful cartelelor telefonice, dar şi de faptul că numărul apelurilor este limitat la 10 pe zi şi durata apelului - la 60 de minute pe zi. Deși sunt la regim semideschis, anumite activități se fac în prezența personalului Echipei Operative Speciale (mascaţi) care „folosesc atitudini intimidante şi limbaj inadecvat”, mai spun deţinuţii care în acelaşi timp s-au plâns că nu sunt organizate activităţi în penitenciar. De asemenea, sunt nemulţumiţi de preţurile de la magazinul din incinta locului de deţinere precum şi de imposibilitatea de a achiziţiona bunuri şi produse de la marile lanţuri de magazine. 

„În susţinerea afirmaţiilor cu privire la existenţa insectelor dăunătoare, reprezentanților Avocatului Poporului li s-a pus la dispoziţie un număr de ploşniţe omorâte de către deţinuţi. În timpul audierii unuia dintre deţinuţi, în biroul supraveghetorului secţiei, pe biroul acestuia a urcat o insectă din ordinul Blatodeelor (n.r. - gândac negru de bucătărie)”

Instituţia Avocatul Poporului

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: penitenciar plosnite