x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Devotatii din Cuca Macaii striga prezent

Devotatii din Cuca Macaii striga prezent

de Alexandra Chivu    |    24 Noi 2005   •   00:00
Devotatii din Cuca Macaii striga prezent

La munca: asa i-am gasit pe dascalii din Cuca. In capatul dealurilor nimeni nu face greva si nimeni nu crede in vreo schimbare. In magazioare intunecate sau la gura sobei, copiii sunt burdusiti de carte. In lumea si credinta lor Bucurestiu-i buricul tarii, dar Cuca face regulile...

PRIMITIVISM. Dupa ce strabati kilometri intregi, ai impresia ca ai ajuns la dracu-n praznic. De abia dupa ce ajungi in varf de deal dai cu ochii de-o casa. De-acolo incepe Cuca Macaii. Primitiv. Mare ca suprafata cat Bucurestiul, comuna din judetul Arges are regulile ei de nepatruns. Curiosi daca si aici dascalii protesteaza, am dat buzna in scoli.

La intrare, parcare mare de biciclete, semn ca nimeni nu e absent de la datorie. Scoala cu clasele I-VII din centru e cea mai darapanata, dar si cea mai populata. Copiilor nu le pasa ca vin pe jos zeci de kilometri. Ei vor sa fie fruntea. Unitatea, ca multe altele de la Cuca, nu are autorizatie de functionare, dar activitatea-i in toi. Pe copii i-am gasit la clasa cu caietele in fata. Pe coridoarele vopsite in culori de pe vremea raposatului nu urla decat clopotelul ragusit. Din peisajul primitiv conservat fara rusine, iti sar in ochi lighenele de tabla din scoala, unde elevii ar trebui sa se spele. Dar, chiar si asa, copiii s-au invatat sa vina cu sticlutele cu apa de acasa, ca e mai sigur.

Profesorii din Cuca sunt mandri de hotararea lor. Fara greva anul asta, ca si-asa e degeaba. Revoltati si totusi devotati meseriei, putinii navetisti veniti sa lumineze Cuca au crezul lor si fac cum stiu mai bine. "Apoi, daca intram in greva, ramaneam de tot fara bani. Mai bine sa nu zapacim de tot copiii astia. Nu ne-ar fi convenit dupa aceea sa venim sambata sau duminica la ore, cand nu aveam nici bani de benzina", spune Adriana Radau, profesoara de engleza la Cuca.

ORA DE SPORT. Ospitalieri din fire, dascalii ne invita sa participam la ora de sport. Am crezut ca intram intr-o sala mare, cu mingi si saltele, dar ne-am inselat. La Cuca Macaii, educatia fizica se face intr-o magazioara, incalzita de o soba unde lemnele ard mocnit. In camaruta unde abia patrunde un firicel de lumina, copiii sar cu mucii la nas, in sosete si cu fesurile trase pe ochi. Distractie ca la ei nu mai e niciunde. Spre deosebire de alti elevi, ei nu ar fi vrut vacanta. Sunt fericiti ca au prins jocul de glezne, in magazia lor ramasa si fara becuri. Dupa ce termina orele, bobocii din clasa intai isi cauta singuri nod in papura. Ca sa nu para drumul lung pana acasa, se bat cu zapada, se cearta si plang la drumul mare.

CALCUL
"Daca intram in greva, ramaneam de tot fara bani. Mai bine sa nu zapacim de tot copiii astia. Nu ne-ar fi convenit dupa aceea sa venim sambata sau duminica la ore"
Adriana Radau, profesoara de engleza

MANDRIA DINTRE DEALURI
Ca in orice localitate, si la Cuca se respecta valorile. Mandria dintre dealuri e scoala cu termopane. Proaspat varuita si reparata, cladirea pare muzeu. Numai curcile uitate pe ulita strica peisajul modernist. Aici, la scoala Launele, copiii au si calculatoare. Ce-i drept, se bat cate trei pe ele. Nici dascalii de aici nu au vrut sa protesteze nici o zi, desi considera greva indreptatita. Cel mai tare s-au gandit ca au nevoie de bani pentru sarbatori. Mai toate cadrele din Cuca Macaii s-au informat de seismul din invatamant de la televizor si de la radio, dar nu prea au priceput ei mare lucru. "Pai intr-o parte se zice asa, in cealalta altfel. Eu oricum stiu ca pana la salariu trebuie sa ma-mprumut de bani", spune un profesor. Chiar daca mai au multe lucruri de pus la punct, oamenii din Cuca isi vad de treaba lor si se agata de miturile create acolo, in interior. Ei nu se plang cand le e greu. Au invatat sa spere si sa lupte pentru ceea ce isi doresc. Ei vor sa fie cei mai buni. Insa asta se invata chiar din fata scolii, de acolo de unde am plecat eu.
×
Subiecte în articol: special cuca cuca macaii