x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezinfectie cu apa de ploaie

Dezinfectie cu apa de ploaie

de Diana Rucinschi    |    12 Apr 2006   •   00:00
Dezinfectie cu apa de ploaie

Romania ramane singura tara europeana care nu a reusit stoparea extinderii gripei aviare. Filtrele sani-tare de pe sosele si caile ferate au inghitit patru milioane de euro, dezin-fectia facandu-se cu apa de ploaie, la propriu.

ANCHETA
Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a verificat operatiunea de dezinfectie a autovehiculelor si trenurilor. Constatarile ne scutesc de orice comentariu: in unele locuri, solutia dezinfectanta era preparata in tomberoane, in altele angajatii dormeau "in post". Banii insa au curs din plin.

Jurnalul National v-a dezvaluit saptamana trecuta ca ordinul ministrului Gheorghe Dobre, in baza caruia s-a derulat dezinfectia autovehiculelor si trenurilor, nu a fost publicat in Monitorul Oficial si ca, prin urmare, este nul. Va relatam si despre o inspectie efectuata de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MCTC).

INEFICIENTE. Verificarile s-au derulat la inceputul lui martie si au avut si o componenta de "teren". Practic, reprezentantii MCTC (printre care si doi consilieri ai ministrului Gheorghe Dobre) impreuna cu specialisti ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) au verificat prin sondaj cateva puncte de dezinfectie si au ridicat probe din solutie si de pe masini (asa-numitele teste de sanitatie). In cinci dintre cele sapte posturi verificate, rezultatele testelor au fost pozitive, adica dezinfectia a fost un fel de "frectie la piciorul de lemn". O "frectie" care a costat bugetul numai anul trecut patru milioane de euro si care a incalcat atat prevederile ordonantei privind achizitiile publice, cat si avizele emise de Directia Generala de Investitii, Achizitii si Concesiuni a MCTC. Rezultatele erau previzibile avand in vedere ca SC Lumi SRL, firma care a primit "pe tava" operatiunea, a avut in 2005 (potrivit site-ului Ministerului de Finante) un singur angajat si ca a subcontractat activitatea unei alte firme (SC Mior SRL), care, la randul ei, a subsubcontractat altor 14 firme de dezinfectie.

IN TOMBERON. Daca nu ar fi fost cheltuiti atatia bani, daca virusul H5N1 nu ar reprezenta un pericol real, unele din constatarile Corpului de Control ar putea fi chiar hazlii. Spre exemplu, la Smardan, in Tulcea, solutia dezinfectanta era preparata intr-un tomberon de gunoi, iar apa era luata direct din Dunare. Un fleac, am putea spune, afland ca "din cauza conditiilor meteo nefavorabile, personalul statea intr-un microbuz, permitand trecerea libera a masinilor fara a le decontamina". Nici la I. C. Bratianu lucrurile nu stateau mai roz. Apa provenea tot din Dunare, iar solutia era preparata intr-o galeata "folosita probabil anterior la depozitarea gunoiului". In Ialomita, la Giurgeni, comisia a constatat ca abia la aparitia lor "unul dintre cei doi angajati a inceput sa foloseasca termonebulizatorul mobil, dar numai pe o parte laterala a autovehiculelor". La podul rutier de la Fetesti, echipa de control a supravegheat pentru o perioada de timp operatiunea. "Am ramas in acest loc timp de 90 de minute pentru a supraveghea modul in care se efectueaza operatiunea de dezinfectie. In acest timp s-au consumat aproximativ 100 de litri de solutie dezinfectanta, cantitate insuficienta pentru decontaminarea corecta a autovehiculelor ce au tranzitat aceasta zona in acest interval (estimat la peste 250 de masini). In timpul prezentei noastre s-a preparat doar o singura data solutia dezinfectanta, ceea ce sustine concluzia de mai sus ca nu se folosea cantitatea necesara stipulata in procedura de lucru." In toate locatiile, apele uzate se infiltrau nestingherite in pamant.

VINOVATII. Tot corpul de control a descoperit, potrivit unui cotidian central, ca a fost "umflat" numarul de autovehicule care au tranzitat punctele de dezinfectie.

Tonel Ursachi, patronul firmei SC Lumi SRL sustine ca: "concentratiile produselor au fost respectate intocmai si au fost dictate de rezultatele testelor de sanitatie efectuate de unitatile teritoriale ale DSVSA si ale Agentiei de Sanatate Publica - MTCT. Evidenta numarului de masini dezinfectate a fost tinuta si confirmata de reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi".

REACTIILE MCTC. Articolul Jurnalului National, intitulat "Dezinfectiile, ilegale", a declansat o mica furtuna la Directia Juridica a Ministerului Transporturilor. Cu toate ca Romania este in ajun de aderare la Uniunea Europeana (unde transparenta decizionala este lege) si in ciuda opiniei clare si bine fundamentate a Consiliului Legislativ (care spune ca ordinul are caracter normativ si trebuia publicat), directoarea Elena Petrascu ne-a "servit" o noua portie de argumente menite sa creeze "portite" in legislatie: "Ordinul se referea strict la unitatile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si prin urmare nu are caracter normativ". Caror unitati putea insa sa se adreseze un ordin al ministrului Transporturilor: celor din educatie sau din armata? Foarte revoltata, directoarea a tinut sa mentioneze si ca "Directia Juridica a venit intr-o sambata pentru a elabora ordinul, pentru ca presa sa nu strige ca nu am facut nimic". Aspect care nu ne-a miscat peste masura, dat fiind faptul ca foarte multe categorii profesionale (printre care si presa) lucreaza de regula in week-end.

DECIZIILE
Toate masurile privind combaterea gripei aviare in Romania au fost luate in baza deciziilor Comandamentului Central Antiepizootic, al carui presedinte este ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur. Comandamentul a fost infiintat prin HG 1217/2005, care ii precizeaza componenta. Iar articolul 2 stipuleaza ca "raspunderile Comandamentului Central Antiepizootic sunt cele prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea 215/2004". In ordonanta amintita exista insa numai un paragraf privind Comandamentul Central Antiepizootic, care spune ca "daca epizootia prezinta un pericol deosebit pentru economia nationala, prin hotarare a guvernului se constituie Comandamentul Antiepizootic Central alcatuit din conducatori ai ministerelor si ai altor organe ale administratie publice centrale, care stabileste masurile ce se impun in toate sectoarele social-economice si care raspunde de aplicarea acestora in conditiile legii". Nu este stipulat nicaieri ca presedintele comandamentului emite decizii. Am solicitat Ministerului Agriculturii sa ne prezinte atributiile comandamentului si textul de lege in care sunt precizate. Intr-o prima faza ne-a fost prezentata Hotararea de Guvern 1217, iar cand am revenit cu solicitarea, nu am mai primit nici un raspuns. Tacerea poate fi insa un raspuns foarte graitor.

"Furnizorul traditional"


Click pt a mari imaginea
COSTURI SUPLIMENTARE. Rezultatul pozitiv inseamna ca dezinfectia nu a fost eficienta si trebuie repetata
Nici operatiunile efectuate de Directiile Sanitar-Veterinare in focarele de gripa aviara nu au fost scutite de nereguli. In primul rand, majoritatea DSV-urilor a cumparat prin negociere cu sursa unica produsele distribuite de Farmavet, considerata "firma de casa" a autoritatilor veterinare.

Pentru unele judete, formula chiar nu este o metafora, sediul Farmavet fiind chiar in curtea Directiei Sanitar-Veterinare (Braila, Vaslui, Prahova, Bacau, Neamt). Cu toate ca este o firma privata, supusa regulilor pietei, Farmavet beneficiaza in ochii autoritatilor veterinare de un ciudat statut privilegiat.

Pana in luna martie, directiile cumparasera aproximativ 38.000 de litri de dezinfectant din care 37.000 de la Farmavet. In al doilea rand, nici rezultatele testelor de sanitatie nu au fost intotdeauna stralucite. Spre exemplu, Directia Sanitar-Veterinara Calarasi, care a folosit Forsept (produs de Pasteur, distribuit de Farmavet), a constatat ca buletinul de analiza dintr-o gospodarie (vezi facsimil) a fost pozitiv. Cu alte cuvinte, dezinfectia a fost apa de ploaie si a trebuit refacuta.
×
Subiecte în articol: special dezinfectie