x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diaspora - Ho, Ho, Ho, dragii Mosului!

Diaspora - Ho, Ho, Ho, dragii Mosului!

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    22 Dec 2006   •   00:00
Diaspora - Ho, Ho, Ho, dragii Mosului!

Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste, si pamantul pestera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc…

Craciun in familia romaneasca. Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste, si pamantul pestera Celui neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc…

Ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul unui an, un an care poate a fost diferit de cei petrecuti de romanii de peste hotare. "A fost un an greu, dar decisiv in acelasi timp pentru viitor, reusind in cele din urma, prin schimbarile aduse, sa ne insufle mai multa incredere in noi, in ceea ce suntem si ceea ce vrem. Cred ca sunt multi romani din afara care au trecut prin experiente umilitoare, marcante si au dat dovada de un caracter puternic pentru a avea curajul sa intrevada si lumina zilei de maine aici. Dar au reusit cu multa ambitie, vointa sa ramana aici, chiar daca legile si tratamentul primit le-au fost de multe ori potrivnice. Bravo lor!", marturiseste Cristina Irimie, editorul publicatiei Romani in UK.

Voie buna. Cu toate acestea, spiritul romanesc nu-i paraseste pe conationalii nostri. In ajun de sarbatoare, ei se pregatesc de Nasterea Domnului in stil… traditional. Astfel, Marea Britanie, Spania, Italia, Franta, Germania, Australia, Grecia, Norvegia, Canada, Statele Unite ale Americii, Israel, Irlanda, Cehia, Austria au deschis portile pentru a intampina spectacolele romanilor care se afla departe de locurile natale. Voie buna, colinde, spectacole, Mosi Craciuni, daruri, bucate traditionale, vinuri alese, mese festive, expozitii de icoane si mesteri consacrati, toate acestea au fost pregatite cu minutiozitate de romani inca din luna septembrie.

Model. Mai mult decat atat, romanii aflati in Canada au tinut sa expuna la Montreal un brad impodobit dupa model romanesc. Este vorba despre o expozitie anuala a comunitatilor etnice din metropola canadiana care incearca sa reinvie traditiile propriilor culturi.

Bogatii. Despre comunitatea de romani din Marea Britanie, Cristina Irimie afirma: "Ne-am adunat mai multi si am reusit sa avem poate pentru prima data o voce comuna, o voce romaneasca, o voce mai puternica si mai usor de auzit. A fost un an greu, dar la capatul caruia, trebuie sa recunoastem, am inregistrat destule reusite. Ceea ce nu poate decat sa ne dea taria de a ne mobiliza, pentru a face mai mult si mai bine. Pentru ca cititorii nostri merita mai mult. A fost un an in care am reusit sa doboram din prejudecatile unora, dar am reusit sa aducem si zambetul pe fetele unor romani aici si lacrimi in ochii altora care s-au regasit printre randurile acestui ziar.

Doresc romanilor de aici un decembrie plin de bucurie, un Mos Craciun incarcat de bogatii spirituale. Sa va ajute Dumnezeu sa va petreceti Craciunul in sanul familiei, oriunde ar fi ea".
Casa, dulce casa
Prin punctele de trecere a frontierei din vestul tarii sunt sute de autoturisme, iar oamenii asteapta cu orele sa intre in tara. O parte dintre romanii aflati peste granite se intorc acasa pentru a-si petrece sarbatorile in familie. Ca in fiecare an, cei mai multi romani intra in tara prin Vama Nadlac, dar extrem de aglomerata este si vama Bors, unde benzile sunt pline. In speranta ca vor scapa de aglomeratie, oamenii incearca sa treaca granita noaptea. Chiar si in aceste conditii, in ultimele ore traficul prin vami aproape s-a triplat. Vamesii au suplimentat pana la 12 numarul benzilor de intrare in tara, dar si numarul lucratorilor vamali. In cursul saptamanii viitoare, politistii de frontiera din Arad estimeaza ca vor reveni in tara peste 15.000 de persoane in 24 de ore.

Experiente
"Cred ca sunt multi romani din afara care au trecut prin experiente umilitoare, marcante si au dat dovada de un caracter puternic pentru a avea curajul sa intrevada si lumina zilei de maine aici"

Succese
"A fost un an greu, dar la capatul caruia, trebuie sa recunoastem, am inregistrat destule reusite. Ceea ce nu poate decat sa ne dea taria de a ne mobiliza pentru a face mai mult si mai bine"

Urare
"Doresc romanilor de aici un decembrie plin de bucurie, un Mos Craciun incarcat de bogatii spirituale. Sa va ajute Dumnezeu sa va petreceti Craciunul in sanul familiei, oriunde ar fi ea"
  • Cristina Irimie, editor Romani in UK
  • ×
    Subiecte în articol: special romani