x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dincolo si dincoace de gratii. Viata in ghetou

Dincolo si dincoace de gratii. Viata in ghetou

de Monica C. Andrei    |    24 Mai 2006   •   00:00
Dincolo si dincoace de gratii. Viata in ghetou

Unul dintre oamenii izolati in pro-pria casa in urma instituirii caran-tinei ne-a scris un e-mail. O scri-soare din dosul gratiilor.

Unul dintre oamenii izolati in propria casa in urma instituirii carantinei ne-a scris un e-mail. O scrisoare din dosul gratiilor.

Ma numesc Sergiu Nani si stau pe Strada Falticeni. Va scriu din cauza disperarii si a neputintei de a mai face ceva pentru a fi liber. Suntem sechestrati la domiciliu sau nu stiu cum sa ii spun, pentru ca se poarta cu noi de parca am fi animale, ne tin inconjurati cu garduri, rad de noi, nu ne lasa sa ne exprimam liber, nu ni se da o explicatie scrisa a motivului pentru care suntem retinuti la domiciliu, de parca am fi criminali de razboi. Drepturile omului ne sunt incalcate prin aceste restrictii, dreptul la libera circulatie specificat in Declaratia Drepturilor Omului, la articolul 13 si cel la libera exprimare (articolul 19). Imi incarcam masina, moment in care am auzit galagie in strada. Jandarmii au imprejmuit zona Falticeni. Am incercat sa iesim si ni s-a dat raspunsul ca este gripa aviara si ca zona este in carantina. Atat. Doar atat. Nimeni nu ne-a aratat ceva scris, un document, nimeni nu a venit sa ne vaccineze, nimeni nu a venit sa ne clarifice asupra situatiei: cat timp vom sta in carantina, cu ce drept suntem tratati asemenea unor criminali...

Am incercat sa ies, m-au impins inapoi, i-am intrebat cu ce drept, raspunsul nu a venit. Este incredibil, de neconceput. Ma gandesc ca ar trebui sa ma mut din aceasta tara in care toti fug de responsabilitate, fiecare da vina pe celalalt, nu te poti exprima liber, iar daca esti cinstit esti luat de fraier. Asta e o mica parte din ceea ce simt acum!

Intoarcerea din sechestrul aviar


de SIDONIA SILIAN
Bucuresti, Strada Falticeni, soare, soare puternic. Un covor intins pe prundis, pe care cei cu dezinfectia il stropesc, il curata cu sarg si oamenii de ordine se pun contra comunicarii celor doua tabere: jurnalisti, pe o parte, sechestratii gripei aviare, pe alta. Trei, doi, unu: "Se inlatura carantina, ramane doar o zona de restrictie!", se aude vibrand o voce de jandarm. Adica lumea poate intra si iesi din zona, insa e imperios necesar sa fie supusa dezinfectarii, in punctul de filtru. Nerabdare, rumoare si un soi de consternare. Caci verdictul ii surprinde pe zalogitii care, de duminica incoace, au avut voie sa se miste doar in perimetrul celor trei strazi: Falticeni, Gureni si Constantin Gheata. Imediat ce covorul poate fi calcat de jurnalisti, se pornesc sa-si spuna opinia formata in zilele de carantina: "Nu mi se pare logic ca un focar de infectie sa fie la marginea zonei de infectie. Ne-au adus un chiosc pe care l-au asezat taman la doi pasi de focar si in care gaseam paine cu sase mii, nu cu cinci, asa cum o cumparam noi", zice Georgeta Fiordan. Dragos, vecinul de casa, adauga: "Si n-a fost comunicare, fiecare a aflat care de unde a putut despre situatie, n-au venit toate autoritatile laolalta sa ne spuna ce se intampla".

TEMERI. Se poarta ca niste convalescenti, nu ies in afara fostei zone de carantina, dar ne invita "s-o vizitam" si noi. " Marea problema este ca vrem sa obtinem certificatele medicale cu care sa mergem la medicul de familie, ca sa putem dovedi firmei la care lucram absenta de la serviciu", spune Tudor Gheorghe. Si "sunt unii patroni" care sunt "cam" sceptici la "justificarea celor intamplate". In rest, nu a survenit nici un incident "grav", se obisnuisera cu "ideea". "Autoritatile au gestionat prost treaba si au vorbit cu noi de parca am fi fost niste semianalfabeti. Iar noi va tot faceam semn sa veniti in capatul celeilalte strazi, ca acolo se putea vorbi", se confeseaza o alta femeie. Si "fie ce-o fi", ea tocmai i-a zis pa copilului, trimitandu-l "la scoala". "Ca... ce sa se intample?!".

Bulibaseala autoritatilor


de MONICA C. ANDREI
DEZINFECTARI. Carantina a fost relaxata, nu ridicata
Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, a castigat ieri lupta cu sefii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV). Dupa o sedinta a comitetului antiepizootic cu strigaturi si pumni in masa, carantina in cartierul Andronache a fost ridicata.

"Este o mare manipulare, se repeta situatia de la Revolutia din ’89. Nu se mai putea ca situatia sa ramana asa. Dupa discutii dure, comitetul antiepizootic a luat decizia de ridicare a carantinei", ne-a declarat Ontanu. Edilul a mai spus ca masurile de relaxare au fost luate deoarece in perimetrul largit care include 50 de strazi din cartierul Andronache nu a mai fost descoperit vreun caz de mortalitate in randul pasarilor. Probele prelevate de medicii sanitar-veterinari din gospodariile situate in perimetrul largit au iesit negative la testele rapide.

Carantina de gradul I nu a fost ridicata in totalitate, in sensul ca zona se afla sub supravegherea permanenta a autoritatilor, fiind dezinfectate in continuare toate curtile. Mai mult, in zona in care a fost aplicata carantina de gradul I au fost sacrificate toate pasarile, iar analizele medicale efectuate au indicat ca toti locuitorii din zona sunt clinic sanatosi.

"Voi cere mai multe explicatii cu privire la modul in care s-a instaurat starea de carantina, atat conducerii Ministerului Agriculturii, cat si celor de la DSV", a conchis Ontanu.

AMENDA. In Sectorul 4 insa, bulibaseala si neintelegerile intre autoritati continua. Primarul Sectorului, Adrian Inimaroiu, n-a comunicat cu angajatii DSV, astfel carantina de gradul I in zona Luica s-a instituit dupa miezul noptii de luni spre marti, in jurul orei 1:00. Adica, foarte tarziu. Pentru tergiversarea instituirii carantinei, Inimaroiu a fost amendat cu 30 de milioane de lei vechi. "A fost o lipsa de organizare totala. Carantina de gradul I s-a instituit in perimetrul din Sectorul 4 la aproape cinci ore de la emiterea actului constatator privind prezenta virusului gripei aviare", a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei.

Primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, sustine ca nu stie despre sanctiunea DSV.

TESTELE
Solicitarea primarului Neculai Ontanu (foto) de a se reface testele facute pentru pasarile din Andronache a nascut si ieri dispute. Initial, dupa controlul "in teren" facut luni seara de reprezentanti ai Ministerului Agriculturii (MAPDR) si ANSV, Sorin Chelmu, secretarul general al MAPDR, declarase ca testele vor fi refacute. Ieri insa, atat ministrul Flutur cat si Gabriel Predoi, director general in ANSV, au declarat ca testele respective nu vor fi refacute si ca nu stiu pe ce s-a bazat Chelmu cand a facut respectiva declaratie. Ulterior si Sorin Chelmu si-a nuantat declaratia: "Vom reface testele, daca le plateste primarul Ontanu". (Florina Zainescu)

Degringolada sanitar-veterinara


de CRISTIAN STEFANESCU
ANSVSA este noul cal de bataie al politicienilor ajunsi in functii administrative si care incearca acum sa scape de responsabilitatea proastei gestionari a crizei aviare. Intr-o tara in care majoritatea posturilor publice au fost si continua sa fie impartite pe criterii politice, nici ANSVSA nu putea face exceptie. La nivelul directiilor judetene, lumea s-a impartit in tabere politice si se roteste la conducere in functie de guvernare. Unii preiau directoratul, altii trec pe posturi de sefi de servicii sau se muta in alte judete. In cazuri extreme, se vaneaza reciproc. Cert este ca la nivelul DSV-urilor nu exista o continuitate si, implicit, eficienta este scazuta.

VACI DE MULS. Medicii din dispensare sunt veterinari de libera practica si au statut de concesionari. In cadrul contractelor cu statul, veterinarii au obligatia de a indeplini anumite obiective din cadrul programului strategic. Cu toate acestea, au existat cazuri in care actiuni ce erau anuntate ca indeplinite sa fi fost de fapt doar raportate ca atare. Cand inca se derula campania de vaccinare impotriva pestei porcine, ANSVSA depista cazuri de pesta cu toate ca efectivele figurau vaccinate. Programele strategice reprezinta principala sursa de venit a veterinarilor din dispensare. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, o mare parte dintre campaniile nationale vor fi scoase de la plata, astfel ca medicii vor supravietui de pe urma asistentei pe care o acorda fermierilor arondati. Tot veterinari de dispensare sunt cei care se ocupa cu identificarea si inregistrarea efectivelor de animale. Bazele de date au insa vaste lacune.

UMILINTA. Medicilor veterinari zonali le revine cate un numar de localitati si trebuie sa efectueze controlul concesionarilor, abatoarelor, targurilor de animale, a fermelor etc. Din nefericire, "zonalii" nu dispun de birouri in care sa-si tina actele si arhiva, iar arondismentul de care raspund este exagerat de mare, in contextul in care nu li se ofera mijloace de transport si nici nu li se deconteaza combustibilul. De fapt, nici sediul central al ANSVSA nu este adecvat: se lucreaza intr-o cladire revendicata si recastigata de fostul proprietar; accesul la calculatoare se face prin rotatie. O situatie similara, aparent ilara, se intampla si in cazul controalelor care vin de la centru. Imaginati-va cata autoritate poate avea un inspector descinzand dintr-o Dacie scartaind din toate incheieturile, in parcarea fermei, langa bolidul 4x4 al patronului. In plus, nu exista multe domenii care folosesc, pentru notele de control, fise-tip, ceea ce permite o libertate de interpretare a rezultatelor anchetei dusa pana la subiectivism.

FARA STRATEGIE. Majoritatea celor care au condus, in anii din urma, resortul sanitar veterinar au operat numai pentru a rezolva chestiuni punctuale si curente, obiective de termen scurt. In cele mai dese cazuri era vorba de atingerea minimului de standard solicitat de Comisia Europeana. Nu a fost niciodata enuntata o strategie de ansamblu si pe termen lung si nici ministrul Gheorghe Flutur nu o face. Practic, nici unul dintre sefii care s-au perindat la Autoritatea Nationala nu a oferit o imagine a modului in care va arata acest domeniu in - de exemplu - anul 2050. Gabriel Predoi, directorul general al Directiei Sanitar-Veterinare, are insa pregatire de anatomist, desi in Romania activeaza epizootisti si epidemiologi cu performante stiintifice incontestabile.

Izolator cu garduri de-a lungul strazii


de ALEXANDRU BOARIU
NEGOCIERI. Cei ramasi pe drum au gasit portite spre casa
Balciul declansat luni seara in zona Giurgiului - Luica din Bucuresti o data cu anuntarea intrarii in carantina a 60 de gospodarii din strazile Odei, Tudor Gociu si Ilie Oprea a continuat pana noaptea tarziu si a doua zi.

Cei care plecasera in oras si se intorsesera dupa ora 23:00 nu au mai fost lasati sa ajunga la casele lor. Dupa discutii aprinse cu fortele de ordine, unii s-au dus la prieteni sau la rude. Altii insa au "negociat" cu jandarmii si au fost condusi pe strazile laturalnice pana acasa.

SEMICARANTINA. Sistemul de blocare a accesului in perimetrul de carantina este ineficient. Practic, cele 60 de case care fac obiectul carantinei sunt amplasate pe cele trei strazi amintite. Acestea au fost blocate doar pe jumatate, prin amplasarea gardurilor de-a lungul strazii: cei din dreapta sunt in carantina, cei de vizavi nu. "Asta-i o prostie dom’le, ne-a spus un locuitor de pe Strada Odei. Cand bate vantul, tot praful de la astia cu aviara vine la mine in curte. Intra si in casa, ca nu pot sta tot timpul cu geamurile inchise. Ce protectie e asta?". O femeie in varsta, de vizavi, este si mai hotarata: "N-are nici un rost ce fac astia dom’le. Au venit azi-noapte in casa, peste mine, pe la unu jumate, cu dezinfectia. Au dat cu prostie d’aia peste tot. Da’ eu n-am si nici nu am avut gaini. E mai mult circul si balamucul. Vine lumea si se uita la noi ca la urs".

CALDURA MARE, APA IOC! Desi trecusera peste 12 ore de la instituirea carantinei, ieri la pranz nimeni din zona nu stia cat va dura aceasta. Incercam sa aflam de la putinii reprezentanti ai autoritatilor. Jandarmii spun ca "probabil sapte zile, ca asa a zis domn’ primar Inimaroiu aseara". O duduie de la Autoritatea Sanitar-Veterinara ii contrazice: "Conform legii, pana la 30 de zile trebuie sa dureze. E nevoie de dezinsectie, de aducerea puilor-santinela etc. Astea nu se pot face in sapte zile".

Pana ieri la ora 12:30, nimeni nu adusese un pahar cu apa, cel putin la intrarea in Strada Gociu, dinspre Luica, unde se aduna oamenii. Pe strada Odei, aceeasi "seceta". Disparusera si tinerii de la Crucea Rosie, care cu o seara inainte imparteau pahare cu apa minerala la toata lumea. "Domnu’ ziarist, va rog sa scrieti ca ne tin aici ca pe animale. Ei se cearta la televizor. Nu le pasa de noi."

DE LA ANA LA CAIAFA. Incercam sa aflam de la reprezentanta ANSVSA de ce nu s-a adus apa, mai ales ca afara sunt peste 30 de grade. "Nu e treaba noastra, noi ne ocupam de dezinfectie", ne expediaza domnisoara. La randul lor, jandarmii nu ne pot lamuri. "Nici noi n-avem apa, ne cumparam de pe la chioscuri." Un ins plinut, transpirat, refuza sa-si dezvaluie identitatea: "Noi incercam sa rezolvam problema gunoiului dom’le, ca pe caldura asta se poate intampla o mare nenorocire". Pana dupa pranz, nimeni din comandament nu a mai aparut prin zona. Era asteptat primarul Inimaroiu. Cu o seara inainte fusese apostrofat, la greu, de locuitorii de pe Strada Gociu, care i-au imputat ca nu a facut nimic din tot ceea ce a promis in campania electorala. Greu sa dai ochii cu cei care te-au ales.

SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 23.05.2006, ORA 19:30
JUDETUL BRASOV
Focare
  • Hurez
  • SC Drakom SRL - platforma Codlea
  • SC Pati Prod SRL - platforma Codlea
  • Fagaras
  • com. Ucea, sat Feldioara
  • Soars
  • Beclean
  • com. Vistea, Vistea de Jos
  • com. Dumbravita
  • Codlea
  • Racos
  • Bod
  • Lovnic
  • Vulcan, sat Holbav
  • Stupini
  • Venetia de Jos
  • Maierus
  • Recea
  • Cristian
  • Sanpetru
  • Rotbav
  • Vulcan
    Suspiciune de gripa aviara
  • Com. Soars, sat Barcut
  • Ucea de Jos
  • com. Parau, sat Parau
  • Sambata de Sus
  • Comana de Jos
  • Sacele
  • Vladeni

    JUDETUL VRANCEA
    Focare
  • sat Gagesti (com. Bolotesti)
  • Anghelesti
  • Jorasti
  • Panciu
  • Pietroasa (com. Bolotesti) Suspiciune de gripa aviara
  • Unirea
  • Focsani

    JUDETUL BUZAU
    Focare
  • Valea Lupului
    Suspiciune de gripa aviara
  • Patarlagele
  • Sat Florica (com. Mihailesti)

    JUDETUL COVASNA
    Focare
  • Sita Buzaului

    JUDETUL VALCEA
    Focare
  • Horezu
  • Stoilesti
  • Galicea
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ocnele Mari
  • Olanu

    JUDETUL SIBIU
    Focare
  • Municipiul Sibiu
  • Arpasu de Jos

    JUDETUL PRAHOVA
    Focare
  • Ploiesti
  • Urleta
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ploiesti (alta locatie)
  • Boldesti-Scaieni
  • Tinosul
  • Poiana Campina
  • Sarari
  • Banesti
  • Aricestii Rahtivani
  • Calgeag sat
  • Brazii de Sus
  • Campina
  • Storile

    JUDETUL ALBA
    Suspiciune de gripa aviara
  • Santimbru

    JUDETUL NEAMT
    Focare
  • Trifesti

    BUCURESTI
    Focare
  • Sectorul 2 - Str. Falticeni
  • Sectorul 4 - Str. Odei

    JUDETUL MURES
    Focare
  • Sighisoara
  • Vanatori

    JUDETUL BACAU
    Focare
  • Sat Beleghet (com. Agas)
  • Palanca
  • Margiresti

    JUDETUL ILFOV
    Suspiciune de gripa aviara
  • Bragadiru
  • Cornetu
  • ×