x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diplomaţi romăni, puşi pe făraş

Diplomaţi romăni, puşi pe făraş

de Marina Constantinoiu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Diplomaţi romăni, puşi pe făraş
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Am intrat in zodia coşmarului in relaţia cu Chişinăul. Intr-un gest neaşteptat, "prietenii" şi "fraţii" de peste Prut s-au decis să expulzeze doi diplomaţi romăni. I-au declarat persona non-grata şi le-au dat 24 de ore să plece din Moldova.

CHIŞINĂUL NE PROVOACĂ - Reprezentanţii noştri, declaraţi persona non-grata

Am intrat in zodia coşmarului in relaţia cu Chişinăul. Intr-un gest neaşteptat, "prietenii" şi "fraţii" de peste Prut s-au decis să expulzeze doi diplomaţi romăni. I-au declarat persona non-grata şi le-au dat 24 de ore să plece din Moldova.

Ambasadorul Romăniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a avut parte de o zi grea, ieri. Pe nepusă masă a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, unde i-a fost inmănată o "Notă verbală" prin care era inştiinţat că erau declaraţi persona non-grata doi diplomaţi din cadrul misiunii Romăniei la Chişinău şi i-a fost comunicat faptul că aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova in termen de 24 de ore. Este vorba despre Laurenţiu Pintea - secretar I - şi Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, după cum au declarat pentru Mediafax surse diplomatice. Contactat de Mediafax, purtătorul de cuvănt al Ministerului romăn al Afacerilor Externe (MAE) a declarat că nici nu confirmă, nici nu infirmă informaţia.

MOTIVAŢIE. Dar care este motivul acestei decizii radicale? Partea moldoveană face referire la articolul 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, invocănd incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut. Fără detalii. Pe culoarele diplomaţiei, insă, prin aceşti termeni se pot inţelege multe, inclusiv "spionaj".

MAE romăn precizează că, in semn de protest faţă de acest gest surprinzător, ambasadorul Romăniei a refuzat primirea Notei verbale. Şi tot MAE apreciază actul drept "inamical, total nejustificat şi care vine in contradicţie cu atitudinea constructivă şi cooperantă pe care Romănia a manifestat-o in permanenţă la adresa Republicii Moldova".

REACŢII. La scurt timp după anunţarea veştii, autorităţile de la Bucureşti au reacţionat, premierul Călin Popescu-Tăriceanu anunţănd că a cerut MAE să analizeze situaţia diplomaţilor şi să decidă măsurile care se impun intr-o asemenea situaţie. "Vreau să spun că regret că - faţă de atitudinea autorităţilor romăne care este una de cooperare şi de susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova - autorităţile moldovene iau asemenea decizii", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost ceva mai tranşant. El apreciază că "ne aflăm in zona unor provocări". "Nu ne adresăm nici preşedinţilor, nici guvernelor din Republica Moldova, nici instituţiilor statului. Politica noastră este să-i sprijinim pe romănii din Republica Moldova, pe toţi cei care vorbesc limba romănă", a spus Băsescu.

RaSPUNS. Ministerul de Externe a mai afirmat şi că analizează măsurile pe care un astfel de gest le impune, dar inţelege să abordeze această chestiune intr-o manieră europeană, transparentă şi responsabilă, in interesul cetăţenilor din cele două state. Practica diplomatică spune că, la un astfel de gest, se răspunde pe măsură, cu o decizie similară. Rămăne de văzut ce va face Bucureştiul.

LINGVISTICE. Pănă una-alta, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost convocată la Chişinău, pentru consultări. Anunţul a fost făcut de Ministerul moldovean de Externe, intr-un comunicat sec, fără detalii. Tot ministerul moldovean este cel care, probabil dintr-o eroare lingvistică (să fie vorba aici de diferenţele dintre "limba romănă" şi "limba moldovenească"? - n.r.), spune că diplomaţii romăni "trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova timp de 24 de ore". Adică pentru 24 de ore să stea pe acasă şi pe urmă să revină la post? Este, mai mult ca sigur, o scăpare. Pe undeva, pe drumul nervilor Chişinău - Bucureşti, cineva a pierdut un "in".

NERVOZITATE. Tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău au căpătat proporţii semnificative in ultimul timp, in special ultimele zile, cănd presa internaţională, incluzănd aici şi presa din Romănia, a inregistrat, in valuri, afirmaţii belicoase ale preşedintelui moldovean, "scăpat" peste graniţă, la Bruxelles. La răndul său, ambasadorul Romăniei la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat la inceputul săptămănii trecute la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru a i se atrage atenţia asupra comentariilor făcute in legătură cu revizuirea prevederilor Tratatului de la Paris. Reprezentantului diplomatic al Romăniei i s-a spus că "potrivit Convenţiei de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor şi Convenţiei ONU din 23 august 1978 privind succesiunea statelor la tratate, tratatele care stabilesc frontierele intre state poartă un caracter nelimitat in timp şi nici una din părţi, in mod unilateral, nu este in drept să revizuiască prevederile lor".

Â

ENERVaRI. Mai mult. Nestărnit de ceva dinspre Bucureşti, şeful statului moldovean s-a confesat, zilele trecute, presei occidentale, prestigiosului cotidian Financial Times declarăndu-i chiar că Bucureştiul nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova şi incearcă să o submineze atrăgănd studenţii in universităţile din Romănia, preoţii in bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte romăneşti cetăţenilor moldoveni. El a şi dat un nume tuturor acestor acţiuni: "agresiune permanentă" faţă de ţara sa. Voronin promitea atunci că işi va prezenta nemulţumirile intr-un mesaj adresat liderilor UE, menit să pună capăt disputei indelungate dintre cei doi vecini. "Am sperat că problemele vor dispărea o dată cu aderarea Romăniei la UE", a spus el. "Insă acum vedem că am greşit - din contră, simţim o şi mai mare agresiune permanentă din partea Romăniei", a subliniat Voronin, notănd că oficialii UE cu care a discutat chestiunea la Bruxelles şi-au exprimat ingrijorarea in legătură cu această situaţie.

marina.constantinoiu@jurnalul.ro

×