x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Discursurile politicienilor români la "revoluţia" de acum100 de ani

Discursurile politicienilor români la "revoluţia" de acum100 de ani

de Simona Lazar    |    Tudor Cires    |    18 Ian 2012   •   22:33
Discursurile politicienilor români la "revoluţia" de acum100 de ani

Puterea: "Manifestatia de duminica trecuta e o rusine"
Duminica, 15 ianuarie 1912, la exact o saptamana dupa ce a avut loc marele miting liberalo-takist din Ca­pitala (incheiat cu lupte de strada, dupa cum am scris zilele trecute), Bucurestiul a avut parte de inca un miting de amploare. De data aceasta mai pasnic, fiind organizat de catre Partidul Conservator, al lui P.P. Carp, aflat la putere. La intalnirea din Sala Eforie, s-au tinut lungi discursuri in care erau criticate evenimentele din 8 ianuarie, considerand ca ele au fost, citam: "o rusine". Spicuim si noi cateva fraze din aceste discursuri. Sa notam ca nu au vorbit liderii cei mari ai partidului, Carp, Maiorescu si Cantacuzino, ci cativa dintre membrii Consiliului de ministri. Sa mai spunem si ca, dupa intrunirea din sala, carpistii au defilat in oras, pe acelasi traseu ca si opozitia, dar nu cu jandarmii in coaste, ci cu taraful de lautari in frunte. O precizare necesara: nu ne-am propus, in spicuirile acestea din presa vremii, sa fim partizanii vreuneia dintre partile de atunci, cu atat mai putin sa scoatem vreunul dintre partidele de azi in fata prin similitudini cu partidele de-acum un secol – desi, se va vedea, nimic nou nu pare sa fie sub soare! Dupa o suta de ani, istoria se repeta – astrele, se spune s-au aliniat tot cam ca pe atunci si de aceea disputele politice si sociale sunt in toi. Disensiunile de acum un secol s-au incheiat in martie, cand primul ministru si-a dat demisia, in momentul in care justitia s-a pronuntat si ea in chestiunea legii tramvaielor (motivul retragerii opozitiei din parlament). Sa speram ca anul acesta noi nu va trebui sa asteptam toporasii, pentru ca topoarele sa fie urcate din nou in pod.

Partidul de prada
Din discursul lui N. Filipescu, ministru de Razboi: "(...) Am venit sa ne supunem judecatii dv. Avem o situatie financiara excelenta. Am redus 15 milioane dari pentru saraci. Am dat asigurari meseriasilor si peste cateva zile vom vota legea bunurilor de mana moarta. (…) Opozitia ce a facut? A introdus chestia tramvaielor. (…) Partidul liberal a transportat lupta de pe terenul politic, pe terenul afacerilor. Aceasta a avut ca urmare ca, in locul luptei dezinteresate pentru aspiratiuni, sa nu mai fie decat lupta inveninata pentru interese". Urmeaza in discursul sau referiri la cateva "afaceri" care au facut subiectul disputelor intre liberali si conservatori, in ultimele doua decenii, precum cea a Creditului funciar ori infiintarea Bancii Nationale, pe care o considera "una dintre cele mai vaste escrocherii ale secolului al XIX-lea", acuzandu-i pe liberali ca vor sa transforme politica intr-o afacere care sa le umple buzunarele. "Dupa cum din unghii se ghiceste leul si dupa dinti carnivorii, tot asa si partidul de prada trebuie sa aiba unghii si dinti. (…) Pentru ca lupta de azi sa se ispraveasca, trebuie sa primim si noi lupta cu liberalii, cu toate mijloacele. Timp de 40 de ani, d. Carp a povatuit moderatia. Azi vedem ca liberalii nu se pot tamadui cu alifie, ci cu instrumente chirurgicale."

Razboi civil pentru o diligenta
Din discursul lui Al. Marghiloman, ministru de Interne: "Pentru ca o opozitie sa intre pe calea semi-re­vo­lutionara si sa paraseasca postul de control ce i l-a incredintat na­ti­u­nea in Parlament, nu poate avea decat o usurare: ca motivul sa fie unul atat de nobil, incat nimeni sa nu-l poata critica. Dar de ce s-au retras? In declaratia citita in Parlament se spune ca ei renunta la lupta parlamentara fiindca alegerile au fost vitiate de violenta si fiindca Con­sti­tutia e amenintata. (…) Cum oare toc­mai dupa un an se spune ca ale­gerile au fost violentate? (…) In reali­tate nu-i decat chestia tramvaiului care a miscat opozitia. (…) Manifestatia de duminica trecuta e o rusine. Stiu ca se ameninta cu razboiul civil. Dar ce, Romania e Polonia? Si polonezii au facut adeseori razboi civil, l-au facut insa pentru tron, pentru privilegii, dar n-au facut pentru o diligenta. Si in Romania, sa se poata face razboi civil pentru o diligenta moderna, pentru un tramvai?"

Sirena si copilul norocului
Din discursul lui B. St. Delavrancea, ministrul Lucrarilor publice: "S-a unit I. Bratianu, seful partidului liberal, cu d. Take Ionescu, seful unor conservatori rataciti, ca sa ne rastoarne pe chestia tramvaielor. Curios, tramvaiele isi merg drumul lor, noi guvernam ca si cum acum am fi inceput. Caravana trece, cainii latra, fiarele ragesc. Cat timp vom avea increderea Coroanei si a dv. nu ne temem. (…)
Sa fim devotati in lupta, devotati principiilor. Asa suntem si nu ne e teama ca s-au unit copilul norocului cu omul darurilor. Copilul norocului, caci cine nu stie ca d. Bratianu a sosit la timp pentru domnia sa, dar nu stim daca a sosit la timp pentru interesele tarii. D-sa e prea copt pentru un fanatic liberal si e inca agurida ca sa conduca partidul liberal. D. Take Ionescu este o sirena. Dar sa fereasca Dumnezeu pe omul care se arunca in bratele sirenei".

Intrunirile si banchetele Puterii
Pe 8 ianuarie 1912, pe cand dele­gatii opozitiei din toata tara se adunau la Bucuresti pentru un miting de amploare, filialele din teritoriu ale partidului de guvernamant organizau, la randu-le, in tara, banchete care capatau forma unor intruniri politice, cata vreme ele incepeau, invariabil, cu discursuri politice, referi­toare la chestiunile zilei. Unul dintre cele mai importante banchete-intruniri carpiste din aceasta zi istorica este cel de la Dorohoi, unde cei peste 200 de participanti semneaza si o motiune, din care citam: "Membrii partidului conservator, intruniti in numar de 200 in sala Unirea, in ziua cand toti adversarii partidului s-au unit nu pentru o idee, ci pentru a sprijini o afacere asupra careia intreaga opinie publica este edificata, insarcineaza pe d. Gh. Stroici, seful lor, sa aduca la cunostinta dlui P.P. Carp, seful partidului si guvernului conservator, ca sunt hotarati a duce lupta pana unde va trebui pentru a inlesni pe fruntasii partidului sa duca la bun sfarsit opera lor de reforme sociale inceputa cu atata fericire si pe baza carora au solicitat increderea alegatorilor, asi­gurandu-i de concursul si devotamentul nostru netarmurit".

Pozitia oficiala a Politiei
Sa aruncam o scurta privire si asupra declaratiilor oficiale ale prefectului Politiei Capitalei, I. Mi­ti­leneu, referitoare la "tul­bu­ra­ri­le de duminica", asa cum a numit pre­sa vremii mitingul opozitiei, din 8 ianuarie 1912, care a ajuns sa capete forma unor lupte de stra­da, intre manifestanti si fortele de or­dine. "I-am avizat ca trecerea spre palatul regal nu era permisa", de­clara el pentru redactorii ziarului "Dimineata", relatand cum "doi-trei insi care se varau cu tot di­nadinsul in cordonul de ser­genti" au fost dusi la sectie. "Eu ca­u­tam sa conving pe toata lumea sa se imprastie si pentru ca nu eram ascultat, d. prim-procuror Hiott a venit insotit de gornisti, si dupa ce au facut cele trei so­ma­ti­u­ni (…) fara nici un rezultat, jandarmi pedestri au trecut in fata multimii cautand sa o in­de­parteze." Negand existenta vreunei provocari din partea fortelor de ordine, el povesteste: "Am va­zut urmatorul spectacol: oameni din multime rupandu-si bastoa­ne­le pe genunchi, ca sa aiba cate doua arme impotriva soldatilor si lo­vindu-i pe jandarmi" (care, apropo, aveau pustile cu baioneta pusa). Urmeaza descrierea mo­mentului in care sunt sparte geamurile clubului conservator. "N-am facut nici o interventie ca sa apar clubul. De altfel, recomandasem subalternilor mei cea mai mare rabdare, le spusesem sa indure cea mai mare insulta, fara sa se infierbante, fara sa se ener­ve­ze sau sa riposteze". Abia dupa vreo trei sferturi de ora, declara pre­­fectul Capitalei, pentru ca lu­mea nu voia sa se miste, jandarmii pe­destri, "incet, fara sa bruscheze pe nimeni", au trecut la evacuarea strazii. Ei nu au produs nici o ne­placere nimanui, in schimb, din hotelul Continental s-a aruncat asu­pra lor cu... "chibritelnite, ca­li­mari, cesti de cafea, farfurii". Mitileneu aminteste si de im­pus­ca­turile ce s-au auzit, la un mo­ment dat, punandu-le pe seama unui "domn cu barba", care tra­se­se sase gloante de revolver: "Am auzit lamurit doua detunaturi. (…) «Ai auzit? Parc-au fost doua ples­nitori. Rau lucru. Zgomotul acesta e periculos.» (spune el cuiva ca­re se afla langa el – n.n.). Imediat dupa aceea am auzit lamurit alte pa­tru detunaturi. Erau focuri de r­e­volver. (…) Astazi, luni, s-a pro­ce­dat la scoaterea glontelui din zid si s-a constatat ca e un glonte de revolver calibrul 9 si ca nu are nici pe departe asemanare cu glontele armelor Manlicher (armele din dotarea jandarmilor – n.n.)".
Prefectul Politiei Capitalei, I. Mitileneu, mai istoriseste ca atunci cand unul dintre participanti i-a aratat un manifestant ranit, adapostit in cofetaria Riegler, a dispus sa fie imediat chemata Salvarea. Ce masuri va lua pe viitor? – il intreaba unul dintre reporteri. Raspunsul vine scurt: "Totul depinde de imprejurari, nu-i asa?". (T. Cires)



Opozitia: "Guvernul a venit impotriva vointei tarii"
Scriam marti despre manifestatia opozitiei unite, de acum o suta de ani, la 8 ianuarie 1912, impotriva puterii de atunci. Ne-am oprit la ceea ce s-a intamplat in strada, fara a comenta conjunctura istorica (aceasta menire ramane istoricului). Prezentam astazi fragmente din discursurile tinute de cei doi lideri ai opozitiei – Take Ionescu (Partidul ConservatorDemocrat) si Ion I.C. Bratianu (Partidul National Liberal) – la intalnirea delega­tiilor venite din toata tara. Nu vom comen­ta nici de aceasta data.Va lasam pe dvs.sa observati cat de mult (ori cat de putin) seamana timpurile de atunci cu cele de acum. (Simona Lazar)


Take Ionescu: "O tara nu moare prin violenta, dar piere prin coruptie"
Presedintele Partidului Conservator-Democrat, Take Ionescu, a fost cel care a deschis intrunirea opozitiei, din Sala Bailor Eforiei, salutandu-i pe cei prezenti si amintindu-le ca, la retragerea din parlament, presedintele Consiliului de ministri, P.P. Carp, spunea: "Se pot face revolutii pe idei, nu pe afaceri". "Nu e vorba de afa­ceri, ci de o manifestatie cetateneasca", este replica acestuia, care continua: "Socoteala noastra cu guvernul e veche. N-am gasit insa s-o facem cu cale mai inainte. Socoteala noastra cu guvernul incepe de cand acesta s-a constituit; socoteala liberalilor cu guvernul a inceput de la alegeri. Guvernul a venit impotriva vointei tarii", spune el, acuzandu-i in acelasi timp pe conservatori de "infidelitate fata de popor" si "infidelitate fata de Coroana" (fata de Regele Carol I). "Stiti cu totii ca d. Carp a avut curajul sa spuna public ca a invins Coroana. Coroana insa, ea singura e permanenta in miscarile noastre de partid. Aceasta fanfaronada ca a invins Coroana, atunci cand stiam ca ceruse pomana Coroanei, a fost o necuviinta. (…) E anarhic a spune ta­rii ca Coroana de otel poate fi in­vinsa. Infidel cu Coroana, guvernul a fost infidel fata cu dvs. A facut alegeri patate, cand ar fi trebuit sa faca alegeri libere, n-a fost numai generalizarea violentelor electorale, ci sistematizarea coruptiei. O tara nu moare prin violenta, dar piere prin coruptie."
Take Ionescu se intreaba: "Are gu­vernul un ideal, are o constiinta? Unde e idealul? Destrabalare in administratie. Un exemplu: este un oras unde cetatenii platesc taxe fara lege. Au introdus destrabalarea in biserica, prin solutia pe care au dat-o crizei sinodale. (…) S-a dedat apoi guvernul la cea mai larga demagogie; dar nu i-a folosit la nimic, caci tot nu ajungea la sufletul poporului. La sufletul poporului se ajunge cu credinta poporului in devotamentul tau. (…) Au violat apoi constitutia in ches­tiunea tramvaiului si daca ne-am ridicat pe aceasta chestie n-am facut-o pentru a apara oarecare interese. (…) Sunt imparatii mari care ajung la dezvoltare economica fara regim parlamentar. Nu se poate insa ca o tara sa propaseasca fara respectul proprietatii si al dreptului. Numai judecatorul trebuie sa judece. Fara asta nu este posibila civilizatia. Gu­vernul a facut intai profesie de cre­din­ta, a spus ca interesele cele mari nu le da judecatorilor. Cand e vorba de stat, guvernul actual nu are incredere in judecatori. Noi am suportat toate, dar le-am dat toate avertismentele. Da­ca s-ar fi marginit la greseli, am fi luptat cu ei in parlament. Dar cand au desfiintat drepturile de proprietate, noi am plecat. Cu aceasta a disparut ul­tima aparenta de legalitate a frac­tiunii parlamentare. (…) Nici Bra­tianu, nici eu nu ne inchipuim ca suntem dictatori in afacerile tarii. Stim ca suntem slujitori devotati ai tarii. Daca pentru interesele noastre am zvarcoli sufletele dvs. am fi niste mizerabili. Dar pentru ca avem convingerea ca intarim temelia tarii facem ceea ce facem. Din aceasta miscare va iesi un lucru de prezent si unul de viitor: va iesi intai caderea vinovatilor; care au cautat sa ne duca la despotismul fatarnic care se ascunde in dosul unei majoritati de carnaval".


Ion I.C. Bratianu: "Guvernul a crezut ca poate inlocui creatiunea prin distrugere"
Daca astazi Ion I.C. Bratianu ar fi printre noi, liderul liberalilor de dinainte si de dupa primul razboi mondial cred ca ar da tonul opozitiei. Fragmente intregi din discursul lui din ziua de 8 ianuarie 1912 se potrivesc "manusa" timpului pe care il traim. Este suficient sa cititi aceste cuvinte care au fost rostite atunci, dinaintea a aproape 2000 de delegati liberali si conservator-democrati veniti din toata tara.
"Din prima zi activitatea guvernului a dat cea mai violenta dezmintire acelora ce-si faceau iluzia in guvern. Au intrebuintat toate mijloacele ca sa distruga capitalul politic al celor ce-l aveau. Nerespectarea legilor a ajuns la un grad ce nu se credea posibil. Legi au fost violate in modul cel mai violent, precum legea sanitara, care a fost suspendata. Alaturi cu aceasta actiune anarhica se ridica demagogia, care merge pana acolo incat sa intituleze o lege «legea pentru ieftinirea traiului». Promisese ca va face reforma administrativa si asa­narea mora­vurilor. Va dati seama cum au asanat. Guvernul ne-a propus cartel electoral. L-am refuzat ca pe ceva vicios pentru viata constitu­tio­nala. Noi intelegeam ca aliantele sa se faca nu pe chestiuni electorale, ci pe idei care imbratiseaza toata viata nationala. (…) Cum au respectat Constitutia? Ati vazut ce au facut in chestia tramvaielor care atinge chiar temeliile esentiale ale vietii noastre organizate de stat".
Propunerea de catre guvern a Legii Tramvaielor, dupa cum se stie, este incidentul care a provocat retragerea din Parlament a opozitiei. Bratianu tine sa atraga atentia asupra acestui fapt: "In ziua cand au vrut sa ia de la tribunal o chestie ca aceasta, s-a daramat ceea ce este baza oricarei societati organizate. In ziua cand presedintele Consiliului de ministri, de la tribuna Senatului, a spus ca dansul e contenciosul, ajunsese la o inconstienta atat de indrazneata, incat anarhia nu mai putea dainui. (…)
Pentru oricine cunoaste situatia guvernului, se explica opera sa. El se simtea incapabil de a face opera de creatiune. A crezut atunci ca poate inlocui creatiunea prin distrugere si a ajuns unde vedeti. Cu aceasta a faurit propria sa distrugere. (…) Am vazut deunazi la tara un copac verde si un altul inabusit in cresterea sa de iedera parazitara care-l inabusea. Pentru a restabili echilibrul gradinii mele, am spus gradinarului sa taie iedera. Urez ca, pentru insanatosirea vietii politice, sa se taie iedera, pentru ca cei doi stejari politici sa se poata dezvolta. (…)
Putem constata azi ca guvernul conservator a savarsit si un bine pentru ca a facut mai constiente necesitatile democratice ale tarii, pentru ca a facut ca revizuirea Constitutiei sa rasune, ca o necesitate mare, imediata, in constiinta tuturor. De aceea noi toti, conservator-democratii si national-liberalii, reprezentanti sinceri ai convingerii ca interesele noastre nationale cer existenta unei democratii puternice si constiente, sa pasim cu convingerea ca cauza noastra va invinge".


Motiunea opozitiei unite
"Cetatenii Capitalei si delegatii tuturor judetelor, auzind expunerile facute de sefii partidului national-liberal si al paritdului conservator-democrat, in intrunirea de azi, 8 ianuarie 1912;
Avand in vedere ca actualul guvern, lipsit de radacini in tara, spre a se putea mentine la carma statului si-a intocmit un parlament prin frauda, violenta si coruptiune;
Ca facand din coruptie si violenta principiul sau de guvernamant a nesocotit sistematic interesele generale ale tarii printr-o actiune demagogica si de dezorganizare a intregii vieti administrative;
Ca prin modul sau de a lucra nu numai ca nu a ajutat mersul inainte al statului, dar ameninta sa distruga legile si asezamintele lui;
Ca prin rapirea din caderile justitiei a unor procese in curs de judecata si prin incercarea de a le curma prin voturile majoritatii parlamentare, guvernul a zdruncinat temeliile vietii noastre de stat, aducand o grava atingere Constitutiei prin dispretuirea justitiei si ne­socotirea principiilor sepa­ratiunii puterilor constitutionale;
Ca o asemenea actiune de guvern desfiintand garantiile asi­gurate de legi cetatenilor indru­mea­za tara catre o stare de anarhie in care drepturile fiecaruia raman la bu­nul plac al unei stapaniri de fapt;
Ca in fata unei asemenea stari de lucruri, membrii intregii opo­zitii parlamentare, constatand ca ori­ce incercare de control de­venise cu neputinta, au fost nevoiti sa se retraga din Adunarile le­gi­ui­toare si sa lase guvernului raspunderea intreaga a situatiunii anormale pe care el insusi a creat-o;
Astfel fiind, noi, cetatenii din Capitala si delegatii din judete, aprobam retragerea opozitiei din parlament si ramanand de acuma mai direct aparatori ai legilor si ase­zamintelor tarii, declaram ca vom lupta cu toata energia pentru reintrarea in legalitate, care nu se poate dobandi decat prin in­fran­gerea fractiunii politice care a dezlantuit anarhia in statul nostru."

×
Subiecte în articol: opozitie putere acum 100 de ani