SPECIAL
Adevarul in cazul "Fals in acte la Ministerul Muncii" refuza sa iasa la iveala. Desi conducerea Ministrului Muncii s-a schimbat, tergiversarea in aceasta "mostenire" continua.
VERA ALBULESCU, MIHAI MUNTEANU
Va reamintim ca, in ziua de 17.04.2003, MMSSF a organizat un concurs in vederea ocuparii functiei de inspector general de stat adjunct pe relatii de munca la Inspectia Muncii (IM), institutie subordonata MMSSF. Pentru ocuparea acestei functii s-au "batut" Gheorghe Danut Radu si Valentina Contescu. Comisia de examinare a fost condusa de Mihail Ciulcov, secretarul general al MMSSF. Examinatori au mai fost Oana Cazan, directorul Departamentului Juridic din minister si, totodata, nora fostului ministru Leonard Cazan, Gheorghe Toma, directorul general al MMSSF, Gheorghe Stambelu, secretar gene-ral al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, si Tiberius Tanase Florin, director general in MAI.
FALS IN INSCRISURI. Concursul a fost castigat de Valentina Contescu, fosta sindicalista, vicepresedinte CNS Cartel Alfa si fost presedinte al organizatiei de femei din aceeasi structura. Invinsul a reclamat insa faptul ca respectivul concurs a fost trucat la modul grosolan si ca artizanii blatului sunt chiar membrii comisiei de examinare. Asa am aflat ca notele concurentilor au fost modificate de catre acestia din urma in favoarea Valentinei Contescu. Tabelul cu note a fost analizat la cererea lui Danut Radu si de un criminalist, autorizat sa efectueze expertize grafologice. In avizul de specialitate se concluzioneaza: "La rubricatia din dreptul numelui Mihail Ciulcov se observa modificarea notei primului candidat (Valentina Contescu - n.r.) prin adaugarea unui "0" la primul situat dupa "9". Aceeasi manevra a fost aplicata si in dreptul Oanei Cazan. Alterarile cele mai vizibile au fost efectuate in dreptul ultimului nume - Tiberius Tanase - la ambii candidati. Astfel, la primul candidat, prin adaugarea cifrei "1" si modificarea cifrei "9" in cifra "0" a rezultat nota finala "10,00". Modificarile analizate sunt de natura frauduloasa, intrucat prin efectuarea lor s-au obtinut alte note decat cele initiale, asa cum s-a aratat".
LEGI CALCATE IN PICIOARE. Valentina Contescu a fost angajata in functia de consilier gradul I A, la Inspectia Muncii, prin incalcarea flagranta a art. 5, alin 2, din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Potrivit acestor dispozitii de lege, "personalul din aparatul de lucru al autoritatilor si institutiilor publice este angajat cu contract individual de munca si i se aplica legislatia muncii". Rezulta ca functia de consilier gradul I A este functie publica, iar Valentina Contescu nu putea fi angajata cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Au mai fost incalcate prevederile articolelor 10 si 11 din legea mai sus amintita, conform carora pentru a accede la acest post, legea impune o vechime totala in specialitate de 17 ani. La data angajarii insa, Valentina Contescu avea o vechime de numai 12 ani, 9 luni si 24 de zile. Potrivit art. 9 din OUG 192/2003, "pentru indeplinirea atributiunilor ce revin unor posturi pe care sunt incadrati functionari publici si care devin temporar vacante, potrivit legii pot fi angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, alte persoane care indeplinesc conditiile prevazute de fisa postului". Cum postul de inspector general adjunct pe relatii de munca era vacant si nu temporar vacant, asa cum cerea in mod expres legea, delegarea pe functia de inspector general de stat a Valentinei Contescu a fost facuta prin ocolirea evidenta a normelor juridice.
Citește pe Antena3.ro