In maternitati, fiecarui nou-nascut ii este prinsa de incheietura mainii o bratara de plastic pe care sunt trecute datele lui. Mama are o alta bratara, identica. Sa nu i se rataceasca bebelusul. Abandonatii poarta bratara pana cand sunt externati. Luni intregi. Intre timp, incheietura mainii lor creste, iar incuietoarea curelusei de plastic e mutata periodic, sa nu-i stranga. Bratara geamana, de pe mainile mamelor lor, nu mai exista de mult...
|
FOTOREPORTAJ - click pe imagine |
COMPLETARE. Din 35 de grame de lapte praf se pot prepara 262,5 ml de lapte. Restul, pana la 800 ml - ratia zilnica a unui copil de doua luni - vine din sponsorizarile ONG-urilor straine sau se cumpara din cheta pe care o fac cadrele medicale ale spitalului
|
MESE SI SCAUNE. Laptele este dat prin Directia de Sanatate, pentru fiecare copil 3 cutii de Bebelac lunar. 1.050 de grame pe luna, adica 35 de grame pe zi, cantitate din care se pot prepara 262,5 ml de lapte. Un sugar are insa nevoie de 150-175 ml/kg/zi, respectiv 650-800 ml de lapte pe zi... Ca abandonatii sa nu moara de foame, ratia e completata din donatii sau din ce se cumpara atunci cand personalul medical face cheta. Tot prin intrajutorarea obsteasca se face rost si de pampersi. Statul a calculat si a ajuns la concluzia ca doua scutece de unica folosinta pe zi ajung. Logic, daca nici lapte pentru toate mesele nu se da, de ce ar fi mai multe... scaune? Specialistii in ingrijirea copilului, care nu au habar probabil de aceasta axioma, sustin insa ca "scutecele de unica folosinta se schimba de 4-6 ori pe zi (si mai des, in functie de frecventa scaunelor), iar in cazul nou-nascutilor, chiar si de 8-10 ori pe zi".
Abandonatii sunt imbracati in haine de capatat, caci statul nu a luat in calcul si costumasele care ar trebui sa le acopere goliciunea. "Aducem imbracaminte de la cine ne da, marturiseste dr. Dragomir Filofteia. Primim pomana, asa... mai pe romaneste. Ne mai aduc hainutele ramase de la copiii lor si mamele care au nascut aici."
COADA LA POSTA. Sefa Sectiei Neonatologie are 6 abandonati in grija*. In plus, toti ceilalti prematuri care se afla in incubatoare, copiii nascuti cu probleme, care au nevoie de interventii medicale si de ingrijiri speciale. Doctorita se imparte intre saloanele celor cu mame, camera parasitilor si drumurile pe care trebuie sa le faca, adesea, la sectiile de politie sau la... posta. Solicitarile care se trimit in scris Politiei trebuie timbrate. Timbru de 2 lei, dar care trebuie cumparat, cu chitanta emisa de posta, chiar in ziua expedierii plicului. "Ca sa platim 8.000-10.000 de lei, stam la coada si cate o ora. Timbrele sunt cumparate din banii nostri, dar acesta e deja un amanunt nesemnificativ...", marturiseste doctorita.
Ii trec prin mana cam 50 de abandonati pe an. S-a resemnat cu toata munca asta patriotica istovitoare si a invatat sa fie foarte ordonata cu actele. Fiecare dosar al unui abandonat e un teanc de declaratii, copii, extrase... Se fac procese-verbale de abandon, care trebuie semnate de seful sectiei de Politie, de Autoritatea Tutelara, se fac extrase de nastere de uz oficial (pentru ca fara certificatul de nastere al mamei nu poate avea copilul certificat), se fac cereri pentru verificarea identitatii la Politie, se fac adrese catre DPC, se raspunde la scrisorile venite la adrese... "Imi pastrez copii dupa dosare, ca se intampla sa mai vina cate una sa spuna ca ea nu stie ce s-a intamplat cu copilul, ca i l-a luat cineva, ca i l-a vandut sau cine stie ce i-a facut cu el. Si-atunci, ii arat actele. Ca nu mai tii minte, s-a intamplat si dupa 2 ani sa vina. Daca n-ai toate hartiile astea... A venit dna Cuti, ca ea isi vrea copilul. Fugise din spital si nimeni n-avea habar daca acel copil dupa care venise era al ei. Am sunat la Politie, nu raspundea acolo, am trimis asistenta - noroc ca e aproape de noi, a venit un echipaj de Politie aici, sa o vada, au pus-o sa dea declaratie, am stat dupa ea, sa scrie doua randuri, ca era si analfabeta, au fotografiat-o, au amprentat-o, examen ginecologic, sa vada - a nascut de curand sau nu... Se pare ca ea era mama. Asa ca am mai pierdut o dimineata intreaga, dupa ce alergasem doua luni si jumatate pentru dosarul copilului si-l rezolvasem. Isi mai aduc aminte si dupa un an - le trimit la Protectia Copilului."
STATISTICI. Anul trecut, marturiseste dr. Dragomir Filofteia, erau maternitati si cu cate 35 de copii abandonati
|
Citește pe Antena3.ro
CORUL. In Maternitatea Sf. Pantelimon sunt 8 copii abandonati*. Izolati de restul nou-nascutilor, care stau in acelasi salon cu mamele lor, parasitii dorm, anesteziati de plans, in patuturi de fier lipite unul de celalalt. Cum simt miscare in incapere, incep sa planga la comanda. Intai scanceste unul, apoi tresare altul din vis si, rand pe rand, se molipsesc de lacrimi. Abia a trecut ora mesei. Nu de lapte le e foame celor pe care niciodata nu i-a strans cineva cu dragoste la piept...
EA E MAMA? Doctoritei Dragomir Filofteia ii trec prin mana cam 50 de abandonati pe an
|
ATERIZEAZA PROVINCIA. Maternitatea Polizu e langa Gara de Nord. Halta pentru gravidele din toate colturile tarii care vor sa-si lepede nou-nascutii. Anul trecut, in spital au fost 76 de abandonati. 40 de cazuri sunt din afara Bucurestiului: Giurgiu, Buzau, Dambovita, Neamt, Prahova, Ialomita, Gorj, Teleorman, Mures, Bacau, Valcea, Vaslui, Vrancea... Intreaga harta a Romaniei si dincolo de ea, caci trag aici sa nasca si tinerele din Republica Moldova.
De la inceputul anului se inregistrasera 14 cazuri de abandon*. Si doar 5 dintre copii fusesera reintegrati in familia naturala. Nu e tocmai realizarea cu care sa se laude campania "Casa de Copii nu e acasa", dar e un pas.... Norocul Maternitatii Polizu e Fundatia "World Vision", care se implica in rezolvarea cazurilor sociale. Mamele care spun ca nu-si iau copilul acasa pentru ca nu au cu ce sa-l creasca primesc pampersi, lapte praf, hainute si chiar cosmetice pentru bebelusi...
Celor care au saracie in suflete nu le poate da insa nimic. In maternitatile si spitalele de pediatrie din Bucuresti am intalnit multi copii cu Sindrom Down (SD) abandonati. Familiile lor, in toate cazurile, au o conditie materiala peste medie. Nu traiesc facand sacrificii, nu-si refuza capricii, iar viata le este, in opinia lor, perfecta. Cum ar putea creste un copil mai putin perfect?
PARINTI CU HANDICAP. Din cei 14 copii abandonati in Maternitatea Polizu in 2005, doi au SD. In primul caz mama avea peste 30 de ani, pierduse trei sarcini, dar, cand Dumnezeu i l-a dat pe acesta, a refuzat si sa-l vada. E condamnat la spital, un copil cu SD e aproape imposibil de plasat in asistenta maternala. Si va trai cate zile va avea fara sa stie ce-i dragostea de mama, desi, ironic, in cazul acestor copii, afectiunea cu care sunt inconjurati poate recupera enorm din handicapul cu care au venit pe lume.
Al doilea copil cu SD este baietelul unei familii instarite. Ea - asistenta la o facultate particulara, el - angajat la una dintre institutiile statului. Casa, masina, vacante in strainatate. Cand neonatologul le-a spus de problema bebelusului, au plecat din spital fara sa se uite inapoi. Asistentii sociali au insistat si le-au facut apoi vizite la domiciliu, incercand sa-i convinga sa nu renunte la el. "Cum sa-l mai luam?", a intrebat familia perfecta. "Noi le-am spus rudelor si prietenilor ca a murit la nastere."
| ||
|
APEL CATRE PREMIERUL ROMANIEI
|
Domnule prim-ministru,
La intrunirea Grupului la Nivel Inalt in domeniul Protectiei Copilului, care a avut loc la Palatul Victoria, pe 18 martie 2005, ati declarat: "Am sa atrag atentia asupra a trei directii in care trebuie sa actionam, in baza noii legislatii. In primul rand, fiecare copil are dreptul la identitate. Aceasta permite integrarea sa sociala ca minor si ca adult, precum si respectarea drepturilor sale. De aceea este extrem de important ca toate nasterile sa fie inregistrate, iar autoritatile statului sa actioneze in acest sens. A doua directie este legata de noua legislatie, care considera familia drept cel mai bun mediu pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Pentru aceasta trebuie dezvoltate serviciile pentru sprijinirea familiilor, ca sa-si creasca propriii copii. A treia directie privete protectia si promovarea drepturilor copilului prin adoptie. In acest sens, trebuie intarita capacitatea institutionala a Oficiului Roman pentru Adoptii si a serviciilor de profil din cadrul autoritatilor judetene. In plus, este nevoie sa asiguram pregatirea adecvata pentru personalul din domeniu. (...) Inainte de a fi prim-ministrul Romaniei, sunt tata. Este un lucru pe care nu-l pot uita si de aceea sustin orice initiativa care poate sa imbunatateasca situatia copiilor." In spriritul acestor principii pe care le-ati enuntat, va solicitam sa luati, de urgenta, toate masurile care se impun pentru rezolvarea problemei copiilor abandonati in spitalele din Romania. Este injust si imoral ca sute de copii sanatosi sa-si petreaca primele luni de viata intr-o institutie sanitara, numai din neprofesionalismul, comoditatea sau lacomia celor care ar trebui sa se ocupe cu adevarat de ei. Facem apel la dumneavoastra, ca premier al Romaniei si ca tata. Salvati acesti copii! |
PROCES VERBAL
|
Florentina F. a nascut o fetita in Maternitatea Sf. Pantelimon. Are doi copii facuti cu doi barbati, dar pe cel de acum nu-l recunoaste tatal. E dl "Liniuta" in certificatul de nastere. Mama e si ea doar cu numele, pentru ca bebelusul a ramas in spital. Parintii Florentinei au pus piciorul in prag si i-au spus: "Un copil din flori e de ajuns". N-a fugit ca o hoata, a abandonat fetita civilizat, cu o declaratie scrisa de mana, inainte de a-si face formele de externare.
"F. Florentina, cu domiciul in Bucuresti, legitimata cu C.I., eliberata de..., va rog sa loati masura de protectie pentru copilul meu, ... Florentina Denisa (n.r. - din lipsa de inspiratie sau ca sa n-o rataceasca, i-a dat si prenumele ei), nascuta la data de 27 februarie 2005, in maternitatea Sf Pantelimon. Motivele sunt: |
BEBELUS SALVAT DE CAINE
|
In Nairobi (Kenya), un
nou-nascut abandonat intr-o padure a fost salvat de un maidanez (foto). Catelusa a descoperit fetita, care era infasurata intr-o camasa rupta si bagata intr-o punga de plastic, si a carat-o in gura. A traversat cu ea o autostrada aglomerata, a sarit un gard de sarma ghimpata si a dus-o in culcusul unde isi avea si ea puii... Fetita a fost descoperita, dupa doua zile, de niste copii care se jucau in zona. A fost dusa de urgenta la spital, iar aici s-a depistat ca starea bebelusului era buna, nu era deshidratat, fusese hranit de catea, cu laptele ei, si incalzit tot de ea, in culcusul ei. Asistentele spitalului au numit-o pe fetita "Angel".
|
* Documentarea acestui articol s-a facut in perioada aprilie-martie 2005.
(va urma)
|