x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DOCUMENT: CNSAS atestă că sursa „Traian”, care turna la Securitate, este fostul președinte Băsescu

DOCUMENT: CNSAS atestă că sursa „Traian”, care turna la Securitate, este fostul președinte Băsescu

de Ion Alexandru    |    02 Iun 2020   •   07:19
DOCUMENT: CNSAS atestă că sursa „Traian”, care turna la Securitate, este fostul președinte Băsescu
Sursa foto: DIANA OROS

Omul de afaceri George Pădure, urmărit, în vara anului 1989, de o sursă pe nume „Traian” și turnat la Securitate, a primit, în 20 mai 2020, un document din partea Colegiului CNSAS în care scrie negru pe alb că informatorul era nimeni altul decât Traian Băsescu, fost președinte al României. Documentul aruncă în aer apărările lui Băsescu, potrivit cărora informările date nu erau destinate Securității, ci Navrom. În baza de date a Securității, numele conspirativ „Traian” a fost asociat cu Băsescu Traian. Istoricul Marius Oprea analizează, la rândul său, situația dosarelor lui Băsescu de la CNSAS și dezvăluie, într-un editorial, o posibilă rețea care să fi încercat să acopere colaborarea fostului președinte cu aparatul represiv al regimului lui Nicolae Ceaușescu.

 

 

Documentul-bombă a fost emis de Consiliul Național pentru Arhivelor Securității în data de 20 mai 2020, îi este adresat lui George Pădure și reprezintă o adresă-răspuns, în baza cererii formulate de acesta din urmă. „În baza notei Direcției Investigații nr. S/DI/I.575/05.05/2020, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, întrunit în data de 12.05.2020, în conformitate cu prevederile art. 1 alineat 7 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 27 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, aprobat prin Hotărârea nr. 2/2008, pe baza documentelor din arhiva proprie a stabilit că numele conspirativ «TRAIAN» a fost asociat în actele Securității cu domnul BĂSESCU TRAIAN, născut în 4.11.1951, în Basarabi, județul Constanța, fiul lui Dumitru și Elena”.

 


Din datele publice, ultracunoscute deja, în România, fostul președinte Traian Băsescu s-a născut în data de 4 noiembrie 1951, în Basarabi, județul Constanța, fiind, practic, una și aceeași persoană cu sursa „Traian”, identificată în arhivele Securității comuniste. Iar la articolul 1, alineat 7 din OUG 24/2008, la care se face trimitere în adresa emisă către George Pădure, se face referite la „identitatea lucrătorilor Securității și a colaboratorilor acesteia, care au contribuit cu informații la completarea dosarului, și poate solicita verificarea calității de lucrător al Securității pentru ofițerii sau subofițerii care au contribuit la instrumentarea dosarului”.

 

Operațiune informativă profesionistă în 1989

Dezvăluirea, crâncenă pentru Traian Băsescu, vine la o săptămână după ce mai multe documente incendiare au fost scoase la lumină cu privire la notele informative scrise de Traian Băsescu și ajunse la Securitate, la 31 de ani de la întocmirea lor. O astfel de notă informativă, semnată de sursa „Traian” îl privește pe omul de afaceri George Pădure, care, înainte de revoluție, deținea un magazin care vindea televizoare la Anvers. „Traian” relatează, în septembrie 1989, în scris, cum l-a lucrat operativ-informativ pe Pădure și cum a cules date și informații care să probeze activitatea acestuia din urmă de racolare a marinarilor și a ospătarilor din Eforie, în vederea rămânerii acestora în străinătate.


Documentele în cauză arată că Băsescu suspiciona magazinul de televizoare al lui Pădure ca fiind un paravan al acestor afaceri, dar sugerează că Pădure ar fi fost implicat și în operațiuni cu valută pe teritoriul României, fapte drastic pedepsite în timpul regimului comunist. George Pădure a dezvăluit, în exclusivitate, în emisiunea Oanei Zamfir, de la Antena 3, că va folosi aceste probe în dosarul „Petrov”, aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care, în luna septembrie a anului trecut, Curtea de Apel București l-a declarat pe Băsescu un colaborator al Securității.


Avocații lui Traian Băsescu au încercat să acrediteze ideea conform căreia fostul președinte nu ar fi dat nicio notă către Securitate, ci, în calitate de căpitan de navă sau de reprezentant Navrom la Anvers, ar fi transmis informații către companie și, probabil, de aici ar fi ajuns la Securitate, fără știința lui. Documentul CNSAS, emis pe 20 mai 2020, arată că, de fapt, „Traian” era chiar sursa Securității.

Istoricul Marius Oprea: Cine sunt cei care au încercat să acopere colaborarea lui Băsescu cu Securitatea

Marius Oprea (FOTO), specialist în istoria Securității, a publicat, ieri, un editorial despre nota dată de Traian Băsescu la Securitate descoperită recent de CNSAS în dosarul în care a fost urmărit omul de afaceri George Pădure. Nota a fost prezentată în premieră de Antena 3 în emisiunea Exces de Putere a Oanei Zamfir. În comentariul publicat de Mediafax, Marius Oprea face o serie de dezvăluiri referitoare la persoanele care au încercat să acopere colaborarea lui Băsescu cu Securitatea.


Potrivit istoricului, Traian Băsescu fost văzut în 22 decembrie 1989 şi în zilele care au urmat la sediul Securităţii din Constanţa, inclusiv în compania colonelului Simionescu, şeful acesteia. În acele zile, arhiva Securităţii Constanța a fost mutată. Filele din dosarul „Petrov” ar fi putut să dispară în acele împrejurări tulburi.

Cât priveşte dovezile de colaborare cu Securitatea în perioada petrecută la Anvers, toţi cei patru ofiţeri de securitate din Belgia care lucrau în spionaj şi au avut în aceeaşi perioadă cu Băsescu misiuni în Belgia, Silvian Ionescu, Marin Antonescu, Virgil Stanciu şi Adrian Isac, i-au rămas apropiaţi lui Băsescu după Revoluție. Silvian Ionescu i-a fost, în perioada ascensiunii sale politice, un colaborator fidel în partid.

Pe Marin Antonescu l-a sprijinit să treacă din PDSR în PD, deşi fusese prefect de Dâmboviţa, în guvernarea Văcăroiu. Generalul Stanciu a devenit şeful ofițerilor acoperiţi din Serviciul Român de Informații, iar generalul Isac a fost trimis de preşedintele Băsescu cu titlul de negociator al Serviciului de Informații Externe, în afacerea răpirii ziariştilor români în Irak. Niciunul dintre acești foști ofițeri de Securitate n-ar fi avut vreodată interesul să-l deconspire.


Germina Nagâţ, şefa Direcţiei de Investigaţii de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a fost și ea, potrivit istoricului Marius Oprea, un pilon principal al acoperirii colaborării lui Traian Băsescu cu poliţia politică comunistă. Premiată de Grupul de Dialog Social, care îl susţinea necondiţionat pe preşedinte, Germina Nagâț a fost, totodată, şi cea care ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legii, descoperirea probelor privind eventuala lui colaborare cu Securitatea.

Dar o verificare serioasă a lui Băsescu nu s-a făcut niciodată, câtă vreme Germina Nagâţ a condus Direcţia de Investigaţii, orientată mai ales spre spectacolul ieftin al deconspirării unor nume sonore din cultura română şi prea puţin al ofiţerilor de Securitate, ori al politicienilor care au avut legături cu aceştia. Numai după ce Germina Nagâț nu a mai condus Direcţia de Investigaţii de la CNSAS, fiind promovată în Colegiul acestuia de către USR, foștii ei subalterni au putut să-şi facă treaba și să descopere notele pe care Băsescu le-a dat la Securitate în dosarele persoanelor pe care acesta le-a turnat.

 

 

Colegiul CNSAS: „Numele conspirativ «TRAIAN» a fost asociat în actele Securității cu domnul BĂSESCU TRAIAN, născut în 4.11.1951, în Basarabi, județul Constanța, fiul lui Dumitru și Elena”

×
Subiecte în articol: traian basescu george padure