x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doi părinți, acuzați că nu și-au hrănit, îmbrăcat, spălat și educat cei 7 copii

Doi părinți, acuzați că nu și-au hrănit, îmbrăcat, spălat și educat cei 7 copii

de Carmina Pricopie    |    26 Ian 2022   •   07:55
Doi părinți, acuzați că nu și-au hrănit, îmbrăcat, spălat și educat cei 7 copii

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș au trimis doi părinți în judecată, după ce, chiar mama celor șapte copii a sunat la 112, să reclame că fetița de 11 ani și 4 luni e dispărută.

Polițiștii au găsit-o la un bărbat în vârstă de 32 de ani, cu care întreținea relații sexuale. Ajunși în casa familiei, agenții au găsit o mizerie cruntă, multe sticle goale de bere, doi părinți beți și șase copii nespălați și neîngrijiți. 

Relații sexuale la 11 ani 

11 octombrie 2019. La ora 22 și 30 de minute, Simona, din comuna argeșeană Sălătrucu, a sunat la 112. Cerea ajutorul polițiștilor ca să-și găsească fiica fugită de acasă. Le-a spus polițiștilor că fetița, în vârstă de 11 ani și 4 luni, ar fi plecat cu un consătean, în vârstă de 32 de ani. Bărbatul a fost prins în flagrant de polițiști, în timp ce întreținea relații sexuale cu copila. Și a fost reținut pentru act sexual cu un minor.

Plasament de urgență

Trei zile mai târziu, fetița fost luată de către DGASPC Argeș și dată în plasament de urgență unui asistent maternal profesionist. Pe 18 octombrie 2019, și ceilalți șase copii au fost luați din familie și plasați de urgență la asistenți maternali profesioniști. „(...) cei șase minori aveau o igienă precară și aveau un miros respingător, iar la data de 15.10.2019, în cadrul întrevederii cu minorul (...), s-a constatat că, deși acesta avea haine curate, mirosea puternic a oi, iar pe palme avea multe bătături”, se arată în raportul de evaluare psiho-socială, întocmit de către DGASPC Argeș și atașat de către procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, care a instrumentat dosarul de rele tratamente aplicate minorului, făcut pe numele părinților. În același raport, se arată că cel mai mic dintre copii, în vârstă de 3 ani la acea data, a fost diagnosticat cu rahitism. Copiii aveau, la acea vreme: 15 ani, 13 ani, 11 ani, 9 ani, 8 ani, 6 ani și 3 ani. 

Două camere: 7 copii, doi părinți și o bunică

„Minorii locuiau, împreună cu părinții și bunica maternă, într-o casă proprietate personală a acesteia din urmă, compusă din două camere și un hol. Camera în care locuiau minorii era prevăzută cu un colțar și o bibliotecă în care erau depozitate haine, pe jos era ciment, peste care erau așternute covoare. Încălzirea era asigurată de o sobă de teracotă pe lemne. Cea de-a doua cameră, unde locuiau părinții minorilor, împreună cu bunica maternă a acestora, era prevăzută cu două paturi, o masă și o sobă de cărămidă cu plită. Pe hol se aflau un pat șifonier în care erau haine murdare și sticle de bere. Ușile locuinței erau din termopan, însă se aflau într-o stare de degradare avansată (erau sparte și nu se închideau, fiind legate cu sfoară)”, descrie procurorul în rechizitoriu condițiile de locuit ale familiei. Primarul comunei Sălătrucu de la acea vreme le-a povestit anchetatorilor că ar fi sprijinit familia în repetate rânduri cu materiale de construcții, dar că părinții celor 7 copii ar fi vândut pentru băutură chiar și electrocasnicele primite de la diverse persoane. Mai mult, căsuța cu cele două camere nici măcar nu era racordată la rețeaua de energie electrică. Singurele venituri ale familiei erau alocațiile celor 7 copii, 150 pe lună, de fiecare copil. Unul dintre martori a declarat că cei 7 copii erau supravegheați în mare parte de bunica maternă, care locuia cu ei, dar care era surdo-mută.   

11 ani: muncă, violuri și băutură

În perioada iunie-august, scrie procurorul în rechizitoriu, fetița în vârstă de 11 ani a locuit, cu acordul părinților, la un bărbat, pe care l-a ajutat la treburile gospodărești. Aici, un alt copil în vârstă de 14 ani la acea data, care muncea la aceeași familie, a violat-o în repetate rânduri. Băiatul a fost trimis în judecată în noiembrie 2020. 

Un alt martor a povestit în fața anchetatorilor că fetița de 11 ani și 4 luni consuma alcool împreună cu mama sa. 

Băiatul cel mare, exploatat prin muncă

Cel mai mare copil al familiei, băiatul în vârstă de 15 ani la acea vreme, locuia la altă familie, unde avea grijă de 200 de oi și despre care procurorul notează că există suspiciunea unei situații de exploatare prin muncă. Audiat de către anchetatori, a povestit că a renunțat la școală ca să muncească și că a vrut să plece de acasă pentru că nu avea condiții de locuit, nu avea ce mânca și nici haine. „La domiciliul părinților săi, minorul obișnuia să meargă la muncă pentru a obține bani, pe care ulterior îi dădea acestora pentru a cumpăra mâncare, însă aceștia îi cheltuiau pe alcool. Minorul avea în zona nasului și a frunții o cicatrice despre care a relatat că, în jurul vârstei de 3-4 ani, l-a ajutat pe tatăl său să taie lemne, iar acesta, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a scăpat drujba din mână și l-a tăiat în zona feței”, a mai arătat procurorul în rechizitoriu. 

„În urma informaţiilor obţinute cu privire la minorii D., precum şi din discuţiile individuale purtate de psiholog cu minorii în cauză, a reieşit faptul că numiţii D. I. şi D. S. A. au demonstrat neglijență gravă în îndeplinirea obligaţiilor părintești, punând în pericol dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială, integritatea corporală, sănătatea fizică și psihică a copiilor, prin neglijare alimentară, neglijarea igienei, neglijare vestimentară, neglijare educațională şi neglijare emoțională. Având în vedere situaţia de pericol în care se aflau minorii în cauză, respectiv faptul că, pe fondul consumului de alcool, aceştia au fost neglijaţi în formă continuă, de către părinţi, neglijare care a generat situaţia de abuz sexual repetat asupra minorei”, a descris procurorul în rechizitoriu. 

Dosarul a fost trimis în decembrie în judecată, pe 1 martie fiind stabilit primul termen pe camera preliminară.

×