Reşedinţa patriarhală este, incepănd de aseară, in doliu. Trupul neinsufleţit al Patriarhului a fost depus la in jurul orei 22 la Catedrala Patriarhală. Sute de credincioşi au aprins lumănări in memoria părintelui ortodocşilor romăni.
Reşedinţa patriarhală este, incepănd de aseară, in doliu. Trupul neinsufleţit al Patriarhului a fost depus la in jurul orei 22 la Catedrala Patriarhală. Sute de credincioşi au aprins lumănări in memoria părintelui ortodocşilor romăni.
Două steaguri, unul negru complet şi altul pe jumătate negru, cealaltă parte reprezentănd simbolul patriarhal au marcat aseară doliul in care a intrat reşedinţa patriarhală.
Steagurile au fost arborate de mai mulţi slujitori ai bisericii, iar acestea inseamnă că Reşedinţa patriarhală este in doliu. Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus aseară, in jurul orei 22:00, in Catedrala Patriarhală, unde preoţii şi episcopii au săvărşit o slujbă.
PRIVEGHI. Trupul Patriarhului Teoctist a fost vegheat pe drumul de la Spitalul Fundeni către Catedrală de doi prelaţi care au ţinut in permanenţă in măini lumănări aprinse. Maşina cu care a fost transportat trupul neinsufleţit al patriarhului a fost insoţită de alte două maşini şi de două motociclete aparţinănd Poliţiei şi Jandarmeriei. Un cordon de jandarmi a făcut loc maşinii printre sutele de credincioşi veniţi să aprindă o lumănare in memoria Patriarhului Teoctist. In Catedrală a avut loc o slujbă specială de pomenire a Patriarhului Teoctist, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Credincioşii au continuat să vină la Catredala Patriarhală şi după depunerea sicriului Prea Fericitului Părinte Patriarh mulţi avănd lacrimi in ochi. Procesiunea va continua şi in zilele următoare pănă la inmormăntarea rămăşiţelor omeneşti ale celul ce a fost Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu.
Se caută testamentul
Potrivit canoanelor, reşedinţa şi biroul patriarhului au fost sigilate, urmănd ca azi-dimineaţă, in prezenţa membrilor Sinodului Mitropolitan, să fie deschise pentru a fi căutat un eventual testament. "Nu ştim dacă a scris sau nu aşa ceva (testament - n.r.), dar vor afla măine (n.r. - azi). Din căte ştim noi, nu intenţiona aşa ceva", au declarat sursele citate, precizănd că in eventualul testament al Patriarhului Teoctist ar putea scrie orice, inclusiv o posibilă dorinţă pentru succesor.
Omagiul Regelui Mihai
Regele Mihai işi exprimă "adănca părere de rău" pentru decesul Patriarhului Teoctist şi ii aduce un omagiu "rugănd Domnul să-i aşeze sufletul in pace alături de predecesorii lui Miron, Nicodim, Iustinian şi Iustin". Intr-un comunicat de presă, Regele Mihai arată că a fost contemporanul tuturor acestor lideri creştini ai neamului: Miron, Nicodim, Iustinian, Iustin şi Teoctist. "Fiecare dintre ei a avut de ţinut piept unor vremuri unele mai grele decăt celelalte. Ca şi Biserica Ortodoxă, Casa Regală a avut in ultima jumătate a secolului trecut durerea de a nu putea opri sfărămarea măndriei şi identităţii naţionale", afirmă fostul suveran. El arată că, impreună cu familia regală, este alături de toţi cei care varsă o lacrimă pentru părintele Patriarh şi cere "luare aminte" la importanţa pe care credinţa strămoşească o are in Romănia de astăzi.
Jandarmii vor asigura ordinea
Jandarmeria Romănă a trimis aseară la Catedrala Patriarhală mai mulţi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice, iar alţi aproximativ 50 de jandarmi şi trei camioane cu materiale sunt pregătite să fie trimise pe Dealul Patriarhiei, imediat ce va incepe pelerinajul la trupul defunctului patriarh. Purtătorul de cuvănt al Jandarmeriei Romăne, căpitanul Marius Teodorescu, a declarat că la Catedrala Patriarhală au fost trimişi deja mai mulţi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice, iar cei 50 vor fi trimişi in funcţie de necesităţi, atunci cănd pelerinii vor fi in număr mai mare.
Patriarhul Teoctist a cerut să fie operat
Patriarhul Teoctist a cerut să fie operat la sfărşitul săptămănii trecute, nemaiputănd indura suferinţa pricinuită de adenomul de prostată, dar numai după ce a ascultat părerea mai multor medici, inclusiv unor specialişti germani, cu privire la riscurile unei astfel de intervenţii.
Discuţiile privind o eventuală operaţie a Prea Fericitului Patriarh Teoctist durează de mai mult timp la Palatul Patriarhal. Au fost contactaţi chiar medici din Germania, care ar fi operat o persoană cunoscută Patriarhului şi care după intervenţie s-a simţit bine.
Vinerea trecută, profesorul Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Renal Fundeni, a fost contactat telefonic de un apropiat al patriarhului, care l-a intrebat cănd ar fi dispus să-l primescă pe Teoctist pentru o consultaţie.
"Dar de ce să-l deranjaţi pe Patriarh. Lăsaţi că voi veni eu sămbătă la dumnealui", aşa a inceput povestea ultimelor zile din viaţa Patriarhului Teoctist, povestită de profesorul Ionel Sinescu pentru Agenţia Mediafax. Sămbătă, la ora 11:00, chirurgul bucureştean a fost primit de PF Teoctist. Sinescu a relatat discuţia avută cu patriarhul.
epuizat. "Am vorbit cu medicii din Germania şi le-am spus că aş vrea să mă opereze şi pe mine. Ei mi-au spus atunci că de ce să vin pănă acolo, cănd aici in Bucureşti există profesorul Sinescu. Aşa am ajuns să vă caut. Vreau să ştiţi că nu mai pot suporta starea in care mă aflu. Mă simt epuizat din cauza suferinţei. Nu mai dorm noaptea. Ştiu ce boli am. Ştiu ce vărstă am. Dar nu mai pot indura. Este clar că nu mai pot trăi aşa", i-a spus Teoctist profesorului Sinescu, conform acestuia din urmă. Atunci, chirurgul a intrebat cănd ar vrea să aibă loc intervenţia. Patriarhul a preferat să aştepte pănă luni ca să participe duminică la Sfănta Liturghie, cea mai importantă slujbă pentru ortodoxie. "Duminică nu pot. Este Sfănta Liturghie, dar luni ar fi perfect", a hotărăt Patriarhul Teoctist.
IN TAINĂ. Medicul l-a invitat la spital duminică seară. Ceea ce s-a şi intămplat. In mare taină, Teoctist a fost internat intr-un salon special amenajat, intrucăt Prea Fericitul i-a rugat pe toţi să păstreze "taină mare" cu privire la suferinţa lui.
Luni dimineaţă au fost recoltate din nou probe pentru analize şi au fost efectuate multiple investigaţii imagistice. "Nu au existat probleme prohibitive pentru efectuarea intervenţiei, după cum a confirmat şi profesorul Dan Tulbure, şeful clinicii ATI", a mai spus Sinescu.
ODIHNĂ VEŞNICĂ. Operaţia a decurs bine, toate datele indicănd o procedură standard. Dar, la ora 12:30, bătălia pentru viaţă a Preafericitului a slăbit ritmul. Dintr-o dată a vomat sănge. Medicii au intrat in alertă şi timp de peste patru ore au incercat toate manevrele pentru a-l menţine in viaţă. De două ori chiar au reuşit să-l stabilizeze şi părea că Patriarhul Teoctist şi-ar reveni. Dar, de fapt, nu s-a mai putut face nimic.
"Pentru Prea Fericitul Patriarh Teoctist viaţa s-a oprit, acesta trecănd la odihna veşnică. Am crezut in forţa lui de luptător. Aşa ne-a convins că trebuie să-l operăm", a incheiat profesorul doctor Ionel Sinescu, indurerat.