x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Domniţa Ralu Caragea

Domniţa Ralu Caragea

de Rodica Mandache    |    10 Mar 2012   •   21:00
Domniţa Ralu Caragea

8 Martie! E ziua cand sarbatorim doamnele, damele, domnitele.
Macar acum hai sa laudam 'eternul feminin' si sa spunem ca primul teatru a fost creat in Bucuresti de catre o domnita, Domnita Ralu. Era fiica unui domnitor fanariot Ioan Gh. Caragea.

Bucurestiul inceputului de secol al XIX-lea n-avea strazi pietruite, n-avea asfalt, era innoroiat pana-n gat, intuneric bezna.
Nimeni nu visa un teatru in Bucuresti. Capitala era o aglo­merare de sate pierdute si plin de balti. De aceea noaptea toata lumea statea acasa. Nimeni nu se gandea la un teatru al orasului. Asta era un lucru necunoscut. Dar aceasta Domnita Ralu era pasionata de teatrul antic si n-a avut liniste pana nu a organizat primele reprezentatii teatrale.

Dar sa facem intai si intai cunostinta cu Domnita Ralu. Era frumoasa. Era straina, dar indragise pamantul romanesc unde tatal ei avea sa fie dom­nitor. De altfel, daca citim scrisorile lui Ion Ghica catre Vasile Alecsandri aflam despre el. 'Cand cu ciuma lui Caragea...' si despre ea 'ca poseda gustul frumosului cel mai inalt' si ca era vestita pentru luxul cu care se inconjura.

Domnita Ralu a strans in jurul ei mai multi tineri greci pasionati de teatrul antic, in special de Euripide. Acasa la Domnita Ralu s-a jucat in limba greaca: 'Oreste, Daphnis si Chloe'. Era anul 1816.
In acel timp, Grecia se lupta sa se elibereze de sub jugul otoman, si-n toate curtile europene fiintau teatre cu un repertoriu infierbantat, care sa-i inflacareze pe luptatori. In iarna anului 1817, o sala de club pe ulita Mogosoaiei (Calea Victoriei) pe langa Biserica Alba s-a transformat intr-o sala de teatru.

Daca vrem sa gasim locul exact, este incrucisarea Strazii General Berthelot cu Calea Grivitei si s-a numit Teatrul de la Cismeaua Rosie. Edificiul a ars in 1825, si ruinele au ramas pana la 1840.
Domnita Ralu s-a zbatut, a luat bani de la ta­tal sau si ar fi vrut sa construiasca un edificiu nou.

In ceea ce priveste repertoriul, l-a gasit pe Costache Aristia, care s-a afirmat ca scriitor, actor si traducator. Domnita Ralu l-a trimis pe Costache Aristia la studii la Paris, sa invete arta declamatiei cu celebrul Talma. Domnita, indragostita de teatru, a adus o trupa de la Viena si pe cantareata Dilly, pe atunci o mare stea. Venind la Bucuresti s-a indragostit de un boier frumos, si aici a ramas pentru totdeauna.
Dar in toiul sperantelor, domnitorul Caragea a fost mazilit si au fost nevoiti sa fuga la Brasov, sa nu-l gaseasca capugiul care avea ordin sa-i taie capul.

Dupa plecarea domnitei fanariote, Costache Aristia a dat lectii copiilor din casele Ghica; Smaranda Ghica impreuna cu Iancu Vacarescu pun in scena Britanicus de Racine, Avarul de Molieré, dar dupa scurt timp totul a fost oprit.
In 1827, scriitorul Ion Heliade Radulescu si Dinicu Golescu au infiintat teatrul romanesc al Bucurestilor.
Nu se poate doar cu dragoste, cu aprindere, trebuie bani si putere.
Dinicu Golescu era ispravnic, vel-oga, hatman si mare logofat. S-au gasit si banii pentru celebra 'Societate a Filarmonicii'.

Iancu Voinescu si colonelul Ion Campineanu au venit cu banii si cu toate celelalte. Ion Campineanu a dat jumatate din bani, dar si multi alti boieri au fost darnici pentru teatru (Const. Manu, Const. Rasti, Ne­culai Danielopol), Dinicu Golescu a pus la dispozitie Palatul sau de la Mogosoaia pentru repetitii. Primul spectacol in limba romana a fost Mahomet de Voltaire. Spectacolul a starnit un entuziasm general, si toti bucurestenii au dorit sa ajute viitorul teatrului. Cu totii voiau o institutie pentru luminarea poporului. Dar sa n-o uitam pe Domnita Ralu, atat de indragostita de teatru, de muzica, dar si de Iancu Vacarescu. Ralu a parasit Bucurestiul in mare graba si nu s-a mai auzit nimic despre ea. La pianul sau s-a cantat Sonata lunii de Beethoven, si faptul acesta i-a scandalizat pe boieri.

Sa-i multumim Domnitei Ralu peste veacuri si sa vizitam locul de la Cismeaua Rosie, unde am inceput si noi drumul spre civilizatie.
Fara teatru, cetatea nu poate sa existe.
Frumoasa Domnita Ralu, 'Cismeaua Rosie', pentru prima data teatru in limba romana, teribila poveste de amor cu Iancu Vacarescu – ce frumos a fost!

×
Subiecte în articol: special