x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dorneanu a votat cu Vosganian!

Dorneanu a votat cu Vosganian!

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Valer Dorneanu (PSD), presedintele Camerei Deputatilor, si Varujan Vosganian, membru in Comitetul de Coordonare al Aliantei PNL-PD, au votat la Iasi.
MIRELA CIMPOI

Click pentru a mari imaginea
DIN NOU LA SCOALA! Valer Dorneanu s-a aflat ieri-dimineata la Liceul "Garabet Ibraileanu" din Iasi
Valer Dorneanu si-a exprimat dreptul de vot la ora 9:00, la Liceul "Garabet Ibraileanu", o data cu senatorul Ion Solcanu, in vreme ce, la aceeasi ora, la Scoala Generala nr. 28, se afla pentru vot Varujan Vosganian.

PRIMII VOTANTI. La sectia nr. 35 este liniste. La 15 minute dupa ora 7:00 apare primul votant. Un barbat de peste 50 de ani urca tacticos scarile si se indreapta spre sectie. Voteaza, si la iesire schimba cateva vorbe cu politistul din fata sectiei, dupa care isi indrepta pasii spre biserica din apropiere.

In Piata Unirii continua sa ploua marunt, iar taximetristii care si-au parcat masinile in fata Spitalului Sf. Spiridon isi sorb in liniste cafeaua. Unul dintre ei rasfoieste un ziar. "Nu merg la vot. N-am pe cine vota", spune taximetristul sigur pe el, dupa care isi indreapta privirea spre gazeta. Colegii barbatului, mai constiinciosi, au mers sa-si exercite dreptul constitutional inca de la deschiderea urnelor, iar acum isi asteapta clientii. Linistea din centrul Iasiului este perturbata doar de zgomotul tramvaielor.

LA LOTO. Mai multi ieseni isi indrepta pasii spre agentia Loto din zona. Potul de 3 milioane de dolari de la extragerea Loto "6 din 49" pare mai important decat votul. Pana la ora 9:00, au trecut pragul agentiei peste 30 de persoane. Cei mai multi au jucat variante simple. La agentia Loteriei de langa Palatul de Justitie din Iasi este coada. Toti jucatorii spera sa prinda premiul cel mare. "Am votat, si acum stau aici sa pun si eu trei bilete. Nu mi-ar strica 3 milioane de dolari", spune zambind un barbat.

DRUM SPRE EUROPA. Daca iesenii de rand nu s-au grabit in primele ore ale diminetii sa se prezinte la urne, nu acelasi lucru se poate spune despre politicieni. Ion Solcanu, liderul PSD Iasi, primul pe lista pentru Senat, si Valer Dorneanu, care spera la un nou mandat de deputat, au votat la ora 9:00 la Liceul "Garabet Ibraileanu" din Copou. "Drumul spre Europa trece prin sectia de votare", a declarat Solcanu, iar Valer Dorneanu a tinut sa precizeze ca "Pentru un trai mai bun, nimeni nu are voie sa lipseasca de la vot". Tot in primele ore ale diminetii au mers la urne democratul Dan Carlan, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita si alte persoane din administratia publica locala.

PRESEDINTI VATMANI
Neregulile in desfasurarea alegerilor generale in judetul Iasi continua. Inca din primele ore de la deschiderea sectiilor de votare, mai multi presedinti au sunat la Biroul Electoral Judetean si s-au plans de numarul insuficient de buletine. Ca o curiozitate, numai 13% din presedintii sectiilor au studii juridice. Printre persoanele care coordoneaza circumscriptii se afla vatmani, gardieni publici si chiar someri. Presedintii a patru sectii de votare din cartierul Alexandru cel Bun au pierdut lista cu numerele de telefon ale membrilor Biroului electoral. In comuna Miclauseni, in ziua votarii, nu erau afisate listele cu alegatori. Membrii sectiei de votare din Rediu vor avea peste cateva ore probleme mari pentru ca in sediu nu sunt becuri, iar de la ora 17 alegatorii risca sa voteze la lanterna. La sectia 502 din comuna Probota, presedintele si vicepresedintele circumscriptiei au refuzat sa accepte prezenta unui reprezentant al PRM, desi acesta avea acreditare din partea partidului. PRM a depus o plangere la Biroul electoral, fiind sesizati si observatorii OSCE.

.

.

Braila - Batranii si militarii s-au grabit la urne

Primii care au ajuns la urne au fost, ieri, persoanele in varsta si soldatii. Multi dintre pensionarii braileni au renuntat chiar si la slujba de duminica pentru a-si exercita dreptul electoral. Batranei infofoliti, sprijinindu-se in carje, au format cozi interminabile in fata usilor sectiilor de votare din Braila, inca de la primele ore ale zilei. Unii, pe care ochelarii nu-i ajutau sa vada numele candidatilor pe buletinele de vot, au solicitat sa fie "consiliati" de catre un membru mai tanar al familiei. De altfel, in multe dintre cabinele de vot existau cate doua persoane, de regula sot si sotie, care se ajutau reciproc sa voteze. "Votam, maica, votam, sa ne mareasca si noua pensiile si sa ne dea me-dicamente!", ne-a spus o batranica, imediat dupa ce a iesit din sectia de votare. Militarii in termen s-au grabit, de asemenea, sa voteze, pentru a avea apoi toata ziua la dispozitie, pentru a-si intalni prietenii. Soldatii au votat pe liste suplimentare ale sectiilor de votare din cartierele in care se afla unitatile de inrolare.

Tinerii intre 30 si 35 de ani au intarziat la vot, multi preferand sa mearga la biserica, unde au ascultat pilda "Duminicii dregatorului bogat", sau sa-si faca piata, si apoi sa voteze. "Nu, n-am votat inca si nici nu stiu cu cine o sa votez, fiindca nici unul dintre candidati nu m-a convins ca fetita mea va avea un viitor mai bun", ne-a spus o tanara mamica, ce asculta slujba religioasa la usa unei biserici din apropierea sectiei de votare. (Nicoleta Butnaru)

.

.

Alba - Motii au imbracat costume populare

O prima sondare a participarii la urne in judetul Alba s-a facut la ora 11:00, cand procentul votantilor era de 9:45 in mediul urban si de 10:28 in cel rural. In judetul Alba au fost inscrisi pe liste 319.600 cetateni cu drept de vot. Pentru cele sase posturi de deputati si doi senatori, s-au inscris in cursa electorala 15 partide si aliante politice, 24 de asociatii ale minoritatilor etnice si un candidat independent.

CONTESTATIE. Primar, membru in Biroul electoral. Alianta D.A. si PNG au depus la BEJ o intampinare in care se reclama faptul ca primarul si viceprimarul comunei Dostat sunt incompatibili cu functiile de membri in Biroul electoral al sectiei de votare nr. 225 din satul apartinator Boz. Contestatia urmeaza sa se judece in localitatea respectiva, dupa care trebuia analizata de BEJ. Impotriva candidatului Aliantei D.A. la Senat, Alexandru Peres, a fost depusa la BEJ o sesizare potrivit careia acesta ar fi zabovit in fata sectiei de votare din satul Unirea II cu scopul de a influenta alegatorii.

Motii din comuna Albac au fost deosebit de receptivi la ziua cea mare a alegerilor parlamentare si prezidentiale de ieri. Inca de la primele ore ale diminetii, albacenii din cel mai indepartat sat al comunei, Costesti, situat la peste 1.400 de metri altitudine, au pornit cu mic, cu mare, spre urnele amplasate in scoala generala din localitate. Pentru a ajunge la sectia de votare, motii din indepartata asezare au parcurs kilometri intregi pe jos, de la casele lor rasfirate pe munti, printr-o zapada de peste o jumatate de metru. Dupa o traditie care inca se mai pastreaza de zeci de ani, motii au purces la vot imbracati in straiele nationale, insemne ale perpetuarii portului popular stramosesc. (Lucian Dobrater)

AMENZI
Doi elevi ai Liceului "Horea, Closca si Crisan" din localitatea Abrud au fost amendati de politisti. Lucian Cramba si colegul sau Cristian Muntean sunt invinuiti ca, in noaptea de 26 noiembrie, au vopsit cu sprayuri cu vopsea galbena afisele PRM si ale Uniunii PSD+PUR. Mai mult, tinerii au distrus si un banner electoral. Deputatul PRM Emil Crisan si vicepresedintele Organizatiei Abrud a Partidului Social Democrat, Dorin Leach, au facut o plangere Politiei din localitate. Oamenii legii i-au amendat pe cei doi sustinatori ai Aliantei Dreptate si Adevar, pentru gestul facut.

.

.

Suceava - Nereguli la cabine

NICU AMURARITEI

Click pentru a mari imaginea
IN MOLDOVA. Eugen Bejinariu, secretarul general al Guvernului, a votat la Suceava
Nici bine nu a inceput procesul de votare, ca s-au si inregistrat primele nereguli in judetul Suceava. Prima a fost semnalata la o sectie de votare din comuna Dolhasca, unde s-a constatat pierderea unei stampile de control. Confectionarea unui duplicat a ajutat la inceperea procesului de votare. Potrivit purtatorului de cuvant al Aliantei D.A. Suceava, Orest Onofrei, in doua sectii de votare din orasul Solca au fost imprastiati fluturasi cu mesaje impotriva Aliantei D.A. Onofrei a mai sesizat ca presedintele sectiei 134 din Dolhasca avea asupra sa 29 de carti de identitate ale unor locuitori. Presedintele PSD Suceava, Gavril Mirza, a sesizat Biroul Electoral Judetean ca in orasul Gura Humorului un post de radio local continua campania electorala in favoarea Aliantei si in ziua alegerilor. De ase-menea, liderul PSD Suceava a mai sesizat ca o masina cu afise ale Aliantei D.A. stationeaza pe la sectiile de votare din judet.
×
Subiecte în articol: eveniment electoral votat votare