Adamescu urca ieri dimineaţă scările la DNA mergând parcă spre eşafod. Controlul ASF de la Astra Asigurări de acum câteva luni a fost doar prima filă deschisă spre public a degringoladei financiare în care a intrat de mai mult timp împătimitul jucător de poker. Companiile deţinute de Adamescu erau în insolvenţă, iar dosarele se plimbau prin instanţe pentru a câştiga timp. Motorul de cash Astra Asigurări era turat pentru a acoperi găurile bărcii aflate în derivă.
Chemarea la DNA precedată de percheziţiile domiciliare şi de la Astra este legată direct de dosarul judecătorilor de la Secţia comercială a Tribunalului Bucureşti acuzaţi că luau mită pe bandă rulantă pentru a rezolva dosare de insolvenţă. Adamescu a fost pus sub urmărire penală pentru două infracţiuni de dare de mită. DNA susţine că acesta ar fi remis, prin intermediari, 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa pentru a obţine soluţii favorabile unora dintre societăţile deţiunute de Adamescu.
Procurorii s-au folosit de martori denunţători care să-i înfunde pe judecători, dovedindu-le corupţia cu înregistrări audio. Mecanismul a fost acelaşi pentru cei patru judecători. Persoane pe care aceştia le cunoşteau deveneau mesagerii unor justiţiabili pentru obţinerea de condiţii favorabile în insolvenţă. Dosarul pune în evidenţă activitatea “capcanelor” – o fostă grefieră, care l-a “capacitat” pe judecătorul Ion Stanciu şi o practiciană în insolvenţă, Borza Monica Angela, care a reuşit să-i “împacheteze” şi să-i livreze DNA pe ceilalţi trei judecători cercetaţi în stare de arest.
Adamescu a intrat în această morişcă penală prin legăturile pe care le-a stabilit cu instanţele prin intermediul harnicei Monica Angela Borza, dar şi prin avocatul Dumitru George Claudiu.
Cu acest avocat de succes, tată de familie şi o prosperitate afişată, întâmplările au luat o turnură tragică. Avocatul Dumitru, care s-a sinucis luni, 19 mai, în staţia de metrou de la Universitate, era martor denunţător în acest dosar exploziv. El era cărăuşul care transporta mita către judecătorul ce urma să rezolve interesele lui Adamescu, prin scoaterea din insolvenţă a firmelor acestuia, proces condus de casa de insolvenţă Activ Lichidator IPURL a omniprezentei doamne Borza.
Mai multe informaţii aflăm din motivarea dată de Curtea de Apel Bucureşti în decizia de arestare a celor patru magistraţi. Astfel, judecătoarea Elena Rovenţa a primit, pe 10 decembrie 2013, de la Borza suma de 5.000 euro, cu titlu de mită, banii provenind de la Bogdan şi Dan Adamescu, pentru a-i ajuta într-un dosar de insolvenţă. Borza a depus la DNA un autodenunţ la data de 14 mai 2014, în care a recunoscut că a remis, cu titlu de mită, suma de 5.000 euro judecătoarei Elena Rovenţa şi 15.000 euro magistratului Ion Stanciu, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă ale SC Activ Construcţii Industriale SRL şi SC Sigur Industrial Construct SRL, sume pe care le-a primit de la Bogdan Alexander Adamescu şi Dan Adamescu. Doi martori au dat declaraţii la DNA despre faptul că Bogdan Alexander Adamescu şi tatăl său şi-au dat acceptul pentru coruperea magistraţilor. O martoră a afirmat că în decembrie 2013 s-a întâlnit cu Dan Adamescu la sediul Astra, ocazie cu care i-a transmis lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani pentru rezolvarea “problemei” cu dosarul de insolvenţă. “Adamescu, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul Dumitru, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de Daniel Onuţe”, se mai arată în motivarea instanţei.
Luni, 19 mai, cei patru judecători au fost reţinuţi şi apoi arestaţi. La ora prânzului, când avocatul a murit sub roţile metroului, era în plină actualitate alergarea judecătorului Moldovan de către procurori. Înainte de a se sinucide, avocatul a fost audiat la DNA şi le-a înmânat procurorilor o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparţinând SC Baumaister Utilaje Echipamente SRL în contul cabinetului său de avocatură, a sumei de 223.200 lei, în data de 10 decembrie 2013. Tot pe 10 decembrie 2013, avocatul a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, din care intermediarul Daniel Onuţe a primit 100.000 lei, în numerar, pentru coruperea judecătorilor, mai susţin procurorii.
Dosarul morţii tânărului avocat deschide prin legătura cu dosarul judecătorilor mituiţi o pistă de cercetare şi spre un posibil asasinat. Prin dispariţia avocatului Dumitru se rupe legătura cu presupusul mituitor Dan Adamescu. Procurorii criminalişti investighează o serie de martori oculari ai evenimentului de la metrou şi studiază camerele video care au reţinut ultimele clipe de viaţă alea denunţătorului.
Cine este Monica Angela Borza
Angi, pentru cercul de cunoştinţe transferat acum procurorilor DNA, şi-a început activitatea în domeniul insolvenţei în anul 2000. Înfiinţează firma Activ Lichidator IPURL din bulevardul Ghencea 134, apartament 58 în anul 2002. În 2005 o găsim înscrisă în tabloul avocaţilor din Baroul Bucureşti, ca stagiar din 17 octombrie. Ca lichidator are matricola 1C0385. Scandalul judecătorilor sindici arestaţi o are pe Monica Angela Borza ca un turn de control. Pe la ea trece traficul de influenţă de la petenţi spre prietenii judecători; ea preia tarifarea onorariilor pentru administrarea insolvenţelor; ea livrează şpăgile; tot ea devine antena de înregistrare a discuţiilor acuzatoare reţinute de procurori. Este în acelaşi timp şi un jucător prin firma sa Activ Lichidator IPURL preferat de cei în jenă financiară. Monica Angi Borza cunoaşte pe toată lumea în tribunal, iar piaţa insolvenţei o recunoaşte pe ea. Pentru a nu face asocieri cu un alt important avocat din acelaşi domeniu, Remus Adrian Borza, a precizat printr-un comunicat că nu are nici o legătură de rudenie sau de afaceri cu Monica Borza.
Adamescu, anchetat în libertate
DNA a dat un comunicat prin care anunţa că Dan Adamescu a fost pus sub învinuire în dosarul judecătorilor TMB arestaţi pentru luare de mită. DNA susţine că Adamescu ar fi remis, prin intermediari, 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa. Primul ar fi primit 15.000 de euro, iar cel de-al doilea 5.000 de euro. După ce i-au adus la cunoştinţă învinuirile, patronul Astra Asigurări a părăsit sediul DNA. Decizia de a nu-l reţine pe Dan Adamescu este atipică mai ales dacă ţinem cont de faptul că judecătorii TMB despre care DNA susţine că au fost mituiţi de afacerist se află în arest deja. Practic, cei care ar fi luat mită au fost arestaţi, dar cel care a dat-o poate fi cercetat în libertate. În astfel de cazuri, în care suspecţii sunt acuzaţi că au mituit magistraţi, procurorii se grăbesc să dea ordonanţe de reţinere şi apoi să ceară arestarea acestora.
Ca să ne referim doar la un recent caz tot din domeniul asigurărilor, omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, a fost arestat după ce ar fi dat ca mită “revizia auto” a unei maşini deţinute de un membru al ASF. Dosarul în care Carabulea a fost arestat a dus la schimbarea conducerii ASF, iar fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu a ajuns în arest preventiv. Arestarea lui Ruşanu a avut loc la puţin timp după ce acesta aprobase începerea administrării speciale la Astra Asigurări. “Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa pentru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu în care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acţiunea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată sau domnul preşedinte Băsescu a conchis că această acţiune e nejustificată ca să-l apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu”, a declarat Adamescu la momentul arestării. Ruşanu a dezvăluit că în ultimii Astra a făcut mai multe împrumuturi, dintre acestea 102 milioane de lei ajungând la România Liberă, o publicaţie cunoscută că fiind o susţinătoare a regimului Traian Băsescu. Ruşanu se află şi acum în arest preventiv, iar Dan Adamescu nu a reuşit să recapete controlul asupra Astra Asigurări. Mai multe instanţe de judecată au decis că administrarea specială decisă de ASF-ul condus de Ruşanu este o decizie legală.