x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dragostea vine prin SMS!

Dragostea vine prin SMS!

de Carmen Dragomir    |    16 Apr 2008   •   00:00
Dragostea vine prin SMS!

BEST-SELLER ● "Sky of love", un roman scris prin SMS, a avut 20 de milioane de cititori
"Dacă nu te-aş fi cunoscut în acea zi, nu cred că aş fi simţit această amărăciune. Această durere. Această tristeţe. Am plîns atît de mult. Dar dacă nu te-aş fi întîlnit… Această fericire. Această bucurie. Această dragoste. Această căldură. Nu le-aş fi ştiut nici pe acestea. Astăzi am să mă uit printre lacrimi la cer."



BEST-SELLER ● "Sky of love", un roman scris prin SMS, a avut 20 de milioane de cititori
"Dacă nu te-aş fi cunoscut în acea zi, nu cred că aş fi simţit această amărăciune. Această durere. Această tristeţe. Am plîns atît de mult. Dar dacă nu te-aş fi întîlnit… Această fericire. Această bucurie. Această dragoste. Această căldură. Nu le-aş fi ştiut nici pe acestea. Astăzi am să mă uit printre lacrimi la cer."


"Sky of love", o poveste autobiografică a unei fete aflate în primul an de liceu, compusă dintr-o înşiruire de SMS-uri descărcate într-un website de profil, a smuls lacrimile a peste 20 de milioane de vizitatori. În 2006, romanul "de mobil" a fost transpus pe hîrtie şi s-a vîndut în 1,95 milioane de copii, ajungînd cea mai bine vîndută carte din Japonia. După furorile pe care le-a făcut, povestea a fost ecranizată la sfîrşitul lui 2007, ajungînd No. 1 în box-office-ul japonez. În primele şase săptămîni, filmul adaptat după povestea Mikăi, personajul principal, a atras 2,8 milioane de privitori. Autoarea a ajuns milionară peste noapte, dar a ales să nu se arate publicului, considerînd că anonimatul este una dintre cheile acestui tip de literatură confesională, o condiţie pentru a-şi putea expune creaţiile pe internet. În Japonia, web-site-urile create pentru downloadarea romanelor scrise pe mobil sînt în mare vogă. Majoritatea autorilor unor astfel de poveşti sînt femei de 20 de ani, iar cititorii se înscriu în media de vîrstă 15-24 de ani. În luna ianuarie a acestui an, numărul celor care şi-au postat romanele scrise pe mobil a ajuns la 1 milion.


MIKA. Povestea romanelor scrise prin SMS a început în Japonia în anul 2000, cînd un site a pus la dispoziţie softul prin care să se încarce online SMS-urile de pe telefonul mobil. "Cerul dragostei" este o poveste a dragostei adolescentine scrise cu fraze scurte, pline de încărcătură emoţională. Viaţa Mikăi se schimbă total din momentul în care îşi pierde telefonul mobil. Înainte  "se aştepta ca viaţa ei să se termine în acelaşi fel plictisitor în care a început. Întîlnirea cu tine avea să schimbe tot", povesteşte protagonista.

În limba japoneză este un lucru obişnuit referirea la propria persoană folosind persoana a treia. Este o notă de atitudine dulceagă şi copilăroasă. Mika face şi ea acest lucru în romanul ei "mobil": "Este boboacă, a început şcoala în aprilie. Nu-s nici măcar trei luni de cînd a venit aici. A întîlnit oameni pe care îi place şi cu care se înţelege. A petrecut momente frumoase. E scundă. Şi proastă. Şi nu chiar atît de drăguţă. N-are talente deosebite. Şi nici nu ştie ce vrea să facă după absolvire. Se machiază puţin, dar îi stă ciudat, mai ales în momentul ăsta al zilei. Are prieteni normali. Are pasiuni normale. S-a întîlnit pînă acum cu trei băieţi. Nu ştiu dacă e sau nu normal. Dar ştiu că a fost normal ca toate aceste relaţii să se termine repede. De asta spune că nu ştie ce este dragostea adevărată. Tot ce ştie e cum să se prostească. Doar atît. Dragostea… Cine are nevoie de ea? Şi chiar
atunci… te-am întîlnit pe tine."


CERUL DRAGOSTEI. Mika, o adolescentă drăguţă, îşi pierde telefonul mobil şi îl găseşte cîteva zile mai tîrziu. Din acel moment ea începe să primească SMS-uri de la un admirator secret. În timp ce prietenele ei sunt preocupate să-şi găsească iubiţi, Mika n-are nici o idee despre ceea ce înseamnă dragostea. După o vară de corespondenţă prin SMS cu admiratorul ei secret, cei doi se întîlnesc. Cînd dă ochii cu arătosul şi misteriosul Hiro, Mika este imediat fascinată. Cei doi devin rapid un cuplu, relaţia lor devine serioasă şi profundă. După ce Mika îi dăruieşte lui Hiro virginitatea ei, fosta prietenă a acestuia, geloasa Saeki, decide să-i distrugă Mikăi reputaţia la şcoală şi răspîndeşte zvonuri despre trecutul ei cu alţi băieţi. Bolnavă de furie pe relaţia frumoasă a celor doi, Saeki angajează trei delincvenţi să o răpească şi să o violeze pe Mika. Traumatizată şi confuză, fata se întoarce la Hiro şi descoperă că relaţia lor devine şi mai puternică, dar lucrurile nu rămîn calme pentru mult timp. Cei doi tineri se lovesc de o nouă încercare atunci cînd Mika descoperă că este însărcinată. Hiro se arată bucuros să se însoare, să-şi întemeieze o familie, dar părinţii lor cred că ei sunt prea tineri pentru a face faţă responsabilităţilor. Mika se decide să facă avort, iar dragostea lor este sortită unui viitor nesigur. Hiro o părăseşte după un an, fără un motiv anume, iar ea cunoaşte din nou dragostea alături de Yuu, care îi este alături în momentele grele. Totuşi, în fiecare an, pe 24 decembrie, ziua cînd Mika a pierdut copilul lui Hiro, fata îşi făcea întotdeauna drum către o grădină, unde se ruga pentru copilul lor nenăscut. Chiar şi după ce se despărţiseră, Hiro venea şi el în fiecare an în acel loc. După patru ani, pe 24 decembrie, cel mai bun prieten al lui Hiro, Nozumu, a venit în locul lui. Atunci Mika a realizat de ce în urmă cu patru ani Hiro i-a spus: "Nu mai pot să-ţi şterg lacrimile". Hiro avea cancer. Fata îşi dă seama că încă îl iubeşte, îşi întrerupe şcoala şi îl îngrijeşte pînă în momentul morţii. Ultimele cuvinte pe care le-a auzit de la dragostea vieţii ei au fost: "Mika, zîmbeşte".

"Mi-aş dori să fiu cer pentru a putea să te văd mereu", i-a spus Hiro. Mika a răspuns:

"De fiecare dată cînd o să mă uit la cer, o să ştiu că mă priveşti. Dacă este senin, o să ştiu că zîmbeşti. Dacă plouă, o să ştiu că plîngi. Dacă e apus, o să ştiu că roşeşti, iar dacă e noapte o să ştiu că mă îmbrăţişezi".


Provocare la concurs

Ultima temă de discuţie la care v-am provocat a fost despre viciile românilor. Am primit mesajele voastre pe această temă, dar şi alte propuneri. Un cititor spune că "lauda de sine este cea mai mare belea". Edy este de părere că, atunci cînd "iubeşti pe cineva, ierţi orice greşeală. . . dacă eşti cu adevărat îndrăgostit, crezi că a greşit din dragoste..". Dan Mireţ din Ploieşti îi transmite "Te iubesc!" soţiei sale, alături de care serbează 20 de ani de căsnicie la 13 noiembrie. Despre vicii, acelaşi cititor spune că "poate nu ar trebui să ne gîndim la fumat, alcool, înşelătorie sau dorinţa de a ne îmbogăţi repede şi fără muncă. Poate ar trebui să ne gîndim la ospitalitatea noastră, la dorinţa noastră de a ne distra. Nu scăpăm nici o ocazie şi ne distrăm în felul nostru, cum numai noi ştim să o facem. Chiar dacă renunţăm la celelalte, la prieteni şi distracţie, nu renunţăm niciodată. Este cel mai vechi şi mai puternic viciu".

"Laudă, fudulie, bîrfă, cafea, tutun, alcool, ţepe, mit, hoţie, internet, jocuri, manele, telefoane, sex la orice etate. Poate teatru, carte… pentru unii de pe altă planetă", este de părere altcineva. "Nu sunt niciodată virtuţile, ci întotdeauna viciile care ne spun de fiecare dată cine este omul. Aşa şi cu românii. Aproape fiecare a furat ceva la viaţa lui", ne scrie alt cititor. Şi, în final, tot dragostea închide rubrica: "Eşti zîmbetul meu, în zilele triste. Visul meu în nopţile întunecate. Răcoarea sufletului în zilele fierbinţi. Floarea ce-nfloreşte în iernile cu dinţi. Te iubesc!". Din acest motiv vă lansăm o nouă provocare: îndrăzniţi să arătaţi cele mai frumoase schimburi de mesaje de dragoste pe care le-aţi avut. Întîmplări demne de roman, aşa cum v-am povestit mai sus, schimburi de cuvinte care v-au zdruncinat inimile. Tot ceea ce v-a făcut să suspinaţi şi să zîmbiţi, poveştile voastre de iubire. Cea mai frumoasă corespondenţă o vom premia cu o colecţie de CD-uri, muzică pentru suflet editată de Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: special mobil ştiu dragostea mika hiro