Ministrul Apararii a cerut demisia lui Ionel Zorila, condamnat pentru ma-sacrul de la Otopeni din decembrie â89.
Ministrul Apararii Teodor Atanasiu a cerut demisia lui Ionel Zorila, condamnatul pentru masacrul de la Aeroportul Otopeni din 23 decembrie â89, angajat pana la momentul dezvaluirilor Jurnalului National pe pozitia de sef al protocolului generalului Eugen Badalan. Totodata, ministrul confirma existenta unor conflicte intre seful Statului Major General si seful Directiei Audit, care ar fi putut prejudicia activitatea MApN. Seful Directiei Audit, generalul Mircea Vasilescu, a acuzat presiuni dinspre Statul Major General intr-un interviu acordat ziarului nostru. Jurnalul National: Achizitia fregatelor de la britanici a generat un scandal la nivel international. In ce masura credeti ca este implicat MApN intr-un eventual comision ilegal in aceasta afacere?
TEODOR ATANASIU: E foarte clar ca MApN a fost implicat doar cand s-a facut preluarea fregatelor. In derularea acordului guvernamental, ministerul a fost reprezentat de Romtehnica, iar acordul este unul semnat la nivel de guvern.
Veti declansa o ancheta interna in acest sens?
Nu voi declansa o ancheta interna in aceasta privinta, intrucat sunt convins ca Directia Nationala Anticoruptie are mult mai multe date decat a lasat sa se inteleaga si isi va face datoria.
In ce relatie se afla acum MApN cu BAE Systems?
In acest moment, in ceea ce priveste fregatele, suntem in proces de negociere cu britanicii a acordului de mentenanta. Este vorba de un contract de 60-70 de milioane de euro.
Domnule ministru, in urma cu putin timp, generalul Vasilescu, seful Directiei Audit din MapN, ne-a acordat un interviu in care acuza presiuni dinspre Statul Major General. Ati fost informat despre aceste lucruri?
Da, am fost informat. Am avut si o intrevedere in trei, cu seful Statului Major General si cu generalul Vasilescu la mine in birou, incercand sa le explic ca nu trebuie sa se placa, nu trebuie sa fie prieteni, dar trebuie sa colaboreze, fiindca amandoi sunt pe doua functii importante in Armata. Din pacate, tensiuni au mai ramas, pe undeva ele sunt firesti: nici unuia nu-i place sa fie controlat, aici ma refer la seful SMG, si nici unuia nu-i place sa fie pus la punct fiind mai mic in grad, si ma refer la seful Directiei Audit.
Cum ati resimtit disputa dintre cei doi generali?
Au fost cateva altercatii, prima intamplandu-se cand am participat pentru prima data ca ministru la sedinta cu structurile din subordinea mea. Atunci, generalul Badalan a spus ca Auditul face mai mult pe Corpul de Control si oamenii din Directia Audit stau mai mult in control decat se implica in sfatuire, in auditarea procedurilor inainte de a se intampla lucrurile. Eu am spus ca voi sustine atat Corpul de Control, cat si Auditul atat cat voi fi ministru. Apoi, pana la inceputul acestui an, nu am mai vazut sa existe probleme. La inceputul acestui an, corpul de audit a trimis cateva controale la nivelul structurilor Armatei si am inteles ca au intampinat cateva probleme acolo si m-am intrebat si eu de ce. Generalul Vasilescu, seful Directiei Audit, considera ca din cauza faptului ca generalul Badalan la intalnirea cu generalii ar fi atacat modul de lucru al Auditului. Imediat am vorbit cu structurile controlate de audit, unde ar fi existat anumite dificultati si am inteles ca nici vorba de asa ceva. Si daca ar fi fost, nu m-as fi asteptat sa recunoasca. Cert este ca Auditul isi face treaba si o face foarte bine. Directia Audit a avut o misiune in afara MApN, la solicitarea Ministerului Justitiei, la penitenciare si am primit o scrisoare de multumire din partea doamnei ministru Monica Macovei pentru cum si-a desfasurat activitatea si solicitarea ca, daca mai este nevoie, specialistii directiei sa poata fi folositi de Ministerul Justitiei. Si pentru acest lucru, eu sunt foarte multumit de activitatea domnului general Vasilescu.
Ucraina a atacat pentru prima oară Rusia cu rachete ATACMS. Reacția Moscovei
Citește pe Antena3.ro
Acest conflict este de natura sa aduca prejudicii activitatii MApN?
Am sa am grija sa nu poata sa aduca astfel de prejudicii. Ar putea aduce prejudicii daca acest conflict s-ar exacerba, dar am sa am grija ca Auditul sa isi desfasoare activitatea in conditii optime, pentru ca e nevoie de un corp de audit care sa nu fie timorat. Exista rezultate ale muncii lor. Remarc modul foarte bun in care au lucrat cei de la Corpul de Control si cei de la Directia Audit. S-au descoperit zone in care resursele Armatei au fost risipite, ca sa spun doar atat, intrucat va decide Parchetul daca sunt si implicatii penale. Auditul a sesizat pentru prima data neregulile la contractul "Ripstop", cel cu materialul folosit pentru confectionarea uniformelor militare. Parchetul a finalizat deja ancheta si a deschis cateva dosare penale. Acum este in cercetare spre finalizare contractul cu "Tofan", tot ca urmare a sesizarii corpului de audit. Am primit raportul preliminar de la Sectia Antifrauda si s-au descoperit incalcari ale contractului si cateva pierderi majore privind neluarea in calcul a unor cantitati mari de cupru, aluminiu. Si in acest contract se va lasa cu dosare penale.
Pornind tocmai de la aceste dosare despre care vorbiti, cum receptati fenomenul coruptiei in Armata? Unde are hibe sistemul, unde sunt zonele gri, unde exista interese majore ale celor din exteriorul ministerului pentru unitatile MApN?
Din pozitia mea nu pot sa dau verdicte privind coruptii, e treaba altor institutii. Ceea ce pot eu insa sa va spun este ca am observat scurgeri de resurse din Armata. Acest lucru se intampla, intrucat avem foarte multi ordonatori de credite si este foarte clar ca unii dintre acesti oameni, fie din lipsa de profesionalism, fie din rea intentie, risipesc aceste resurse. Este foarte greu sa ii urmaresti de la nivel central, pentru ca sunt foarte multi. In general, cei care se ocupa de achizitii sunt tentati sa risipeasca resursele si, de asemenea, sunt foarte multe presiuni pe ceea ce este atractiv la Armata. M-am uitat ce s-a intamplat pe contractele cu terenuri sau cu schimburile de terenuri. Eu am si refuzat sa mai facem schimb de terenuri cu persoane fizice sau juridice de drept privat. Noi n-am mai dat terenuri decat la institutii publice, fie la consilii locale, fie la consilii judetene, astfel incat sa nu mai fie aceasta tentatie de a nu negocia schimburi de terenuri, cat castigurile materiale. Tin sa precizez ca, majoritatea ordonatorilor de credit lucreaza corect. Am mai gasit o problema majora pe care doresc sa o indrept. Exista acele comisii de cercetare administrativa, infiintate la nivelul tuturor ministerelor, prin care cel banuit ca a adus un prejudiciu se prezinta in fata acelei comisii si daca aceasta comisie stabileste un prejudiciu, iar cel care
l-a adus accepta sa plateasca, nu mai este dosarul inaintat parchetului sau politiei. Se considera ca nu este o problema penala. Desi organele de control si audit gaseau probleme pe diverse contracte de achizitii, uitandu-ma cu atentie pe activitatea din trecut a acestei comisii, am observat ca ierta pe toata lumea, fiindca acele prejudicii ar fi fost facute fara intentie. Consider ca aceasta comisie trebuie desfiintata, intrucat, oricum cel care se considera nedreptatit se duce la instanta. Dar pentru desfiintarea acestei comisii este nevoie de o lege si cum alte ministere nu vor acest lucru, va trebui o lege speciala pentru a o desfiinta la nivelul MApN.
Ne-a scandalizat foarte mult sa-l gasim pe Ionel Zorila, condamnat pentru omor din culpa pentru moartea a 50 de oameni, in preajma sefului Statului Major General.
Si pe mine m-a scandalizat acest lucru. Pot sa va spun ca, daca s-ar mai intampla acest lucru astazi, n-am mai intra in Uniunea Europeana. Din primele cercetari facute dupa aparitia articolului reiese ca, in perioada 2001-2003, statul de drept a functionat, dar nu pentru Zorila. Dupa articolul publicat in ziarul dumneavoastra am solicitat o clarificare a statutului acestui ofiter, pentru a vedea cum a ramas ofiter activ inca doi ani de la condamnare, cum de a fost apoi angajat in MApN si cum de cazierul lui prezentat la angajare era curat. L-am chemat pe domnul Zorila si i-am soliciat demisia.
PERFORMANTA"Auditul a sesizat pentru prima data neregulile la contractul «Ripstop», cel cu materialul folosit pentru confectionarea uniformelor militare. Parchetul a finalizat deja ancheta si a deschis cateva dosare penale" INUTILA
"Desi organele de control si audit gaseau probleme pe diverse contracte de achizitii, uitandu-ma la activitatea din trecut a comisiei de cercetare administrativa, am observat ca ierta pe toata lumea"
"Pot sa va spun ca, daca s-ar mai intampla acest lucru astazi, n-am mai intra in Uniunea Europeana. Din primele cercetari facute reiese ca, in perioada 2001-2003, statul de drept a functionat, dar nu pentru Zorila" - Teodor Atanasiu, ministrul Apararii