x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drifting legal cu maşini "tunate"

Drifting legal cu maşini "tunate"

de Lacrima Andreica    |    05 Iul 2009   •   00:00
 Drifting legal cu maşini "tunate"

Pasionaţii de bolizi unicat s-au întâlnit în acest sfârşit de săptămână la Cluj. Ma-şina folosită la filmările primei pelicule din seria "Fast and Furious" a fost expusă pe tot parcursul manifestării alături de Nissan 350z-ul campionul vitezei din Europa, Gabi Onofrei.



Competiţia în sine a vizat frumuseţea interioară şi exterioară a maşinii, capacitatea motorului, roţile, vopseaua dar a vizat şi stabilirea celei mai frumoase maşini prezentate în concurs. Toate acestea au fost tot atâtea categorii de concurs. Juriul a fost alcătuit din profesionişti ai tuningului auto, oameni care timp de cel puţin trei ani consecutiv s-au ocupat doar de tuning auto şi jurizări la diverse competiţii ale genului. Premiile oferite, alături de cupe şi diplome, au totalizat suma de 3.000 de euro şi s-au concretizat în accesorii şi alte bunuri utile oamenilor cu o asemenea pasiune.

OAMENI, MAŞINI ŞI PASIUNI.
Mihai Bărbuş e fost pilot auto profesionist. Acum îl mai leagă de vechea lui profesie doar licenţa de odinioară, amintirile şi clubul de maşini tunate pe care l-a făcut în Cluj. Maşina lui "de club" şi nu numai, este un Opel Speedster. În lume există doar 10.000 de astfel de maşini, iar în România, doar două. "Media de vârstă a membrilor Clubului Sportiv Cluj Street Team este de 25 de ani. Nu ne putem compara cu Bucureştiul, targetul nostru este să fim şi să rămânem reprezentativi pentru regiunea Transilvaniei", explică Mihai Bărbuş. Ca să tunezi o maşină poţi investi de la 200 de euro, cât ar costa o jantă "mai specială" dar poţi ajunge la sume de sute de mii de euro. "The sky is the limit" (n.r. - până la ceruri), râde Mihai Bărbuş când vorbeşte de sumele ce ar putea fi investie într-o maşină.  Una dintre surprizele şi atracţiile competiţiei a fost un Ferrari negru, tunat, o serie limitată a producătorului italian. "Există doar două Ferrari negre în Cluj. Oricum e o maşină rară şi extrem de scumpă. De fapt nu se tunează doar rablele. Ci se tunează orice maşină care ar suporta îmbunătăţiri, pentru că nu toate se pretează la aşa ceva", a explicat Mihai Bărbuş.

DOAMNELE TUNINGULUI ROMĂNESC. Sunt puţine, dar la fel de pasionate ca şi bărbaţii când vine vorba de maşinile lor. Pentru a le "aranja" fac credite bancare ameţitoare. Pinky este din Arad, are 18 ani şi este fascinată de bolizi. Maşina ei este toată roz şi a pus-o la punct singură. Mr. Cat, alias Laura Enache, e o tânără doamnă care a câştigat într-un singur an cu BMW-ul ei roşu cu negru mai toate premiile în tuning ce se puteau câştiga. Până nu demult a fost arhitectul-şef al Municipiului Alba-Iulia, acum, în plină criză a abandonat Primăria şi şi-a deschis propriul cabinet de arhitectură şi proiectare, pentru a-şi putea întreţine mai bine maşina. Are un soţ, pasionat de aeromodelism şi rămâne o lady cu toate că trăieşte din plin într-o lume extrem de masculinizată. "Sunt geloşi, ne iau de sus, nu ne cred că noi ne-am tunat singure maşinile, ne cred lesbiene şi cel mai neplăcut îi surprinde vestea că suntem perfect normale. Cel mai mult îmi doresc să fac parte din lumea lor, a bărbaţilor", spune Laura Enache, membră a Clubului de Automobilism Sportiv "Night Shadow". Amalia Anghel este o altă domnişoară care a venit la competiţia de la Cluj. Este mai mult decât cochetă şi lucrează într-un salon de întreţinere şi înfrumuseţare corporală în Piteşti. Are însă şi o pasiune pentru maşina ei, care este toată portocalie.  

LIPSURI ŞI DORINŢE. Cel mai mare regret apropo de competiţia de la Cluj a fost cel legat de concursul de drifting. "Pentru următoarea ediţie vrem să mutăm competiţia de drifting fie la Aeroportul Internaţional Cluj fie la Centrul de Gros din apropierea Apahidei, unde ar exista un spaţiu ceva mai bun. Intenţionăm să mutăm driftingul din zona ilegală în zona legală şi competitivă", spune Rozsa Sandor, cofondator al clubului.


×
Subiecte în articol: eveniment